Gyurkity Péter

Visszavennék a bolygók közé a Plútót

Mégpedig a bolygó definíciójának módosításával, amely elegendő teret hagyna ehhez.

Érdekes kezdeményezés bukkant fel szakmai körökben, amelynek támogatói hamarosan egy konferencián terjesztik elő javaslatukat. Szerintük újra kellene gondolni a bolygó fogalmát, mégpedig többek között azért, hogy ezáltal a Plútó is visszakerüljön megérdemelt helyére.

A NASA kutatóinak álláspontja szerint módosítani kell a definíciót, ez ugyanis túlságosan szigorú kitételeket tartalmaz, különös tekintettel az égitestek külső jellemzőire, úgy mint azok keringési pályája. Egy szép oldalvágással az erre hivatott testületet is kritizálják, hiszen meglehetősen furcsának tartják, hogy a főleg csillagokat és fekete lyukakat tanulmányozó szakértők - az International Astronomical Union (IAU) tagjai - döntenek a bolygó fogalmáról, de ezzel egy időben konkrét javaslattal állnak elő, amely lehetővé tenné a Plútó visszaemelését.

A jelenleg érvényes definíció szerint a bolygó olyan jelentősebb tömegű égitest, amely egy csillag vagy egy csillagmaradvány körül kering, elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alak, viszont nem lehet elég nagy tömegű ahhoz, hogy belsejében meginduljon a magfúzió, valamint tisztára söpörte a pályáját övező térséget. A Plútó 2006-ban többek között emiatt veszítette el státuszát, bár a most előlépő csapat egyik tagja (aki a New Horizons küldetésben is részt vett) korábban arról beszélt, hogy nem tartja problémásnak a törpebolygó elnevezést, mivel nem bánja, ha melléknevek módosítanak főneveket – az azonban zavarja, hogy az IAU a jelek szerint a törpebolygókat nem tartja bolygóknak, ami már nyelvtani problémákat vet fel.

A javaslat szerint a bolygó ehelyett olyan, csillagnál kisebb tömegű égitest, amelyben nincs magfúzió, viszont elegendő saját gravitációval rendelkezik a háromtengelyű (triaxiális) ellipszoidként leírható forma megtartásához. Ezzel minden, a csillagnál kisebb test bolygóvá válna, és bár a csapat tagjai elismerik, hogy (többek között a személyes kötődés miatt) ebben némi érzelem is szerepet játszik, remélik, hogy a márciusban esedékes Lunar and Planetary Science Conference alatt kedvező visszajelzésre találnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #76
    Pluto is a fucking planet bitch!
  • Kisssssss #75
  • Irasidus #74
    "Tehát lehetne 10+ új bolygónk is, de akkor ez így kényelmesebb. Legyen. :)"

    Megtalálod az egyetlen mondatot, amiben rosszul fogalmazta meg, mivel csak a következménye az egész kérdésnek. Fordítva lovaglás tipikus esete...

    "Csak akkor meg a fura az, hogy az Eris pályája a Plutóéhoz kb. annyira hasonlít, mint a LEO pályán levő fotofelderítőé egy Molnija pályás műholdéhoz. Műhold, műhold..."

    Zagyvaság.


    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.02. 23:40:29
  • Irasidus #73
    Van különbség a Pluto és a többi bolygó között, és ez nem is kérdés. Ez nem önkény kérdése, persze el lehet menni ilyen teoretikus irányba is, de ha konkrétumokról beszélünk, rögtön kiderül, hogy ez így csak szavakon lovaglás. Másrészt jelen esetben nem határról van szó, hanem osztályozásról.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.02. 23:35:02
  • xyl #72
    "Nem teljesen önkényes, és láthatólag te is különbséget teszel, amikor a pályájuk és méretükről beszélsz, mert te is érzed van különbség, egy bolygó és apró égitest között. Ez nem önkény. "

