Gyurkity Péter

Megkerült a Rosetta landolóegysége

Az egyik utolsó fotón találtak rá az elveszett landolóra, amelytől már korábban elbúcsúztak.

Még július végén írtunk arról, hogy az Európai Űrügynökség illetékesei végleg lemondtak a 67P üstökösön leszállt Philae üzembe helyezéséről, ez ugyanis a szükséges napfény hiánya és a zord körülmények miatt biztosan végzetes károsodást szenvedett el. Most az egyik utolsó fotón bukkant fel az egység, ahogy a Rosetta egyre jobban megközelíti a helyszínt.


Az ESA számára korábban az is gondot jelentett, hogy a nagyobb távolságban készített felvételeken lehetetlen volt kivenni az apró jellemzőket, így a Philae megtalálásának esélye szinte egyenlő volt a nullával. Mivel a Rosetta lassan szintén saját küldetésének végéhez érkezik, a szonda egyre jobban megközelíti az üstököst, ezt pedig a becsapódás követi majd a hónap végén, végleg lezárva a missziót. Szeptember 2-án, mindössze 2,7 kilométeres távolságból készült egy újabb fotó (az OSIRIS-kamera segítségével), ezen pedig felfedeztek egy apró pontot, amely minden bizonnyal a korábban elveszett Philae-t, illetve annak végső nyughelyét mutatja meg nekünk.


Sajnos a fotó nem jelenti azt, hogy a Philae az utolsó napokban még életre kelhet, a korábban elszenvedett károk ezt szinte biztosan kizárják. A szakemberek számára azonban fontos, hogy végre sikerült teljes bizonyossággal megállapítani a pontos helyszínt, valamint a landolóegység orientációját, hiszen ez magyarázatot adhat a 2014 novembere utáni kommunikációs problémákra, ami egyébként annak volt köszönhető, hogy a Philae az eredetileg kijelölt leszállóhelyről visszapattant, majd pedig ezután további két órát repült, hogy ismét megkísérelje a leszállást. Az egység mindössze 3 napig üzemelt, ezt hosszú hibernáció követte, 2015 júniusában és júliusában pedig egy-egy rövid időszakra sikerült csak helyreállítani a kapcsolatot, ahogy a Nap közelsége miatt ehhez az egyébként árnyékos helyen is elegendő energia állt rendelkezésre.

A 2,7 kilométeres távolságból ellőtt fotó 5 cm/pixel felbontást kínál, ez már elegendő volt ahhoz, hogy kivegyék a Philae 1 méteres testét és lábait. Ennek felhasználásával a szakemberek megkezdhetik a hiányzó adatok pótlását, részletesen felvázolva az eredeti problémák kiváltó okait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!