Gyurkity Péter

Lassan lemond az ESA a Rosetta landolóegységéről 

Utasításokat már nem küldenek a landolónak, de még várják az esetleges bejelentkezést.

A 2014 novemberi landolást követően mi is figyelemmel kísértük a Rosetta és a Philae kettősét, bár itt leginkább a Rosetta esetében volt miről beszámolni, hiszen a landolóegységgel nem sokkal a helyszínre érkezést követően elvesztettük a kapcsolatot. Az irányítóközpont lassan lemond a folytatásról.

Az ESA hivatalos oldalán jelent meg az újabb bejegyzés, amely szerint ugyan még adják fel a reményt, újabb utasításokat azonban már nem küldenek a Philae-nek. Azért döntöttek így, mert a hosszúra nyúlt hibernációt követően egyre kisebb az esély arra, hogy a landolóegység továbbra is működőképes, az üstökös körül keringő Rosetta pedig eddig is hiába próbálta felvenni a kapcsolatot az értékes eszközzel. A rádiócsend tavaly július óta tart, ezért meglepő lenne, ha a Philae újra bejelentkezne.


Ez utóbbit persze nem lehet teljes mértékben kizárni, ezért a Rosetta továbbra is figyelni fog az esetleges bejövő jelekre. A rendkívüli hideg (amely eléri a -180 Celsius-fokot), a jó eséllyel meghibásodott kommunikációs berendezés, illetve a napelemeket mostanra minden bizonnyal beterítő por azonban alaposan lecsökkenti ennek esélyét, bár az ESA illetékesei igyekeznek leszögezni, hogy teljes kudarcról nem beszélhetünk. A landolást követően a kezdeti fázis eredeti célkitűzéseinek mintegy 80 százalékát sikerült teljesíteni, itt szerves molekulákra, valamint homokos "talajra" bukkantunk, ami már önmagában is fontos felfedezés.

Az ezzel kapcsolatos adatokat szerencsére sikerült begyűjteni az 510 millió kilométeres távolságból, a rossz helyen történő landolás miatt elégtelen napfény eredményeként az akkumulátorok csak ezt követően, novemberben merültek le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #7
    az üstökös körül keringő Rosetta

    Utoljára szerkesztette: cylontoaster, 2016.02.17. 18:09:13
  • Candi #6
    Ajh, pedig úgy szeretnék már egyszer én is minmeghalunk!-ozni... Na akkor megint nem jött össze.
    Szondafigyelő szondát sem küldenek fel? Hátha csak valami morcos kedvű üstököslakó rugdosta arrébb, mert árnyékot vetett a veteményesére.
  • cylontoaster #5
    Attól félt hogy a butuska tudósok a nagy kíváncsiságukkal világvégét okoztak. Az LHC mostanság nem annyira téma, kell valami más.
  • gforce9 #4
    Miért kéne utánaszámolni?
    https://hu.wikipedia.org/wiki/67P/Csurjumov%E2%80%93Geraszimenko

    Nézd meg a tömegét. Egy véletlenszerű gőzkitörés nagyobb mértékben módosítja a pályát, mint az a kis leszállóegység.
  • Candi #3
    Annak utánaszámolt már valaki, hogy a Rosetta-Philae össztömege mennyiben és hogyan módosíthatja az üstökös jövőbeni pályáját?
  • gforce9 #2
    Nézd meg a 2 cikk dátumait. Összevágnak. Ennek a cikknek az eredetije is azzal kezdi, hogy:

    "last call to mothership Rosetta seven months ago"

    Ez 2015 jún. Ahogy az általad linkelt cikk is említi. Az volt az utolsó életjel.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.02.17. 09:33:39