Gyurkity Péter

Nagyon hasonló naprendszer van a közelünkben

A NASA repülő obszervatóriuma pontosította a korábbi megfigyeléseket.

A NASA a napokban jelentette be, hogy a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), vagyis a módosított Boeing 747SP típusú repülőre szerelt teleszkóp segítségével figyeltek meg egy közeli naprendszert, amely sokban hasonlít a miénkre. Ennek révén pontosították a korábbi modelleket, kiválasztva közülük a helyesnek ítélt változatot.

A közleményben leszögezik, hogy a szóban forgó rendszer, az Epsilon Eridani, nem ismeretlen számunkra, hiszen erről korábban több megfigyelés is készült, többek között a Spitzer űrteleszkóp révén – arról nem is beszélve, hogy ez a rendszer ad otthont a Babylon 5 tévésorozat űrállomásának. Maga a csillag a fiatal Napra hasonlít, azt pedig eddig is tudtuk, hogy körülötte egy nagy korong helyezkedik el, amely a bolygóképződés folyamatának végéről marad vissza. Az nem volt teljesen világos, hogy ez a korong pontosan miből áll (ez lehet por, gáz, illetve kisebb kőzet- és jégtörmelék), mint ahogy azt sem tudtuk, hogy széles kiterjedésű, avagy jóval soványabb és tömörebb övről van-e szó, most azonban erre sikerült választ adni.


Mivel a SOFIA távcsövének átmérője 2,5 méter (szemben a Spitzer jóval kisebb, 0,85 méter átmérőjű példányával), itt több részletet figyelhettünk meg. A melegebb törmelékről rendelkezésre álló két eltérő modell közül az elsőt ítélték meg helyesnek, ez ugyanis (legalább) egy szűkebb övből áll, amely nagyjából megfelel az aszteroidaöv pozíciójának (egy második öv pedig az Uránusz helyzetéhez és pályájához hasonlítható). Itt a kutatók segítségére volt a SOFIA FORCAST névre keresztelt infravörös kamerája is, amelynek révén a 25-40 mikron közötti tartományban is megfigyelhették a meleg anyagból érkező infravörös kibocsátást – ez nem elérhető a felszíni állomások esetében.

Az eps Eri az eddigi adatok alapján nagyon hasonlít a fiatal Naprendszerre, szerkezete is ahhoz fogható, emiatt pedig nyilván további megfigyelésekre kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • InfoCsill #9
    "Reméljük értelmesebbek, mint itt az átlag."

    Életkor: 36
    Hobby: játék, zene, sorozatok


  • Wharyoo #8
    A cikkben emlegetett Babylon 5 "alatti" bolygón is egy igen fejlett és értelmes faj élt, mielött elhúztak onnan. Röhögnék, ha tényleg bejönne valamelyik "jóslat" :D
  • NEXUS6 #7
    Momentán azt most nagyon eltaláltad, mert ahogy olvasom, ugyan nincs 10000%-ra letisztázva, de a Star Trek univerzumban a Vulkan bolygó, az Epsilon Eridani naprendszerben található.
    ;)
  • OGMontana #6
    Vulkániak általában értelmesebbek, általában.
  • Cat #5
    Alig 25 évvel ezelőtt még azt se tudták, hogy egyedi-e a naprendszer, mert egy exobolygót sem fedeztek még fel, ma pedig unalmas a rengeteg bolygófelfedezésről szóló bejelentés. Ez azért nagy eredmény.
  • CRMessen #4
    Hol még?
  • Running #3
    Reméljük értelmesebbek, mint itt az átlag.
  • bdzsana #1
    Pedig ma, amikor felkeltem azt hittem ez olyan különleges nap lesz, hogy nem találnak még egy földszerű bolygót, vagy miénkhez hasonló naprendszert, de tévedtem. Ez a nap is ugyanolyan mint a többi ... :(