Gyurkity Péter

30 ezer éves vírus kelt életre 

Francia kutatók kísérleteik során egy Szibériában talált ősi óriásvírus életre kelését igazolták vissza.

Az Aix-Marseille Egyetem francia kutatói a napokban közleményben jelentették be, hogy a Szibéria állandóan fagyott régiójában talált, mintegy 30 ezer évesre taksált óriásvírus kísérleteik során újból működésbe lendült, ez pedig azt jelenti, hogy további veszélyek leselkedhetnek ránk az eddig nem kihasznált, lakatlan területek hasznosítása során.

A Pithovírus az északkelet-szibériai Csukotka régiójában került elő, mintegy 35 méteres mélységben, ahol a szakemberek a fagyott talajban elvégzett fúrásokkal akadtak rá. A kísérlet során azt igyekeztek bizonyítani, hogy ezek az ősi óriásvírusok bármikor életre kelhetnek, az eredmény pedig pozitív lett, miután a munka során felhasznált amőbák tömegesen pusztultak el. Kiderült, hogy a vírus ezen amőbák sejtjein belül ismét osztódni kezdett, vagyis a 30 ezer éves fagyott állapot sem akadályozta meg, hogy a folyamat újból beinduljon.

Az említett példány az óriásvírusok közül is kimagaslik, hossza ugyanis 1,5 mikrométer (a méter egymilliomodik része). A kategória természetesen a méret után kapta nevét, ezen vírusokat a mikroszkóp alatt is nagyon könnyen ki lehet venni, de érdemes azt is leszögezni, hogy a Pithovírus nem sok közös tulajdonságot mutat a korábban felfedezett változatokkal, ezzel akár egy új családot is meghatározhat majd. Ugyanígy említésre méltó, hogy amőbákat, egyetlen sejtre épülő organizmusokat fertőzhet meg, emberre tehát nem veszélyes, ám nem tudjuk, hogy milyen egyéb kórokozók rejtőznek még a jég alatt, hasonló felfedezésre várva.

A kutatók szerint a globális felmelegedés kapcsán számítanunk kell ősi vírusok újbóli megjelenésére, ahogy az eddig lakatlan és kihasználatlan régiókat elkezdjük gazdaságilag hasznosítani, netán benépesíteni. Ezek akár egy globális járványt is elindíthatnak, ám ennek esélyét jelenleg senki nem tudja megbecsülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Candi #15
    A vírusok a bizonyítékai annak, hogy az élősködés gyakorlatilag egyidejű az élettel.
  • shamanist #14
    Köszönöm a cikket!
    Megint parázhatok. :-D
    És mi lesz, ha Arktiszon elolvad a jég? Jön majd a The Thing!

    Bár azt nem fogjuk megtudni, mert kiássák addigra a Vostok tavat!
  • prybaby #13
    Ezek dino virusok lesznek, konnyu lesz nekik nevet pl: hapcisaurus
  • Kryon #12
    Igen, de a legelső sejtek kialakulásáig is el kellett jutni valahogy. Ezeknek a molekuláknak előbb ki kellett fejlődniük, hogy aztán szerencsésen kölcsönhatásba lépve kialakulhasson egy élő szervezet. A folyamat nagyon sok ponton elvetélhetett, valami ilyen mellékág lehetnek a vírusok elődei. Aztán a közös fejlődés során átvehettek fejlettebb alkotóelemeket is.
  • wraithLord #11
    Egyidős nem lehet, mert olyan makromolekulákat tartalmaz, amelynek a kialakulásához önállóan működő rendszer szükséges (sejt). Tehát, amely már bizonyos fejlettségi szintig eljutott, és tartalmazza a vírusok alkotóelemeit.
    (Glikoproteinek, enzimek, DNS, RNS, ezek mind bonyolult dolgok, és ezek kialakulásához önállóan működő rendszer mindenképpen szükséges - a vírus pedig nem az.)
    Tehát biztos nagyon régi, de élet(sejt)-eredetű, "élet melléktermék".

    Tehát nem elakadt a fejlődési úton, hanem valamikor kiszakadt, fennmaradt, és strukturális szempontból max. passzívan "fejlesztette magát" a gazdasejt/-szervezet alkotóelemeiből.

    A legelső sejtek valószínűleg sima lipidburokból, kezdetleges örökítőanyagból, és örökítőanyag-eredetű, enzimműködéssel bíró makromolekulákból állt. A vírusban viszont sokkal bonyolultabb, és sokkal később kialakult makromolekulák vannak, amelyek "kémiai koevolúcióval" jöttek létre egy önmagát fenntartani és reprodukálni képes rendszerben.
  • Kryon #10
    Szerintem az élet kialakulásának zsákutcája/mellékága, olyan valami ami elakadt a fejlődési úton élettelen és élő között, aztán parazitaként fennmaradt. Egy idős az élet megjelenésével.
  • NEXUS6 #9
    Csak nehogy Afrikában meg minmeghalljanak!
    XD
  • endrev #8
    Fel kell turbózni az immunrendszert. Hogyan? Nagyon egyszerű, a válasz ismert.
  • ostoros #7
    Hát ja. A vírusok élettelen dolgok. Gyakorlatilag óriás molekulák. (azért nem mert több molekulából állnak) Nem véletlenül lehet őket kristályos formában tárolni.
  • vik3 #6
    remélem nem fertőzi meg a windowsom