Gyurkity Péter

Jéghegyek úsznak a Plútó felszínén 

Egy új kép szerint a vízjégből álló hegyek a nitrogéngleccserek tetején úszkálnak.

Újabb érdekes képet tett közzé a NASA a napokban, köszönhetően a helyszíntől azóta eltávolodott New Horizons szondának, amely folyamatosan küldi vissza felénk az átrepüléskor rögzített anyagokat. A most megjelent fotón olyan jéghegyeket figyelhetünk meg, amelyek a sűrűbb nitrogéngleccsereken úszkálnak.

A Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC) által rögzített felvételen a Szputnyik-síkságot vehetjük ismét szemügyre, amelynek felszínét nitrogénjég borítja, ezek a gleccserek pedig tulajdonképpen egy kiterjedt tengert alkotnak, amelyen a szomszédos fennsíkról leszakadt, ezt követően pedig különálló hegyeket képező vízjég lebeg, magaslatok láncolatát hozva létre. A láncolat darabjai a fennsíkról való leszakadást követően tovaúsznak a nitrogénjégen, gyakorlatilag az általunk jól ismert óceáni jéghegyek mintájára, méretük azonban nem lebecsülendő, hiszen az általuk alkotott csoportok 20 kilométer szélesek is lehetnek.


A síkságot ábrázoló felvétel északi részén egy különösen nagy és sűrű csoportosulást láthatunk, ezt a 30 évvel ezelőtt felrobbant űrsikló legénységének tiszteletére Challenger Colles névre keresztelték, itt pedig a jéghegyek által lefedett terület 60x35 kilométer kiterjedésű. A nitrogénjég itt valószínűleg sekélyebb, ezért gyűlhetett össze több példány egy viszonylag kisebb régióban.

A fotó egyébként 16 ezer kilométeres távolságból készült, alig 12 perccel a legközelebbi tartózkodási pont elérése előtt. Felbontása 320 méter/pixel, ezzel egy 500 km hosszú és 340 kilométer széles területet mutat meg nekünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #2
    Még szerencse hogy nitrogénjeget emlegetnek a cikkben is nem folyékony nitrogént. Az úszkálást meg valószínűleg azért nevezik így mert bele is süllyednek a gleccser felszínébe. Ha földön egy nagy szikladarabot visz magával egy gleccser, ami félig bele van süllyedve, arra se azt a szót használjuk, hogy lecsúszik a gleccseren.
  • halgatyó #1
    Ez így egy picit zavarosnak tűnik. A vízjég sűrűsége (szerintem) nagyobb, mint a cseppfolyós nitrogéné (a 30 literes dewar palackban kb. 20 kg cseppf. nitrogén van).
    A nitrogén FAGYÁS pontja 63 Kelvin fok (-210 Celsius) Vagyis valószínű, hogy a Pluto felszínén a nitrogén szilárd, és nem folyékony. Egy szilárd felszínen pedig nem úszkálni, hanem csúszkálni szoktunk... már ha csúszós.