Gyurkity Péter

Három ígéretes exobolygó van a közelünkben 

A NASA szerint akár mindhárom bolygó is a lakható zónán belül helyezkedhet el.

A NASA a napokban egy újabb felfedezésről számolt be, amely további ígéretes exobolygókkal bővíti ki az eddig is terjedelmes katalógust. Egy közeli naprendszerben bukkantak rá a három bolygóra, amelyek ugyan nagyon közel helyezkednek el csillagukhoz, ám még így is a lakható zónán belül lehetnek.

A tőlünk mindössze 40 fényévre található TRAPPIST-1 (amelyet a munka első részét segítő teleszkóp után neveztek el) egy meglehetősen halvány csillag, amely a Napnál jóval vörösebb és kisebb - mérete alig haladja meg a Jupiterét. Ennek megfelelően hűvösebb is saját csillagunkhoz képest, emiatt pedig a hozzá sokkal közelebbi bolygókat sem perzseli fel. Ezekből eddig összesen három példányt fedeztek fel, mégpedig a szintén chilei Very Large Telescope segítségével, ahogy a bolygók elhaladtak csillaguk előtt, periodikus csökkenést idézve elő annak fényében. A megfigyelés a Hubble és a Kepler űrteleszkópokkal folytatódik majd, hogy még több részletet tudjunk meg a bolygókról.

Az már biztos, hogy a háromból kettő a csillaghoz nagyon közel helyezkedik el, ezért másfél, illetve 2,4 nap alatt kerülik meg azt. A harmadik esetében egyelőre csak becslés áll rendelkezésünkre, a teljes pálya 4,3 és 73 nap közötti időt vesz igénybe. Emiatt a Nap és a Föld közötti távolság huszadáról, illetve századáról beszélhetünk, az első két bolygó pedig valószínűleg túl közel van a csillaghoz, így jó eséllyel kívül esik a lakható zónán, bár azt a szakemberek nem zárják ki, hogy találhatunk rajtuk lakható régiókat, ahol a víz folyékony formában van jelen. A harmadik kísérő talán túl messze van, itt azonban további mérésekre lesz szükség az adatok pontosításához.

A Hubble a hónap elején figyeli meg az exobolygókat, ezek közül kettő ugyanis éppen május 4-én haladt át a csillag előtt, amire kétévente kerül csak sor. A Kepler december és jövő március között, a K2-program részeként fordítja majd figyelmét a rendszerre, itt a remények szerint a légkört, illetve az esetleges párát is megfigyelhetjük majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Ha oda is költözhetne pár ember - mert tegyük fel: lakható, tegyük fel: van csakodaútraelég energia/gép... Uncsi lenne ott.
    Nincs Fércbúúk, csajok, zene, filmek, pizza, diszkó, termálfürdő, lóversenyek, rallizás, Forma-1, szépségversenyek, helyben gyártott sci-fi, és akció-sorozatok, nincs vakrandi estébé, estébé, estébé, estébé.
    A telepesek magánya. Csak az.
  • Tinman #2
    Sajna sokra nem megyünk vele... leküzdhetetlenül nagy távolságra vannak.
  • Cyberdog #1
    Várjuk a friss híreket róluk.