Gyurkity Péter

Nem használhatja gépágyúját az F-35 

A gyártó évekig nem készíti el az ehhez szükséges programkódot, addig maradnak a rakéták.

Az F-35 Joint Strike Fighter (JSF) az Egyesült Államok legújabb, legfejlettebb lopakodó vadászbombázója, amely a projekt indulásakor egy szinte minden szerepkört megfelelően ellátó, ideális légi harceszközt ígért a Pentagon számára. Azóta több komoly csúszásra és a költségek megugrására került sor, a teljes számla már a 400 milliárd dollárt is meghaladja, ennek ellenére azonban a gép még szolgálatba állítását követően sem használhatja minden fegyverrendszerét.

Az eddigi legdrágább fejlesztés címét elnyerő vadász Raytheon AIM-120 AMRAAM rakétákkal, illetve műholdas és lézervezérlésű bombákkal kezdi meg pályafutását, bár utóbbiak a légiharcban nyilván nem sok segítséget nyújtanak majd. Az elmúlt hónapokban több újabb probléma is felmerült a géppel kapcsolatban, a légierő háza táján megszólaló források révén megtudtuk, hogy a hajtómű nem elég erős a közelharchoz, ebben a fegyverzet kialakítása sem segít, de még az üzemanyag hőmérséklete is gondokat okozott, ami miatt a tesztek során az utántöltésére használt, a tűző napon álldogáló teherautókat fehérre festették, hogy a bepumpált üzemanyag alacsonyabb hőmérsékleten maradjon – bár ez utóbbi kapcsán a hivatalos közleményben kiemelték, hogy ez nem kifejezetten az F-35 Lightning II gépeket érintő probléma.

A legújabb jelentésekben arról olvashatunk, hogy az F-35 béna kacsaként áll majd szolgálatba (idén a tengerészgyalogságnál, jövőre pedig a légierőnél), a szükséges programkód hiánya miatt ugyanis egészen 2019-ig lehetetlen lesz a fedélzeti GAU-22/A gépágyú alkalmazása, enélkül pedig a szoftver nem tudja tüzelésre késztetni azt. Az akadály felmerülése mindenképpen érdekes, hiszen a General Dynamics már 2007-ben leszállította a 25 milliméteres űrméretű, Gatling rendszerű fegyvert, a Lockheed Martin azonban csak négy év múlva készítené el a hiányzó kódot, amelynek bizonyos részeivel kapcsolatban egyébként nemrég felmerült a kínai lopás lehetősége – az értékes kód egyes elemei valószínűleg kémkedés áldozatai lettek.


A védelmi minisztérium összesen csaknem 2500 példányt vásárolna a három változatban elkészülő fejlesztésből, kérdés azonban, hogy ez a gépágyú nélkül mire lesz használható – a rendkívül limitált fegyverzet miatt sok esetben felmerülhet a kockázatok megugrása, az alkalmazhatóság korlátozott mivolta. A gépágyú kapcsán legalább ilyen fontos, hogy a gép mindössze 180 darab lőszert szállítana magával, amely egy ilyen nagy tűzerejű fegyvernél minimálisnak tűnik (a tengerészgyalogság változata egy külsőleg csatlakoztatható tárolóval 220-ra növelné ezt a számot).

A pilóták a maguk részéről sok esetben előnyben részesítenék ezt a fegyvert, mivel annak révén a saját csapatokhoz közelebb elhelyezkedő ellenséges erőkre is csapást mérhetnek, de a közelharcban is hasznos eszköz lenne, annál inkább, mert a fordulékonyságban a ma meglévő riválisok megverik az újoncot. A kritikusok szerint ennek hiánya csupán egy a projektre jellemző gondok közül, itt az illetékeseknek még jóval nagyobb problémákkal is szembe kell majd nézniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #123
    Akkor viszont a németek jól tették, hogy keletre küldték a hadsereg nagy részét, nem nyugatra.
  • Vol Jin #122
    "Hanem mert a II. VH során Teheránban, Jaltán, meg Podzdamban Sztálin, Churchill, meg Roosevelt bácsik, valamint az utódjaik a szalvétáikon az ebédnél Risket jáccottak és kishazánk sajna a vadállat grúznál maradt."

    Nem szalvétákon alkudozás okán kerültünk orosz elnyomás alá, hanem azért, mert a ruszkik foglalták el az országot a háború alatt és nem az amerikaiak.

