Gyurkity Péter

Rekordéles képek jöttek a Plútóról 

A New Horizons friss képadagja évtizedekig fennmaradó rekordot jelenthet a részletesség terén.

A NASA Plútó mellett elszáguldó, azt közvetlen közelről megfigyelő műholdja hónapok óta folyamatosan továbbítja az áthaladás során rögzített képanyagokat és az egyéb adatokat a központba, az űrügynökség pedig időről-időre ezekből válogatva tesz közzé további példányokat. Most szuperéles képek jelentek meg, amelyek évtizedekre beállíthatják a részletesség rekordját.


A hivatalos közleményben több fotót, valamint egy videót is szemügyre vehetünk, amelyek eddig nem látott részletességgel mutatják meg nekünk a Plútó változatos felszínét. Ezeket természetesen még a júliusi átrepülés során készítette a szonda, azonban az adatok továbbítása az órási távolság miatt komoly időt vesz igénybe, ezért is kaptuk meg először az alacsonyabb felbontású képeket, amelyeket szép sorban követnek a részletesebb, méretesebb példányok. A most közzétett felvételek 77-85 méter/pixel felbontással futottak be, ami a szakemberek szerint még évtizedekig megismételhetetlen lesz.


A New Horizons a Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), valamint a Ralph/Multispectral Visual Imaging Camera (MVIC) segítségével készítette a felvételeket, mégpedig 15 perccel a legkisebb távolság elérése előtt, mintegy 17 ezer kilométerre a felszíntől. Ezeken az úgynevezett Szputnyik-síkság, valamint az al-Idrisi-hegység részleteit vehetjük szemügyre, ami rögtön rávilágít arra, hogy igencsak változatos felszínről van itt szó. Ezzel kapcsolatban meg is említik, hogy ilyen minőségű felvételek a Mars és a Vénusz esetében csak évtizedekkel az első átrepülések után készültek, a Plútónál azonban mindössze 5 hónapig kellett várnunk erre.

A felvételek jóvoltából egy 80 kilométeres sáv tárulkozik ki előttünk, de az elkövetkező napokban további képek futnak majd be, kibővítve a megfigyelhető területet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)