Gyurkity Péter

2019-re váltanák le az orosz rakétákat 

Az amerikai légierő egy nagyobb összeggel támogatja a saját alternatíva kifejlesztését.

Az orosz rakéták alkalmazásának tilalma kapcsán többször is írtunk az amerikai fél kényes helyzetéről, amelyet csak részben orvosolnak az olyan magáncégek, mint a SpaceX, a Boeing, valamint a Blue Origin. Tekintettel arra, hogy a United Launch Alliance által használt Atlas V rakétákra jelenleg szintén szükség van, itt elengedhetetlen a saját alternatíva bevonása.

Az említett tilalmat (amelyet a Kongresszus léptetett életbe a védelmi minisztérium által tervezett fellövésekre vonatkozóan) ugyan nemrég feloldották, a politikusok tovább vitatkoznak a témában, azt pedig szintén nem lehet biztosra venni, hogy Oroszország a jövőben az amerikai szájíznek megfelelően viselkedik majd (a kilencvenes években például azért döntöttek az orosz hajtóművek alkalmazása mellett, hogy megakadályozzák a technológia elterjedését, vagyis más vásárlók felkutatását). Éppen ezért a légierő most elhatározta, hogy egy nagyobb összeggel támogatja az Aerojet Rocketdyne cég AR-1 névre keresztelt fejlesztését, amely az Atlas 5 által eddig használt RD-180 hajtóműveket váltaná le, mégpedig a tervek szerint 2019-re.

A légierő 2014 során még csak 220 millió dollárt különített el erre a célra (a Kongresszus akkor erre az összegre bólintott rá), most azonban 536 millióval támogatják a céget, amely saját forrásból további 268 milliót költ el ugyanerre a célra, vagyis idén összesen 804 millió dollárból gazdálkodhatnak. Amennyiben sikerrel zárul a munka, ez lesz az USA első olyan hajtóműve, amelynek tüzelőanyaga kerozin, oxidálóanyagként pedig oxigént alkalmaz.

Ezt a hajtóművet később a Vulcan rakétánál is felhasználnák, de már készül a BE-4 hajtómű is, amelyet a légierő szintén támogat egy kisebb összeggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #10
  Ez is igaz, de ez nem az egyetlen ok, mert nem magyarazza peldaul a holdprogramot, a fegyverkezeshez arra total nem volt szukseg.
  Akkoriban csucsra volt jaratva az ideologiai haboru, szoval egyszeruen nem hagyhattak, hogy a kommunistak jobbak legyenek barmiben is. Es az egesz tarsadalom igy gondolta, szoval egyszeru volt penzt szerezni hozza:)
 • NEXUS6 #9
  A Szputnyik fellövése, mint ICBM képesség demonstrálása okozott riadalmat 57-ben. Az űr és az atomcsapásmérőképesség összekapcsolódott. Valójában a kapcsolat közvetett, hiszen az ICBM-ek egy ballisztikus pályán érik el a célpontot (akár egy ágyúgolyó), ami a pálya magassága miatt átlépi az űr határát (szinte bárhogy is határozzuk meg ezt).

  67-re a politikusok is megértették ezt, és a Világűr-egyezménnyel kihúzták a méregfogát a dolognak, azonban ezzel a versengés is megszűnt. Az űrt mint háborús hadszintért, max felderítésre kvánta mindkét tábor békében igénybe venni.

  A sztori nagyon hasonlít pl. az atomenergia békés használatához. A politikusokat addig érdekelte, amíg olyan erőműveket rendszeresítettek, amelyek biztosítják a fegyverekhez szükséges mennyiségű plutoniumot. Az elveiből, működéséből következően tisztán polgári alkalmazású erőművek (pl tóriumos), hiába kerültek kifejlesztésre a 60-as években, állami támogatás híján nem tudtak elterjedni, ami akár nagyon közvetve mind a csernobili, mind a fukusimai katasztrófák egyik tényezőjeként is tekinthető.
 • Sequoyah #8
  Az 50-es evekben amikor az amerikai urprogram mar boven futott, akkor ugy becsultek, hogy az elso emberes urrepulesre a 90-es evek kornyeken fog sor kerulni.
  Aztan az oroszok fellottek a Szputnyikot, majd Gagarint, es az amerikaiak rajottek, hogy haladni is kellene, nem csak dolgozni.
  Sajnos a versenyhelyzet megszuntevel visszaalltak az eredeti tempora...

  Azt a legtobben ertik es elismerik, hogy a versenyhelyzet jotekonyan hat, de sokan nem hiszik el, hogy mekkora kulonbseget is tud okozni.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.03.08. 18:15:56
 • Munkas #7
  Az utóbbi 50 évben mindig az volt a szlogen, hogy az USA űrhajósai 15 éven belül belül elérik a Marsot :)
 • Caro #6
  Nem volt nekik, az még német volt ;)
 • Mat666 #5
  2030-ra a Marson lesznek az tuti XD
 • kvp #4
  Valojaban ott van alternativakent a spacex rendszere, csak az orosz meg mindig olcsobb es az oroszorszag elleni szankciok nem az oroszokat hanem az eu-t kell hogy gyengitsek, ezert semmi nem akadalyozza, hogy az amerikaiak toluk vasaroljanak. (most az, hogy az oroszok azota kb. selejtes cuccokat adnak at amik folyton az inditas kozben hullanak szet, az mas kerdes, nem kellene szivatni oket, akkor ok se szivatnak az usa-t)
 • Tetsuo #3
  A cím... :-D Szerintem előbb is leváltanák...
 • Imremagdi #2
  USA-nak már volt Kerozin Oxigén hajtóműve...
 • ostoros #1
  "Megvizsgálták" és a vizsgálat kiderítette, hogy az orosz rakéta nem esik a szankciók alá. A szabolcsi alma, vagy a görög narancs bezzeg!
  :D