Balázs Richárd

Az orosz bojkott új lendü­letet adhat az amerikai űrrepülési törekvéseknek

A NASA elrendelte munkatársainak az orosz kormánnyal való kapcsolatok felfüggesztését az orosz-ukrán konfliktusra reagálva. Az új irányvonal alól csak a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos műveletek képeznek kivételt. Más amerikai kormányhivatalok is hasonló intézkedéseket tettek.

"A NASA állásfoglalás egyértelműen kinyilvánítja, hogy a 'NASA felfüggeszti folyamatban lévő kötelezettségeinek nagy részét az Orosz Szövetséggel', kivétel ez alól az ISS" - nyilatkozott a Space.com-nak Asif Siddiqi, űrtörténész, a Fordham Egyetem orosz űrprogramra specializálódott szakértője. "Az én nézőpontom szerint a tény, hogy az ISS-en zajló együttműködést nem befolyásolja, arra utal, hogy a dolgok nagyjából ugyanúgy fognak folytatódni, mint korábban"

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmoz és a NASA más tudományos együttműködések mellett is elkötelezte magát, a két szervezet közötti partneri kapcsolat azonban elsősorban az űrállomással kapcsolatos. "Ismereteim szerint a NASA-nak és a Roszkozmosznak nem sok együttműködési programja van az ISS-en kívül" - tette hozzá Siddiqi. "Van néhány műszerük egyes NASA űreszközökön és hasonlók, de a lényeg az ISS, tehát amíg az ISS-t nem érinti, szerintem ez az egész leginkább csak egy szimbolikus intézkedés"


Azt azonban Siddiqi is elismeri, hogy ha csak jelzésértékű is a kapcsolat felfüggesztése, maga a politikai eltolódás hatással lehet a két nemzet munkatársai közötti hangulatra, legyen az a Földön, vagy az űrben, egyedülállónak nevezve az intézkedést a hidegháború utáni időszakot tekintve. "A hidegháború csúcspontján alig volt valamilyen jelentős űrbeli együttműködés a két nagyhatalom között, tehát ha csak ezt nézzük, az kell mondjam, nem olyan rossz a helyzet" - mondta Siddiqi. "A hidegháború utáni időszakot tekintve azonban elég komoly lépés. Nem emlékszem olyan esetre az elmúlt 20 évben, hogy bármelyik fél ilyen lépésre szánta volna el magát. Bár a hatása szimbolikus, a bejelentés példa nélküli"

A NASA és Oroszország 2015-ben egy közös űrküldetés elindítását tervezi, melyben két űrhajósuk, Scott Kelly és Mihail Kornyienko 12 hónapot töltenek el az űrállomáson, a jövő földkörüli pályán túlra irányuló expedícióihoz gyűjtve adatokat a hosszú távú űrrepülés hatásairól. Siddiqi szerint ez a küldetés a tervek szerint fog zajlani, a későbbi tervezetekre azonban kihathat az amerikai lépés, amit nem kizárt, hogy válaszlépések fognak követni.

Jelenleg a NASA az orosz Szojuz kapszulákra és rakétákra van utalva űrhajósai eljuttatásában a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrügynökség reméli, hogy 2017-re megváltozik a helyzet és átválthatnak a kereskedelmi fejlesztésű amerikai űrjárművekre, melyek megfelelő finanszírozással akár már 2016-ban is a kereskedelmi legénységi program szolgálatába állíthatók. "A cégek nagyon gyorsan haladnak - olyan gyorsan ahogy csak tudnak. A rendelkezésükre bocsátott pénzeszközök alapján a lehető leghamarabb készen fognak állni a repülésre" - tájékoztatta a NASA igazgatója, Charles Bolden a Kongresszust március 27-én. "Nem merném azt mondani, hogy egy évnél többet le tudnánk faragni, de potenciálisan egy évvel meg tudjuk gyorsítani ha megfelelő finanszírozás áll a rendelkezésünkre"

