Gyurkity Péter

Karácsonyra is érkezik egy méretes aszteroid 

Szerencsére jókora távolságra húz el mellettünk, ami viszont a megfigyeléshez tökéletes.

Az idei évben több ünnepi időszakkal is egybeesett bizonyos űrbéli objektumok megérkezése, amely szerencsére mindegyik esetben teljesen veszélytelennek bizonyult. Az újabb visszatérő látogató éppen karácsonykor lesz hozzánk legközelebb, ez azonban nem tántorítja el azokat, akik szeretnének pontosabb adatokat kapni róla.

Az Arecibo Obszervatórium hivatalos Twitter-oldalán már napokkal ezelőtt közzétettek néhány kisebb felvételt a 2003 SD220 elnevezésű aszteroidról, amely december 24-én tesz ismét látogatást nálunk, pontosabban bolygónk közvetlen szomszédságában. Az apró, 1 és 2,5 km közötti átmérőjű égitest csaknem 11 millió kilométeres távolságban húz majd el bolygónk mellett, ami a Föld-Hold távolság 28-szorosa, veszélyt tehát nem jelent ránk, a másodpercenkénti 8 km-es sebesség ellenére azonban ez kitűnő alkalom lesz a pontosabb megfigyelésre, amelyre már többen készülnek.

A NASA adatbázisában természetesen szintén szerepel az objektum, amely korábban többször felbukkant szomszédságunkban - a korábbi megfigyelésekre már neve alapján is következtethetünk. Megtalálásához a teleszkóp mellett némi gyakorlatra is szükség lesz, a szakemberek viszont radar segítségével tömegéről is szeretnének pontosabb adatot kapni, ami a sűrűség és a belső szerkezet felmérésénél elengedhetetlen részlet - a távolabbi célok között szerepel az aszteroid meglátogatása, ezzel kapcsolatban azonban még nincs végleges döntés.

A pontosabb megfigyelés elmulasztása esetén sincs veszve minden, hiszen az SD220 az elkövetkező 12 évben ötször tesz majd látogatást nálunk, legközelebb 2018-ban, majd pedig három évre rá tér ismét vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Minmeghalunk!

    Boldog karácsonyt!
    XD