Balázs Richárd

A DNS másolási hibáival harcolhatunk a rák ellen

Az élő sejtek DNS másoló molekuláris gépei gyorsak és pontosak a megfelelő bázispárok összerakásában. A párosítást a bázisok alakjának felismerésével végzik. Mindezek ellenére minden 10.000-100.000 bázis másolásánál hibát vétenek, ami ha nem kerül kijavításra mutációként továbbörökítődik a genomban. Ha túl sok van belőlük a genom mutálódása irányíthatatlanná válik, ami végzetes lehet.

A kutatókat régóta érdekli, hogyan keletkeznek ezek a látszólag véletlenszerű hibák. Egyes elméletek szerint a DNS bázisok képesek alakot váltani, átmenetileg egy alternatív állapotba alakulva, ami megtéveszti a replikációs gépezetet, rossz bázispárokat szőve a DNS-be. Ezeket a parányi alakváltásokat azonban eddig még senkinek sem sikerült megfigyelnie.

A Nature-ben megjelent új tanulmány szerint egyfajta "kvantumrángatózás" hangolja ezeket a spontán mutációkat. Az amerikai Duke Egyetem kutatóinak sikerült megfigyelniük a DNS bázisok parányi változásait, ami gyakorlatilag egyetlen atom elmozdulását jelenti, ez azonban átmenetileg egy másik bázis alakját eredményezi. Hashim M. Al-Hashimi, a Duke biokémikusa szerint ezek a mozgások körülbelül ugyanazon a frekvencián bukkannak fel, mint amin a DNS másolórendszere a hibákat elköveti, vagyis jó eséllyel ezek okozzák a különböző kóros elváltozásokat, köztük a rák kialakulásához vezető véletlenszerű genetikai változásokat. A jelenség rendkívül ritka és csupán egyetlen milliszekundum erejéig létezik, következményei azonban igen mélyrehatók.

Mivel a DNS alakváltás atomi szintű mozgásokat jelent a molekulákban, lehetetlen volt észlelni a hagyományos módszerekkel, ezért a Duke kutatói egy úgynevezett NMR (atomi mágneses rezonancia) relaxációs szóródást alkalmaztak. A DNS-ben a G bázis a C-vel, illetve az A a T-vel kerül párba, a másolás során a hibás párok, mint a G és a T kihullnak. A kutatók mesterségesen előállítottak egy hibás G-T párt tartalmazó DNS szálat, majd az NMR technikával nyomon követték a hidrogén atomok vándorlását a G és T bázisok nitrogén és oxigén atomjai között. Normál esetben a G nem alkot jó párt a T-vel, mivel mindkettő esetében a hidrogén atomok a felszín felé mozognak, ezért ütközéseket eredményeznek.

Az eredeti feltevés szerint a bázisok kilökik a hidrogéneket az útból, így téve lehetővé a hibás kapcsolódásokat. Az NMR technika segítségével a kutatóknak először sikerült közvetlen bizonyítékokat nyerni ezekre az atomi átrendeződésekre a DNS kettős spiráljában, emellett hasonló jelenségek kialakulását bizonyították a DNS kémiai rokonában, az RNS-ben is. Ez a parányi mozgás, vagy "kvantumrángatózás" olyan hatalmas energiát igényel, hogy a hibás párok kialakulásához legalább 10.000 kísérletre van szükség. Az új alakot mindössze 50-200 mikroszekundumig tartják meg, mielőtt a hidrogén visszaugrana eredeti helyére.

