Gyurkity Péter

Több rakétát gyárt a SpaceX idén 

A cég felgyorsítaná a gyártást, hogy idén a korábbinál több fellövésre kerüljön sor.

A tengerentúlon a hónap elején került sor az FAA Commercial Space Transportation Conference névre keresztelt rendezvényére, amelyen számos, a terület iránt érdeklődő és azon belül konkrét tevékenységet kifejtő cég jelent meg. A résztvevők között a SpaceX is szerepelt, amely a maga részéről felgyorsítaná a rakétát gyártását.

Gwynne Shotwell, a cég ügyvezető igazgatója, felszólalásában elmondta, hogy az idei évben szeretnék beindítani a magkomponensek sorozatgyártását, ami az éves szám megháromszorozását jelentené. Ez lehetővé tenné számukra, hogy három helyett már hat első lépcső álljon rendelkezésre, ezzel egy időben pedig a Merlin hajtóművek gyártását is felgyorsítják - ez utóbbi esetében évente több száz példány készülne el. Mindez természetesen sűrűbb fellövéseket eredményezne, amire szükség is lesz, hiszen az orosz rakétáktól való ódzkodás, valamint a NASA programjai révén a korábbiaknál jóval több rakományt kell majd célba juttatniuk.

A soron következő küldetés, amely az SES-9 névre keresztelt kommunikációs műhold rajtját jelentené, valószínűleg márciusra csúszik, ezt követően azonban egyre sűrűbb lesz a naptár. Maga a Falcon-9 rakéta is változásokon esik majd át, a tavaly decemberi küldetés volt a módosított példány első éles bevetése, ennek első lépcsőjét pedig a szárazföldi landolás révén sikerült is begyűjteni. A Cape Canaveral bázision januárban végrehajtott statikus teszt szintén hasznos volt, bár azt nem árulták el, hogy ennek során pontosan milyen új tapasztalatokat gyűjtöttek.

A Falcon Heavy rakéta valamivel később, talán idén ősszel rajtolna el, ehhez azonban a Kennedy-űrközpont Launch Complex 39A indítóállásának felújítására és kibővítésére lesz szükség. A Falcon 9 és az űrhajósokat is szállító Dragon űrkapszula először 2017-ben repül majd közösen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!