Gyurkity Péter

Európai partnerrel szövetkezik egy kínai űrcég

Első alkalommal köttetett ilyen megállapodás, a magáncég ezzel Európa felé tekint.

A magáncégek megjelenése az űrkutatás területén ma már egyáltalán nem számít meglepőnek, nem is olyan rég például több kínai versenyzőről számoltunk be, akik mind szeretnék ilyen-olyan módon kivenni részüket az új projektekből – bár ezek nagy része nyilván valamilyen állami támogatásban is részesül, a két szféra elválasztása tehát nem olyan egyértelmű, mint a nyugati országokban. Most az egyik ilyen szereplő európai szerződése jelent újdonságot, ami szorosabb együttműködéshez vezethet.

A Tsinghua Egyetem alapította meg a Landscape névre keresztelt vállalatot, amely saját rakétákat kínálna több eltérő küldetéshez. Ők a dán Alborg Egyetem által létrehozott Gomspace vezetésével kötöttek megállapodást, mégpedig a jövőben fellövendő apró műholdak célba juttatásáról, amely tehát ennek eredményeként kínai-európai összefogás révén valósulna meg. Ez az első olyan szerződés, amely egy európai és egy kínai magánszereplő között jön létre, ez pedig a jövőben még szorosabb együttműködéshez vezethet, feltéve hogy a remélt sikerek össze is jönnek. A nanoműholdak persze csak az első lépést jelentik, ezt egyéb fejlesztések közös bevetése követné.


A Gomspace kínálatában például nemcsak alkatrészek, de komplett műholdak is helyet kaptak, ezek között említhető meg a GOMX-sorozat, amelynek tagjai egyenként 3 kg-ot nyomnak, fő profiljuk pedig az európai megfigyelési és kommunikációs feladatok ellátása. A Landscape a maga részéről mind folyékony, mind pedig szilárd üzemanyaggal működő rakétákat felhasználna, az említett módon a nanoműholdakkal kezdve, majd ezt követően az egyre nagyobb rakományok felé nyitva. Még mobil, teherautóra szerelt kilövőállásról is készítettek koncepciót, aminek megvalósítása persze még odébb van.

A szerződésben mindössze annyit említenek meg, hogy az első fellövésekre valamikor 2018-ban, az Egyenlítőhöz közel, tehát valószínűleg Hajnan szigetén kerülne sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!