Gyurkity Péter

4 milliárd éves a Merkúr mágneses tere 

A Messenger űrszonda az utolsó hónapokban rögzítette az adatokat, kérdések azonban még maradtak.

A NASA Messenger névre hallgató űrszondája 2004-ben indult útnak a Naprendszer legbelső pályáján keringő bolygója felé, először 2008-ban haladt el a Merkúr mellett, ezt követően pedig 2011-ben állt bolygó körüli pályára. A hasznos eszköz megsemmisüléséről a hónap első napján mi is beszámoltunk, ezt követően jelent meg azonban egy érdekes hír, amely még a szonda utolsó hónapjaiban rögzített adatokra épül.

A Science magazinban közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy a Messenger a bolygó kérgének egy ősi részében bukkant a mágnesesség nyomaira, miközben a felszínhez egyre közelebb haladva készítette el a korábban nem látott részletességű képeket. A bolygó mágneses tere ennek alapján valamikor nagyjából százszor erősebb lehetett a mai állapotánál, bár azt ezen adatokból még nem tudjuk felvázolni, hogy a mező működése nagyjából állandó, avagy időszakos volt-e. A mágneses mező korát 3,7 és 3,9 milliárd év közé teszik, míg maga a bolygó nagyjából a Földdel egy időben jöhetett létre, mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt.

A szakemberek azt már jó ideje tudják, hogy a Merkúr az egyetlen égitest a Naprendszer belső részében, amely a Földhöz hasonló mágneses mezővel rendelkezik (a Mars hasonló mezeje 3 milliárd évvel ezelőtt tűnhetett el), itt pusztán annak erősségében mutatkozik jelentős eltérés. Annak létrejötte és jelenléte azonban ugyanúgy a dinamóhatás számlájára írható, amelyet a bolygó olvadt magjában vándorló vastartalom okoz. Maga a mező olyan kicsi, hogy beleférne a Földbe, azonban elég erős ahhoz, hogy magnetoszférát hozzon létre és az eltérítse a napszelet.

Az még nem teljesen világos, hogy a Merkúr miként tudta megőrizni a folyamatot, tekintettel arra, hogy mintegy 4900 méteres átmérőjével alig egyharmaddal nagyobb a Hold méreténél, magjának pedig réges-rég ki kellett volna hűlnie, ami egyben annak megszilárdulását is eredményezte volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #5
    A Merkúr nem jégből van, hanem nagyrészt vasból. A jégben az árapály okozta súrlódás és alakváltozás igen jelentős. Egy vasgolyóban csak feszültséget okoz, alakváltozást nem igazán, semmiféle extra hőt nem ad. Ha feszültség túl nagy, azaz túl nagy az árapályerő akkor darabokra esik, de nem olvad meg. Azonkívül a Merkúr Nap körüli ellipszispálya lapultsága: 0,206, ami igencsak egyenletesnek tekinthető.
  • stoppos #4
    Nem is az, hogy megolvassza, hanem hogy ne hagyja kihűlni teljesen. Ahhoz azért jóval kevesebb energia kell, de hogy én ezt nem fogom tudni kiszámolni, az hótziher. :)
  • Irasidus #3
    Árapályt okoz, de az árapályerő nagysága nem elég arra, hogy egy vasgolyót megolvasszon. Ezt ki is lehet számolni.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.05.16. 00:20:13
  • Cyberdog #2
    Egy teoretikus kérdés csak. Nem lehetséges, hogy esetleg az a mag, mégsem szilárd? A nap tömegvonzása, nem okoz esetleg árapály jelenséget? Az állandó súrlódás, hőt termel, a hő hatására meg az olvadt rétegek áramlanak sötöbörö...
  • NEXUS6 #1
    Sokak szerint ez csak maradvány mágnesesség, a bolygó egykor valóban sokkal erősebb mágneses térrel rendelkezett, amely belefagyott a mostani szilárd közetekbe, amely kb 70%-ban fémekből áll. Gyakorlatilag úgy néz ki, mintha egy régi forró jupiter megmaradt magja lenne, amiről a nap 4 Mrd év alatt elfújta a könnyebb elemekből álló külső rétegeket.