Gyurkity Péter

NASA: indulhat az Europa-küldetés kidolgozása 

Az amerikai kormányzat terveiben először jelent meg a hold kutatására szánt összeg.

A Fehér Ház már elkészítette a 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervét - ez bonyolult ügy, hiszen az USA-nak éveken keresztül nem volt elfogadott költségvetése -, amelyben 17,5 milliárd dollárt szánnak a NASA anyagi szükségleteinek fedezésére. Ezen belül egy apró összeget fordítanak majd az Europa-küldetés kidolgozásának elindítására, maga az expedíció pedig egy évtized múlva startolhat el.

Az űrügynökség Twitter-feedjén közölte, hogy most 15 millió dollárt kapnak az átfogó elképzelések kidolgozására, az előzetes munkálatok beindítására. Egy ugyan egy meglehetősen apró összeg, az elmúlt két évben pedig már 155 milliót kaptak a kormányzattól, hogy tanulmányozzák egy ilyen küldetés esélyeit és főbb céljait, most először fordult azonban elő, hogy a hivatalos költségvetési tervben is helyet szorítottak a projektnek. Erre valószínűleg azért is kerülhetett sor, mert nemrég felfedezték a hold déli sarkán szivárgó párát, vagyis elméletileg lehetséges lenne annak tanulmányozása, amennyiben egy erre alkalmas űrszondát küldenénk oda.

Erre jelenleg az Europa Clipper látszik a legalkalmasabb jelöltnek, problémát jelent viszont, hogy a teljes projekt mintegy 2 milliárd dollárt emésztene fel, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem vált ki túl nagy lelkesedést Washingtonban. A másik oldalon viszont ott a lehetőség, hogy első alkalommal tanulmányozzuk az Europa felszínén lévő vizet, netán élő organizmusokra bukkanjunk abban. Maga az űrszonda egyébként nem is a hold, hanem a Jupiter körül keringene, viszont többször elhaladna az Europa mellett, ekkor "meríthetne" a szivárgó párából.

Ha minden jól megy, 2025-ben indulna el a szonda, vagyis több, mint egy évtized van még hátra a munkálatok befejezéséig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    Terra formálni azért még nem, de egy - két kisebb város már elképzelhető volna az utóbbi ötven év eltékozolt pénzeiből és erőforrásaiból.
  • OGMontana #6
    Mennyi megy el katonai kiadásokra 100 milliárd dollár? Anno a vietnami háború 84 milliárdba került és azon kívül, hogy lett egy hadseregnyi testileg lelkileg beteg katona, egy szétbombázott ország, amelynek szocialista vezetése lett nem sok értelme volt. Az Apollo program 20 milliárdba került és eljutott az emberiség a Holdra.
    Ilyenkor el lehet gondolkodni azon, hogy amennyi pénzt feleslegesen ölnek hadseregekbe, művileg létrehozott válságokban, annyi pénzből már Marsot is terrafolmálni lehetett volna.
  • Zero 7th #5
    Eh, a Jupiter körül keringene? Reméltem, hogy legalább leszálló rover vagy minitengeralattjáró befúrva a jég alá, vagy valami...
  • Angelus1991ster #4
    Teljesen egyetértek. Nálunk a Masat-1 is milyen örömöt hozott a népnek, nekem legalábbis igen. Inkább erre fordítsák mint az értelmetlen fegyverkezésre. Hát igen a bankszektor pénznyelde, nyilvános korrupció. Amely ellen a nép sose tud semmit csinálni.
  • ostoros #3
    +1
  • Andryshun #2
    Szerintem bőven megérne 2 milliárd dollárt egy ilyen projekt. Főleg, hogy ez min 10 évre, ha nem többre lenne szétbontva. Évi 200 millió dollár már nem nagy pénz egy egész bolygónak. Ugyanis az eredményekből mindenki profitál, nem maradnak az infók pusztán az USA határain belül. Sokkal nagyobb hülyeségekre őrültebbnél őrültebb összegeket költenek. Csak mi magyarok a válság óta kb 10 milliárd dollárt költöttünk bankszektorunk megsegítésére vissza nem térítendő támogatásként. Ezt még úgy 1 éve olvastam egy OECD jelentésben. Az USA csak első csomagként 700 milliárdot nyomott beléjük, melynek nagy részét gyors szét is osztották év végén prémiumként... Egy olyan fontos dolog, mint az űrkutatás, más életformák keresése, meteorok befogása és gazdasági hasznosítása etc nem ér meg évi néhány tíz milliárdot? Szerintem sokkal több értelme van űrkutatásba fektetni, mint az a fentebb említett szektorba, ami csak a mohósága miatt jutott oda, ahova. Nagyon remélem, hogy a jövőben a hazai központi költségvetés is messzemenően több támogatást nyújt majd az űriparunknak, és egyre nagyobb részt vállalunk majd az ESA különböző projektjeiben. :)
  • Alexease #1
    "...teljes projekt mintegy 2 milliárd dollárt emésztene fel..."

    Ez meg szanalmas:
    19 milliárd dollárért kelt el a WhatsApp: http://www.hwsw.hu/hirek/51827/facebook-whatsapp-felvasarlas-chat-uzenetkuldo-piac.html