    Az önkény ott van, hogy hol húzom meg a határt. És itt lehet analógiákat találni, pl. elfogadható hibaméret műszaki szerkezetekben (önkényes a biztonsági tényező), parlamenti bejutási küszöb (annyi és kész! - azt szavazták meg - valakik valamikor), riasztási szintek katasztrófahelyzetben, stb. És itt nem ezeknek a létjogosultságát, alkalmazhatóságát, stb. kérdőjelezem meg, csak annyit állítok, hogy ezek a dolgok valahol, valamikor önkényesek voltak, amiből aztán konszenzus lett és mára elfogadottá váltak, úgy, hogy az ember bele sem gondol, hogy ezek a határok ember alkotta mesterséges dolgok.
  • molnibalage83 #71
    Tehát lehetne 10+ új bolygónk is, de akkor ez így kényelmesebb. Legyen. :)

    Csak akkor meg a fura az, hogy az Eris pályája a Plutóéhoz kb. annyira hasonlít, mint a LEO pályán levő fotofelderítőé egy Molnija pályás műholdéhoz. Műhold, műhold...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.02. 23:11:33
  • molnibalage83 #70
    Kurvára nem erről van szó, maradhattál volna kussban...
    Az USA külpolitikájt enyhén szólva nem csípem...
    Nagyon unom már ezt az USA mantrát, hogy én a fanja lennék annak az országnak...
    Ja, hogy más érved nincs...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.02. 23:09:13
  • ostoros #69
    Ezt nem hiszem el!
    http://www.theguardian.com/science/blog/2009/mar/06/is-pluto-a-planet
    Tényleg van ilyen! Ez egy gyöngyszem!
    Közben rájöttem, hogy az első új-Mexico volt...
    http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=23558
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.03.02. 23:03:41
  • Irasidus #68
    Igazából csillagászok körében már évtizedek óta nem minősül bolygónak, még egy szót is alkottak rá "plomet", ami planetezimál és a comet (üstökös) szavakból alkottak meg. Ezek a felfedezések, csak a lökést adták meg, hogy ezt a 70 éve tarthatatlan állapotot végre megszüntessék. Egyébként csak érdekességként megemlítem, hogy van ennél a definíciónál egy még általánosabb definíció is, csak az nem hivatalos, csak csillagászok használják, és az jóval bonyolultabb, égi-mechanikai magyarázattal próbálkozik. Ez a kör még tényleg nincs lefutva, a kettős bolygók (illetve a kettős törpebolygók) jogi státuszát is tisztázni kell, illetve az exobolygók is kényes kérdés. Arra nehéz lesz majd valami általános dolgot találni, a többes rendszerek miatt, illetve a szabadon létező, csillag nélküli bolygók ("orionidák") besorolásának problémája miatt. Egyenlőre várják, hogy leüljön a vihar a biliben, mert ha ezt is meglépik, még nagyobb lesz itt a felháborodás... Sajnos. És megint elérkeztük a politikához. :/
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.02. 20:01:00
  • gforce9 #67
    Ahogyan a Ceres sem maradhatott bolyó úgy a Plutó se, ugyanazon okok miatt, előbbi aszteroida övben található törpebolygó, mikor rájöttek, hogy nincs egyedül, hanem sok testvérével együtt jár és ezek egy övet alkotnak, nem úgy mint más pályákon ahol csak 1-1 keringő objektum van (plusz természetesen a holdjaik) A Pluto pedig Kuiper övhöz tartozó objektum ugyan valahogy megváltozott a pályája és beljebb is kóricál, de az mázli csak hogy ezt megteheti. Lehet törpebolygónak is hívni, lehet Kuiper övbéli objektumnak, de alapjában véve ugyanúgy jelentős különbség van a "hagyományos" bolygók és a Pluto között, mint ahogy a Ceressel is ugyanez a gond. Én nem gondolom, hogy a definíciót azért izzadták ki, hogy a Pluto kizárásra kerüljön. Azért hozták létre, mert találtak hozzá hasonlót vagy 10-et és vagy azok is bolygókká minősülnek vagy a Pluto sem az, mert az utóbbiak csoportjába tartozik. Szerintem ennyi van az egész mögött.

    Egyébként a videó amit linkeltél ugyanezt mondja, most néztem meg miközben már megírtam a hsz felét..... de ha már megírtam elküldöm :)