Gyurkity Péter

Elbúcsúztak a Rosetta landolóegységétől 

Az ESA leállította a kapcsolattartásért felelős modult, ezzel minden esély megszűnt.

A napokban számoltunk be az Európai Űrügynökség azon döntéséről, miszerint a Rosetta küldetése szeptemberben zárul majd le, ahogy a szonda a 67P üstökössel együtt egyre távolabb kerül a Naptól. A Philae landolóegységről azonban már végleg lemondtak, így nem volt értelme bekapcsolva hagyni a kettő közötti kommunikációért felelős modult.

A hivatalos blogban közzétett bejegyzésből kiderül, hogy az Electrical Support System Processor Unit (ESS) kikapcsolása tulajdonképpen a Rosetta leállításának egy része, erre azonban már most sort kerítettek, hiszen semmi remény nem mutatkozott arra, hogy a Philae ilyen hosszú szünet után ismét bejelentkezne. Megemlítik, hogy utoljára épp tavaly júliusban, vagyis egy teljes évvel ezelőtt volt rövid ideig kapcsolat a két egység között, ezt követően azonban a landoló végleg elhallgatott, ami valószínűleg a nem éppen ideális helyszín és az ott beérkező jóval kevesebb napfény miatt alakult így.

Idén a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a Philae végleg hibernált állapotba került, ám az ESS bekapcsolva maradt, amennyiben egy kisebb csoda folytán mégis újból létrejönne a kapcsolat. A Rosetta esetenként nagyon közel, alig 10 kilométerre közelítette meg az üstököst (ez olykor navigációs zavarokat is okozott a körülötte lévő por miatt), a Philae azonban nem jelentkezett be, ezért megszületett a döntés, hogy nincs értelme bekapcsolva hagyni a kommunikációs modult. Ezzel egyébként némi energiát is spórolnak, amire szükség is lesz, hiszen a Rosetta július végén már 520 millió kilométerre volt a Naptól, minden egyes napon 4 wattot veszítve – itt a megmaradt tudományos megfigyeléseknek jut a főszerep, ezek adatait még szeretnék begyűjteni.

Ahogy említettük, a Rosetta szeptemberben követi landolóját és búcsúzik el, ezt követően az ESA háza táján az ExoMars-küldetés kapja majd a legnagyobb figyelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    Inkább arról lehet szó, hogy a naptól való távolodás miatt naponta ennyivel csökken a napelemekből nyerhető teljesítmény.
    Amúgy a 4 wattnap, az 96 wattóra ;-)
  • mortep #4
    Naponta 4 wattal csökken a napelemek teljesítménye, mert a szonda távolodik a naptól, talán így kell érteni, nem?
  • VolJin #3
    Nem hiszem. 4 Wattot vesz fel az a modul, ha működik, ez lehetett az eredeti cikkben.
  • gforce9 #2
    Lehet az akku maximális leadható teljesítményére értik, nem? Bár nem néztem utána.
  • VolJin #1
    Hogy lehet naponta 4 Wattot veszíteni? A Watt a teljesítmény, a Wh a fogyasztás. A két dolgot Marika néni keverheti, de az SG nem...