    Ha véletlenül az oroszok elakadtak volna az offenzívában, az amerikaiak meg túlságosan belelendültek volna, akkor nem kerültünk volna orosz elnyomás alá, bármit is irkáltak volna egymás között a cetlikre.
  • ostoros #121
    Azt tegyük hozzá, hogy a Kubai atomrakéták is a törökországi atomrakétákra voltak a válasz.
  • NEXUS6 #120
    Amikor a II. VH után a franciák átkerültek a német oldalra és a vichy kormány alatt mellettük harcoltak, akkor az angolok rendesen kiakadtak néhányszor, mondván, ha anno mellettük is ilyen elánnal küzdenek, akkor lehet, hogy simán lenyomják a nácikat.
    XD
  • NEXUS6 #119
    Azért ez nem ilyen szimplás ám ez!
    A rencerváltáselött sem azért tartoztunk a russzkikhoz 40 évig mert olyan erős volt a ki tud többet a Szovjetunióról iskolai versenyek kulturális hatása, hogy az egész ország odacuppant. Hanem mert a II. VH során Teheránban, Jaltán, meg Podzdamban Sztálin, Churchill, meg Roosevelt bácsik, valamint az utódjaik a szalvétáikon az ebédnél Risket jáccottak és kishazánk sajna a vadállat grúznál maradt. És ez bizony már így megy a nagy és Igazságos Mátyás óta, aki nem a Rákosi. Jöttek a törökök, a labancok, a románok, a russzkik. 500 éve nem tudunk magunktól területet szerezni, csak ha valaki ad, pl a németek a bécsi döntések által. Aztán szophattuk a faszukat a VH végéig, amiután büntiből szophattuk az orosz dákót és most örülünk hogy Uncle Sam is végre a szánkba ad már valamit, de nem csak burgert, hanem kemény hot dogot is!
    Szal ennyit a karmikus kulturális vonzalmakról. Churchill rendezési tervében szépen összecsapott volna Ausztriával, meg a délnémet területekkel bennünket, mert szerinte annyira bírjuk egymást.

    Az oroszokat meg megint úgy sikerült összerogyasztani, mint a rendszer váltás előtt, hogy mikor már azthitte mindenki, hogy olyan drága lesz már ezentúl mindörökre a benzin, hogy jön a Medmeksz korszak, egyszercsak az USA levitte az olajválság előtti szintre az árakat, amitől a maci luftot rúgót és dobott egy olyan hátast, hogy azóta is angyalkázik a hóban.

    De az egészben tudod mi a szopás a nyugatnak? Csak az, hogy eddig a shanghaji fijúk a délkínai tengereken szkanderoztak egy hordó olajért a Fülöpökkel, a Vietekkel, meg még vagy 3 másik nemzettel. Most hogy a nyugat volt szíves berogyasztani az oroszokat megvesz őket kilóra, olajostól, ásványikincsestől, meg olyan hadtechnikai fejlesztésesetől ami a russzkik pénzhiány miatt eddig nem tudtak rendszerbe állítani. Szal spóroltunk nekik 10 évet, hogy átvegyék a Mr Universe címet.
    Mi meg megnyerjük Ukrajnát az összeomló gazdaságával, a randalírozó neonáci bandáival, meg Csernobillalal, meg 4 Mrd $ tartozásával Ivánék felé egyetemben.

    Kúúúúl ;)
  • Zolly75 #118
    Nincs hozzá valami ingyenesen letölthető opensource gépágyú drájver? :)
  • Papichulo #117
    A ruszkik amúgysem fejsimivel szerezték régen sem a szövetségeseket...

    Az biztos is, hogy ezekbol lesznek majd a legjobb szovetsegek... :)
  • Sir Quno Jedi #116
    Ott körbe ezek mind hiénák és sakálok, pillanatnyi gyengeséget mutatnak és a torkuknak ugranak. A ruszkik amúgysem fejsimivel szerezték régen sem a szövetségeseket...
  • Papichulo #115
    Jopar peldat tudnek hozni olyan evszazados ellentetekre, ahol az adott orszagok most egyazon szovetsegi es/vagy gazdasagi rendszerben vannak... ok viszont ezt nem ugy ertek el, ahogy most az oroszok probalkoznak, magukra vessenek!
  • Sir Quno Jedi #114
    Namost az EU-val nem sok fenntartása van az ukránoknak, de az oroszokat rühellik mint a szart. Valószínűleg ha a Szent Grált ajánlanák, akkor is köpködnének. Hogy joggal, vagy sem az ősrégi história, nem sok közük van hozzá. Évszázados/ezredes gyűlölettel nem lehet mit kezdeni.