Gyurkity Péter

Továbbra sincs folyamatos kapcsolat a Philae-vel 

A landolóegység ugyan visszaküld bizonyos adatokat, ám folyamatos kapcsolat még mindig nincs.

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy nagyon lassan, fokozatosan áll csak helyre a kapcsolat a Rosetta landolóegységével, ezen a téren azonban azóta sem következett be jelentős változás. Bár adatcserére ebben a hónapban is sor került, a csapat továbbra is a folyamatos kapcsolat megteremtésén dolgozik, és a legtöbb téren kénytelen a meglévő adatokra támaszkodni.

Az ESA blogjában számoltak be az újabb fejleményekről, a bejegyzésből pedig kiderül, hogy a Philae jó eséllyel helyet változtatott az üstökösön. A beérkező napfény júliusban mért, jelentős mértékű módosulása nem magyarázható pusztán az évszakok változásával, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a Philae - amely eleve egyenetlen felszínre szállt le - valószínűleg elmozdulhatott, emiatt pedig a panelek és az antenna pozíciója is megváltozott. Ez lehetett akár egy gázkitörés eredménye is, pontos adatokat azonban csak a kapcsolat helyreállítása után kapunk majd.


Azt már korábban is tudtuk, hogy a két adóvevőből egy megsérült, mostanra azonban világossá vált, hogy ezek egyike nem is működik megfelelően. A landolót utasították, hogy csak a működő példányt használja, a megerősítés azonban nem futott be, így itt is mindössze abban reménykedhetünk, hogy az akkumulátor megfelelő feltöltöttsége esetén a Philae végrehajtja a parancsot. A kutatócsapat eközben egy másik utasításblokk végrehajtását szeretné megindítani, amely már a helyben lévő műszerek használatára kényszerítené a landolóegységet anélkül, hogy bármilyen mechanikus mozgást kellene elvégeznie, ez pedig az első részletes mérések végrehajtását jelentené. Az biztos, hogy a Philae még működik, hiszen bizonyos időközönként érkeznek vissza adatok, ezek azonban ritkán, olykor pedig meglepő időpontokban futnak be.

Mivel az üstököshöz való közelség, illetve az aktivitás fokozódása miatt a Rosetta ismét gondokba ütközött a helymeghatározás terén (ebben a távoli csillagok fénye játszik döntő szerepet), a szondát visszarendelték az eredeti távolságra, itt az elkövetkező hetekben felváltva folytat majd saját megfigyelést és igyekszik felvenni a kapcsolatot a landolóval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!