Gyurkity Péter

Valóban lehetett élet a Marson 

Ennek nyomait pedig a Curiosity által megfúrt kövezetekben is megtalálhatjuk.

A NASA egy újabb közleménnyel egészítette ki a Curiosity hivatalos oldalát, amely egy most közzétett tanulmánnyal, annak következtetéseivel foglalkozik. Ebből megtudhatjuk, hogy valóban jelen lehetett a mikrobiális élet, amelyet azonban az elkövetkező hónapok munkája során igazolhatnak majd vissza.

A marsjáró szép lassan, fokozatosan éri el a Sharp-hegy lábának magasabb részeit, ahol korábban már megvizsgáltunk egy ősi tavat, pontosabban az annak otthont adó bemélyedést. A kutatók szerint a Gale-kráter egykoron (nagyjából 3 milliárd évvel ezelőtt) egy méretes tó helye lehetett, a környéken lévő sár és üledék pedig a tóba ömlő folyók munkája révén idővel felgyülemlett, a bolygó lehűlése és kiszáradása után pedig a szél formálta ezt a ma is látható heggyé. A Curiosity itt korábban már több helyen is megfúrta a talajt, itt értékes adatokat gyűjtött, kimutatva a szén, a nitrogén, az oxigén, a foszfor, valamint a kén jelenlétét, a további elemzést magába foglaló tanulmány azonban arra világít rá, hogy a tóban egyszerre több mikroba is megfordulhatott.


A diverzitás annak köszönhető, hogy a sekélyebb részeken több oxigén volt megtalálható, ez pedig eltérő mikrobák számára bizonyult ideálisnak. A kövezetben lévő ásványok egy része intenzívebb reakcióba léphetett az oxigénnel, más (mélyebben fekvő) példányoknál ez jóval kevésbé következett be, így a kémiai környezet igencsak változatos lehetett. Mi több, azt is sikerült kimutatni, hogy az idősebb lerakódások kémiai összetétele jóval kevésbé változott, vagyis ezek akkor alakultak ki, amikor a klíma szárazabb és hűvösebb volt, míg a fiatalabb példányok már némileg melegebb és nedvesebb környezetben formálódtak. Ez ellentmond az eddigi teóriának, miszerint egy melegebb szakaszból érkeztünk a hűvösebb periódusba, viszont jól jelzi, hogy a klíma hosszabb időszakokban váltakozó volt.

A Curiosity az elkövetkező hónapokban további fúrásokat végez majd, ezek révén még pontosabb képet kapunk majd az egykori állapotokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #31
  Levonják a tanulságot, és tovább keresnek más helyen. Mellékesen egy csomó ismerettel bővülünk a megtalálásuk módját illetően, és persze új eszközök, módszerek kifejlesztése máshol is hasznos lesz. Tehát abból is lehet tanulságot levonni, például, hogy ritka az élet.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.30. 20:38:54
 • attes #30
  Mindenki nagyon szeretne nyomot találni a marsi életre, de mi van, ha nem lesz.
 • Irasidus #29
  Nehéz megérteni a múltidejű igeragozást? Magyar nyelvel hadilábon állsz, csak hárman mondtuk, hogy múltidő, nem most. Másrészt az egy tévhit, hogy az ember vére felforr, elég vákuumkamrás baleset volt, hogy tudjuk ez nem igaz. A valóság az, hogy amíg a folyadékok valóban felforrnának az űrben (és ezzel együtt a testfolyadékaink is), a vér nem. Mivel a vér egy zárt rendszerben kering és a vénák által kifejtett nyomás tartja a vért folyékony állapotban, így ez sosem tud felforrni. És csak úgy még egyszer, a víz forrását az oldott ásványi anyagok is befolyásolják, másrészt van fotónk a folyékony vízcseppekről a jelenből is:


  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.26. 09:45:33
 • cylontoaster #28
  Mit nem lehet felfogni azon, hogy múltidő?
  Régen volt komolyabb légköre, így lehetett folyékony víz és így lehetett benne élet.
  Már a cím is múltidőben van, addig se jutottál el?
 • Meridian #27
  Tudod mi az hogy szublimálni? Na, mert a víz csinálja azt a Marson. Nincs folyékony állapota. Csak szilárd és légnemű.

  Az ember is halálos veszélybe kerül űrruha nélkül. Nem a sugárzás miatt, hanem a vérében lévő víz felforr a századannyi légköri nyomáson.

  Ezt az ábrát tanulmányozd:
  víz forráspontja különböző nyomásokon
  Utoljára szerkesztette: Meridian, 2017.06.26. 01:27:24
 • Kara kán #26
  Régen, te, nem most!
 • Irasidus #25
  A víz forráspontja nem csak a légnyomástól függ, hanem a hőmérséklettől, és az oldott ásványi anyagoktól - sóktól. Amúgy, már bizonyított, hogy volt folyékony víz a Marson, és sokkal vastagabb légköre volt...
 • Meridian #24
  Fogalmam nincs miért elmélkednek ezen... a Mars nem képes légkört megtartani, csak kb a földiéhez képest 100x kisebbet, azaz századannyi a talajközelben is a légnyomás. Viszont ilyen alacsony nyomáson a víz nem marad folyékony. Vagy szilárd halmazállapotú, vagy légnemű. Úgy mint nálunk a szén-dioxid.
  Tehát ha nincs folyékony víz, akkor tócsa sincs. Ha nincs tócsa, akkor mia LÓFASZRÓL dumálnak ezek???
  Utoljára szerkesztette: Meridian, 2017.06.22. 00:41:50
 • Irasidus #23
  Nem csak az van odaírva, a mondatod egészen mást jelent. Javaslom, újra olvasni.
 • Kara kán #22
  Te, az van oda írva, hogy LEHET! Akkor minek biztosozol?