Gyurkity Péter

Távoli törpebolygót azonosítottak be

A sötét energia kutatása távoli objektumokról is érdekes adatokat szolgáltat.

A Chilében található Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) rádiótávcső-csoport segítségével jó ideje zajlik a sötét energia kutatása, a munka részeként pedig több ezer távoli objektumot figyeltek meg. Ezek jó része ugyan tőlünk valóban nagyon messze lévő csillag vagy galaxis, azonban néhány példányról kiderült, hogy a Naprendszeren belüli kisebb társutas. Ez utóbbiak egyike a DeeDee, amelyről most kaptunk pontosabb adatokat.

Az Astrophysical Journal Letters oldalán közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy Distant Dwarf (Dee Dee) még 2016 végén bukkant fel a kutatók munkájának eredményeként, erről azonban eddig nem sokat tudtunk. Most kiderült, hogy a törpebolygó mintegy 92 CSE-re van a Naptól, hosszúra nyúló pályája révén csak 1100 év alatt kerüli meg azt, onnan 13 óra alatt érkezik meg a Földre a visszavert fény, átmérője pedig 635 kilométer, amivel tehát a Ceres méretének nagyjából kétharmadát teszi ki. Bár minden bizonnyal elegendő tömeggel rendelkezik a hivatalos besorolás elnyeréséhez, erre eddig még nem került sor.

A Dark Energy Survey névre hallgató program részeként az égbolt mintegy 12 százalékát figyelik meg, eddig nagyjából 15 ezer képet készítve, több mint 1,1 milliárd objektumot figyelve meg. A DeeDee összesen 12 felvételen bukkant fel, és bár az optikai adatok alapján ennek méretét megsaccolni sem tudták, a 4 méteres Blanco-teleszkóp segítségével kimutatták azt, hogy a törpebolygó a napfény mindössze 13 százalékát veri vissza, ebből pedig már annak méretét is ki tudták számítani. Ezzel az Eris után a második legtávolabbi, Neptunuszon túli objektum kerül be az adatbázisba, az eljárást pedig később a kilencedik bolygó felkutatására is felhasználhatják, hiszen a technika révén visszaigazolást nyerhet az ezzel kapcsolatos elmélet.

A kutatók kiemelik, hogy a Naprendszer változatos, objektumokkal sűrűn megrakott helynek számít, itt bőven van még mit felkutatni – ez a fenti példa alapján még akkor is sikerülhet, ha az eredeti cél ettől teljesen eltérő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!