Balázs Richárd

Felhőkkel is rendelkezik a Plútó

A New Horizons szonda tavaly júliusban repült el a távoli égitest mellett és a legfrissebb információk szerint felhőket is sikerült megörökítenie.

A New Horizons csapat által eddig közzétett felvételeken már megcsodálhattuk a Plútó meglepően összetett légkörét, ami számos ködréteget is magába foglal a jég fedte hegyek fölött, a küldetés kutatói által a New Scientist-nek elküldött emailek és képek azonban különálló felhőkre, ezáltal az eddigieknél is érdekesebb légkörre engednek következtetni.

Az első jelekre már tavaly szeptember 13-án rábukkantak, néhány nappal a ködrétegekről készült fotók közzététele előtt. Will Grundy, a Lowell Obszervatórium munkatársa egy emailt küldött a Plútó légkörének elemzésével foglalkozó levelezési listára. "Van néhány kifejezetten jól lokalizálható alacsony magasságú elem pont a perem felett, amire az általam rajzolt nyilak mutatnak, illetve néhány világos, felhőszerű képződmény, ami látszólag felettük helyezkedik el és átszeli a bekarikázott terület domborzatát" - írta, képet is csatolva.


A Grundy által a Plútó peremén észlelt jegyek látszólag kiemelkednek a rétegekből. Ennél azonban meglepőbbek voltak a világos jegyek, melyek átszelve a tájat arra utaltak, hogy lebegnek. A levelet számtalan másik követte, melyekben azon vitáztak, vajon valóban felhőket észlelt Grundy, vagy sem. Mivel nem igazán lehetett látni, vet-e árnyékot a felszínre, ezért nehéz volt a döntés. A csapat hosszasan boncolgatta a felhők és a köd közötti pontos különbségeket. "Az egyik általános álláspont szerint a felhők nem összefüggő képződmények, a köd kiterjedt" - írta Alan Stern, a New Horizons küldetés vezetője.

Nem is kerültek be a hírekbe a felhők, ami jól mutatta, hogy a felek nem jutottak közös nevezőre. A februári levelezésben ismét említésre kerültek, de csak mint továbbra is megoldatlan rejtély. Március 1-én újabb email és egy csatolt kép (a cikk bevezető képe) látott napvilágot. "Az első képen egy rendkívül világos, alacsony magasságú perem-köd látható a baloldalon a dél-keleti Sputnik felett, valamint egy elkülönülő felhő a napsütötte felszínnel kontrasztban a Krun Macula fölött, a jobb oldalon" - írta az email küldője, John Spencer, a Southwest Kutató Intézet tudósa.

A felhők összetételüket tekintve hasonlók lehetnek a légkörhöz, ami a New Horizons csapat hamarosan megjelenő publikációja szerint nitrogénből, nyomokban metánból, acetilénből, etilénből és etánból áll. Spencer emailje arra enged következtetni, hogy a csatolt képet a napokban töltötte le a New Horizons adataiból. A szonda memóriájában sok gigabájt adat található, de ahogy az űreszköz egyre távolodik a Földtől, az adatok átküldése is egyre több időt vesz igénybe. A teljes adathalmaz várhatóan csak év végére jut el földi irányító központba.

A Plútót 2006-ban fosztották meg bolygó rangjától, azóta hivatalosan törpebolygóként tartják nyilván, azonban a sokszínű légkör, ami elsősorban a bolygók sajátossága, visszaemelheti közéjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakkerman #6
    Na ma este sokkal nyugodtabban lehet igy aludni...van felho a pluton! Yo nigga!
  • gforce9 #5
    Ha élnének a Plútón intelligens lények és kategorizálnák a naprendszer testeit, valószínűleg a Plútót ők maguk is máshová sorolták volna. Nézegették volna az eget és felfedezik a gázóriásokat. Nyilván nem azonosítják magukat velük, hiszen az övék kicsi sziklás világ szóval valószínűleg máshová sorolják. Amikor már érzékenyebb műszereik lettek valószínűleg felfedezik a belső sziklás bolygókat és az pedig hozzájuk közelebb áll. Lehet hogy ők azt mondták volna hogy csak 5 bolygó van. :)
  • panoz0 #4
    Már vártam ezt a hírt az elrepülés óta, a Tritonnak is vannak felhői és a légkörük is hasonló méretű.
  • jkedzs #3
    na ja. nem kurvára mindegy, hogy ezt most milyen mesterségesen felállított kategóriába soroljuk be? de.
    ha van valami érdekes ott, vizsgálják. azt csá.
  • Alexease #2
    Ez a Plutos "szenvedes" mar tragikomedia:)))) Lassan kiderul, mindehol van viz, meg 50 ev es az is, hogy valami elet is van mindenhol;)
    Es ezek amugy teljesen logikus dolgok.
  • dzsagon #1
    Pluto is fucking planet, bitch!