Gyurkity Péter

Nagyon fiatal exobolygót találtak 

Ráadásul csillagához rendkívül közel, amire egyelőre nincs magyarázat.

A NASA hivatalos közleményben számolt be a Kepler egy új felfedezéséről, amelyet azóta egy másik távcsővel is megerősítettek. Kiderült, hogy az eddig megtalált legfiatalabb exobolygóról van szó, amely csillagához rendkívül közeli pályán mozog.

A K2-33b névre keresztelt bolygó valamivel nagyobb a Neptunusznál, viszont alig 5 nap alatt kerüli meg csillagát, ahogy azt a Hawaii-szigeteken található W. M. Keck Obszervatórium távcsövével is megerősítették. A K2-küldetés szakértőit komoly dilemma elé állítja az exobolygó kora, ez ugyanis mindössze 5-10 millió év, vagyis valóságos kozmikus csecsemőről van szó, ez azonban jelenlegi tudásunk szerint nem jöhetett létre a most megfigyelt pályán, hiszen a csillaghoz ilyen közel már olyan magas hőmérsékletek uralkodnak, hogy a születőben lévő égitest nem tarthatná meg alakját.

Az ilyen és hasonló felfedésekre eddig az volt az általánosan elfogadott magyarázat, hogy a bolygók nagy valószínűséggel egy másik, a csillagtól távolabbi helyről vándoroltak jóval közelebb. Ezzel az a probléma, hogy egy ilyen "pályakorrekcióhoz", ami inkább vándorlásnak minősíthető, jóval hosszabb idő szükséges, ez pedig több százmillió évet is igénybe vehet. Valamelyik elmélet tehát nem felel meg a valóságnak, vagy az exobolygó tudott valahogy mégis kialakulni a csillaghoz ilyen közel, vagy mindössze néhány százezer év elegendő volt a közelebbi pálya eléréséhez - K2-33b éppen tízszer van közelebb csillagához, mint a Merkúr a Naphoz.

20 éve fedezték fel az első ilyen párosokat, a megfelelő magyarázat megtalálásához azonban nyilván további munka szükségeltetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!