Gyurkity Péter

Színes fotók jöttek a Plútóról 

Befutott az újabb adag kép, amelyeken kékes fényben látható a Plútó légköre.

A NASA (korábbi ígéretéhez híven) minden héten közzétesz néhány újabb felvételt a New Horizons űrszonda által visszaküldött anyagból, ezekből pedig még hónapokig bőven lesz mit válogatni. Most színes fotók jöttek vissza, amelyeken az égitest légköre, annak kékes ragyogása látható.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a szakértők máris levontak néhány következtetést a legújabb példányokból. Ezek ugyanis most először mutatják meg színes felvételeken a Plútó légkörének ragyogását, ahogy azt a New Horizons a törpebolygó/bolygó mellett elhaladva, visszafelé fordulva kapott le, megörökítve azt a pillanatot, amikor a Nap fénye a vékony légkörön keresztülhatolva gyönyörű színbe burkolta azt. A Plútón állva azonban nem ilyen kéknek, hanem vörösnek és szürkének mutatkozna a légkör, amire már meg is született a magyarázat.


A Földhöz hasonlóan ugyanis itt is jelen vannak a légkörben a nitrogénmolekulák, amelyek azonban valamivel nagyobbak. Az ultraibolya fény "feltöri" a nitrogént és a metánt, ezen részecskék azután komplex molekulákká állnak össze, és kellően nehézzé válnak ahhoz, hogy egy különös esőt produkáljanak - innen ered a szürkés, vöröses szín. Egy másik képen eközben a vízjég elhelyezkedését mutatják meg nekünk, amely csak néhány helyen mutatkozik meg a felszínen, hiszen másutt nitrogénjég és egyéb rétegek fedik azt el.

Érdekes módon a vízjég is vöröses színű, ennek pontos okát még nem tudják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!