Gyurkity Péter

Nem robbant fel a Blue Origin rakétája

A teszt hiba nélkül zajlott le, a kapszula leválása nem okozta a rakéta végét.

Szeptember közepén olvashattunk arról, hogy Jeff Bezos cége a vészhelyzetekre tartogatott rendszert is letesztelné a soron következő, immár ötödik repülés során, mégpedig elsősorban azért, hogy lássák, mi történik a két fontos komponenssel. A teszt gond nélkül zárult, robbanásra nem került sor.

Az előzetes várakozások szerint a kapszula leválása könnyen okozhatta volna a New Shepard végét, hiszen a gyors emelkedés közben történő leválás ugyan jó eséllyel megmenti az utasok életét, ám eközben olyan erőt fejt ki a rakétára, amelyet az valószínűleg nem tud egy darabban átvészelni. Ez végül nem így történt, az ötödik bevetését végrehajtó példány gyorsan korrigálta a pályát, majd pedig folytatta útját, amelynek során elérte az előre tervezett szuborbitális magasságot, majd pedig onnan visszatérve, szintén az előre meghatározott menetrend szerint közelítette meg és landolt a kijelölt helyszínen, egy darabban fejezve be az ötödik, minden bizonnyal utolsó útját.


A jövőben űrturistákat szállító kapszula erre kijelölt példánya szintén jól teljesített, és bár a leválás nyilván nem lesz túl kellemes élmény a benne tartózkodóknak, ez egy esetleges hiba során valóban megkíméli majd őket a balesetek következményeitől. Ahogy az a korábban (még 2010-ben) a földön végrehajtott teszt során is történt, az emelkedés közben sem mutatkozott semmilyen jelentős probléma, a kapszula gond nélkül vált le a rakétáról, ezt követően pedig mindhárom főernyő kinyílt, hogy azután végül egy kisebb csattanással érjen véget az utazás. Maga a rakéta kissé kormosan, de sérülés nélkül landolt, így a kísérlet teljes sikernek mondható.

Azt tudjuk, hogy a cég egy nagyobb rakétán is dolgozik, de az első körben egy ilyen kisebb változat juttatná el a kívánt magasságba az űrturistákat, az eddig látottaknál jóval alacsonyabb áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #5
  Kiváló teljesítmény!
  A landolás viszont Pirx kapitány kalandjaira emlékeztet, abban szálltak le így a "rakéták". :-)
 • NEXUS6 #4
  Hát igen, ezért is célszerű a régebbi űrhajókon (pl Apollo, Szojuz) alkalmazott mentő-torony, ami az űrhajó elején, a súlypont fölött ad tolóerőt, gyak húzza maga után a kapszulát, így az sokkal stabilabb pályán halad.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.10.06. 22:03:37
 • tom_pika #3
  hihetetlen, hogy egy ilyen oldalon, ahol elvileg értelmes emberek fordulnak meg, állandóan arrogáns és személyeskedő válaszok érkeznek ahelyett, hogy a cikkhez szólnának hozzá valami okosat...
  arc és következmények nélkül jól esik ugye? nem lehetsz túl jó fej a való életben, hogy itt kell kiélned magad ismeretlen emberek piszkálásával...
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2016.10.06. 21:28:37
 • emberz #2
  Ennyire fáj neked ez a sikeres kísérlet, tompika? Hogy nem a ruszki haverjaid csinálták?
 • tom_pika #1
  ebből a videóból szépen kivágták, ahogy a kabin leválás után fejre áll ill. bukdácsol...