Gyurkity Péter

Nagyobb rakétát épít a Blue Origin

Ez a fejlesztés már alkalmas lesz műholdak és űrhajósok fellövésére is.

Az elmúlt hónapokban mi is nyomon követhettük a SpaceX és a Blue Origin vetélkedését, amely azonban nem pontosan ugyanazon a pályán zajlott, hiszen míg Elon Musk cége az ISS-re szánt rakományok, a műholdak, valamint emberek célba juttatásán dolgozik, addig Jeff Bezos csapata egyelőre a vertikális pályán való közlekedést az onnan való visszatérést valósította meg. Belátható időn belül megjelenik azonban egy jóval nagyobb rakéta, amely szinte eltünteti a különbségeket.

Bezos saját Twitter-csatornáján osztotta meg az érdeklődőkkel új bejelentését, miszerint már dolgoznak a nagyobb rakétán, amely a New Shepard után a New Glenn néven bukkan majd fel. A mellékelt ábra szerint egy igencsak méretes fejlesztésről van szó, hiszen ez – legalábbis a fizikai méretet illetően – meghaladja a SpaceX soron következő rakétáját, a három fokozatból álló példány pedig már-már a Saturn-V méretével vetekszik. A tolóerő tekintetében már nem ilyen egyértelmű a különbség, itt a Falcon Heavy nagyobb erőt képvisel majd.


A két fokozatból álló New Glenn egy 82 méter magas óriás lesz, átmérője pedig 7 méter lenne. A megfelelő tolóerőről hét BE-4 hajtómű gondoskodna, míg a három fokozatot felvonultató változat magassága már elérné a 95 métert. Ez már elegendő lenne ahhoz, hogy műholdakat, egyéb rakományt, illetve embereket juttassanak el alacsony orbitális pályára, de felmerül az ennél hosszabb utazások lehetősége is. A Blue Origin nem titkolt célja emberek millióinak kiszolgálása, de ez még nyilván a jövő zenéje.

Az ezt követő lépésről szintén elárultak egy részletet, ez már New Armstrong néven jelenne meg, a technikai jellemzőket azonban nem közölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #1
    "Nagyobb rakétát épít a Blue Origin "

    az jó. nagyobb rakéta -> nagyobb durranás :))