Ugyanezen a meghallgatáson Bolden arra is kitért, hogy a Roszkozmosz nem tudja az űrállomást amerikai segítség nélkül üzemeltetni. "Mivel mi biztosítjuk a navigációt, a kommunikációt, az energiát... nem szeretnék feltételezésekbe belemenni" - mondta Bolden. "Az együttműködő feleknek valószínűleg le kellene állítaniuk az űrállomást. Ha azt gondolják, hogy az oroszok egyedül folytatják a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetését, az nem lehetséges"


Charles Bolden a 2015. évi költségvetési meghallgatáson

Siddiqi szerint az orosz fél válaszlépésként nem fogja korlátozni a NASA űrhajósainak szállítását. "Nem hinném, hogy érdekükben állna. Nekik több a veszteni valójuk" - összegzett, pedig veszteni való tekintetében koránt sem egyszerű a helyzet, a két nemzet ugyanis nagyban függ egymástól, amit csak tovább erősített az ISS üzemben tartásának 2024-ig történő meghosszabbítása.

Hogy kinek is a felelőssége az amerikai függőség kialakulása? Erre a kérdésre nehéz lenne egyértelmű választ találni, a Kongresszusban is csak az egymásra mutogatás maradna. Az aduk többsége most mindenesetre Vlagyimir Putyin kezében van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saxus #6
    Mondjuk tegyük hozzá, Soyuzokkal kizárólag embereket visznek fel/le. Progresszel még visznek ellátmányt, de azt tudnak vinni ATV-vel (Ariane 5), JAXA-nak is van saját szállítóeszköze, rakétája, illetve ott a Dragon/F9 is. Persze, embereket kizárólag a Soyuzokkal lehet felvinni/lehozni jelenleg.

    Plusz, Soyuz kilövőhely van a Francia Guyana-n is. Egyébként jelneleg a Soyuz rakéta képviseli az ESA közepes méretű szállítóeszközét is, mivel az Ariane a nehéz terhekre van, aztán ez a kettő mellé jött a Vega a kis terhekre.
  • Cat #5
    soyuz, orosz, bajkonur.
  • BRAT #4
    Az ISS-t most milyen rakétákkal szolgálják ki? (Gyártmány, nemzet, kilövés helye?)
  • NEXUS6 #3
    Barmok.

    "Ismereteim szerint a NASA-nak és a Roszkozmosznak nem sok együttműködési programja van az ISS-en kívül" - tette hozzá Siddiqi. "Van néhány műszerük egyes NASA űreszközökön és hasonlók, de a lényeg az ISS, tehát amíg az ISS-t nem érinti, szerintem ez az egész leginkább csak egy szimbolikus intézkedés"
    Aha. És mondjuk az Atlas-V rakéta RD-180 hajtóműve, legutóbb április 3-án indították, és erre az évre még 6 indítás van tervezve, igaz elsősorban katonai teherrel, valszeg nem NASA színekben. Ehhez képest az ISS évi pár indítása tényleg marginális.

    "A cégek nagyon gyorsan haladnak - olyan gyorsan ahogy csak tudnak. A rendelkezésükre bocsátott pénzeszközök alapján a lehető leghamarabb készen fognak állni a repülésre" - tájékoztatta a NASA igazgatója, Charles Bolden a Kongresszust március 27-én. "Nem merném azt mondani, hogy egy évnél többet le tudnánk faragni, de potenciálisan egy évvel meg tudjuk gyorsítani ha megfelelő finanszírozás áll a rendelkezésünkre"
    Ők tudják, hogy jó-e ez a sietség, meg hogy hol is tartanak egyáltalán. 17 asztronauta halála után ki tudna többet mondani a biztonságról mint a NASA?!
  • saxus #2
    Na azért én nem lennék olyan biztos, hogy az oroszok nem oldanák meg nagyon gyorsan, hogy pályán tartsák az orosz szegmenst. Egyébként is volt ilyen tervük, hogy ha az amcsik hagyják az ISS-t, akkor leválasztják az orosz szegmenst és csinálnak belőle egy önálló állomást.

    Plusz, akkor hirtelen elkezdene hiányozni az S2/P2 rácselem is, mivel jelenleg az oroszok lökik vissza magasabb pályára az ISS-t.
  • Narxis #1
    Helyes.