gforce9#67
Ahogyan a Ceres sem maradhatott bolyó úgy a Plutó se, ugyanazon okok miatt, előbbi aszteroida övben található törpebolygó, mikor rájöttek, hogy nincs egyedül, hanem sok testvérével együtt jár és ezek egy övet alkotnak, nem úgy mint más pályákon ahol csak 1-1 keringő objektum van (plusz természetesen a holdjaik) A Pluto pedig Kuiper övhöz tartozó objektum ugyan valahogy megváltozott a pályája és beljebb is kóricál, de az mázli csak hogy ezt megteheti. Lehet törpebolygónak is hívni, lehet Kuiper övbéli objektumnak, de alapjában véve ugyanúgy jelentős különbség van a "hagyományos" bolygók és a Pluto között, mint ahogy a Ceressel is ugyanez a gond. Én nem gondolom, hogy a definíciót azért izzadták ki, hogy a Pluto kizárásra kerüljön. Azért hozták létre, mert találtak hozzá hasonlót vagy 10-et és vagy azok is bolygókká minősülnek vagy a Pluto sem az, mert az utóbbiak csoportjába tartozik. Szerintem ennyi van az egész mögött.
Egyébként a videó amit linkeltél ugyanezt mondja, most néztem meg miközben már megírtam a hsz felét..... de ha már megírtam elküldöm :)