A kutatók több korábbi biológiai tanulmányt is megvizsgáltak és rájöttek, hogy ezek a ritka alternatív állapotok közel ugyanolyan gyakran jelentek meg a DNS-ben, mint a polimeráz gépezet másolási hibái. A kutatás fényt derít a rákhoz hozzájáruló véletlenszerű mutációkért felelős alapvető mechanizmusra. A „kvantumrángatózás” kialakulásának alaposabb megismerése új gyógymódokhoz vezethet a rákos sejtek és a vírusok esetében. "Tudjuk, hogy bizonyos rákkeltő anyagok, mint az 5-bromouridin képes növelni ezeknek a rángásoknak a gyakoriságát" - nyilatkozott a tanulmány szerzője Isaac J. Kimsey. "Ezért ezt a tudást felhasználhatjuk, hogy a vakcinák gyorsabban indukálják a rákos sejteket vagy vírusokat, amik ezáltal annyi másolási hibát vétenek, hogy mutálódásuk megállíthatatlan lesz, és végül elpusztulnak"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fityisztma #6
  Csak úgy, mert ez is dns téma: szabadon vásárolható kis dns szabász készlet, ha otthon akar az ember egy kicsit apasági perekre vizsgálatokat végezni, vagy dns másolási hibákat keresgélni: https://synbiota.com/dna-market/6
 • TokraFan #5
  Ettől nem kell tartanod. A fejlettebb országok már most is rendelkeznek olyan biológiai tömegpusztító fegyverekkel, melyekkel kiirtható lenne a világ...Ehhez nem szükséges új verzió
 • NEXUS6 #4
  Igen lehet azt mondani, hogy hasonlít az ionizáló sugárzáshoz, mert az is mutációt okoz, de először ugye roncsolja a genetikai állományt, amit a sejt javító mechanizmusa megpróbál korrigálni több kevesebb sikerrel. Ha nem sikerül, akkor gyak egy mutáció marad belőle.
  Hasonlónak tűnik a szitu, hogy sugárterápiával is ki lehet nyírni a tumort, de a sugárzás, bármilyen kis dózisú növeli a rák kockázatát.

  Én inkább annak a veszélyét látom, hogy irdatlan sok pénzt költenek olyan dologra, ami valójában gyógyszerként vagy nem, vagy nem elég ahtékonyan/sok kocázattal alkalmazható. Valami új fegyverként viszol annál hatékonyabb lehet alkalmazni.
 • Ahoy #3
  Nem értetted meg a mutációk lényegét. Az általad említett tulajdonságok, és a rák kialakulásához vezető "hallmarks of cancer" 5-6 tulajdonság is sokszor nagyon apró mutáció. Pl csak egy bázispár deléciója.

  Egy egészséges szervezetben is naponta tucatnyi tumoros sejt keletkezik, csak ezeket elpusztítja az immunrendszer.

  Viszont ha a mutációs ráta extrém mértékben felgyorsul, akkor egész egyszerűen nem csak a sejtek és vírusok tulajdonságai változnak meg, hanem hirtelenjében a burkot alkotó fehérjék, létfontosságú csatornák génjei stb. Egyszerűen a sejt életképtelenné válik nagyon hamar, hogyha az erősen konzervált régiók megsérülnek. Ha egy fontos fehérjét kódoló szakaszban csak egy apró változás is történik, akkor az nem fog működni, vagy nem úgy működik, és a sejt egyszerűen elpusztul, vagy nem tudja ellátni a funkcióját - nem hogy szaporodni tudna.

  Na pontosan ezért pusztít pl az UV sugárzás, ionizáló sugárzások stb. Felfoghatjuk úgy is, hogy nem csak pár mutáció keletkezik ilyenkor, hanem hamar tönkremegy az egész. Kis mértékben az UV is DNS károsodást, mutációkat okoz... nagy intenzitásnál meg az egyik legjobb fertőtlenítő eszköz. A túlmutációknak is ilyen hatása lehet, persze ez még sok-sok tanulmányt igényel. A gyógyszeripari szabályozások egyre szigorúbbak, (jól látszik, hogy a gyógyszergyáraknak irdatlan pénzeket kell beleölni a vizsgálatokba, ráadásul egyre kevesebb új hatóanyagot engedélyeznek... mármár kezdünk átesni a ló túloldalára)... úgyhogy nem kell félni, hogy csak így komoly tanulmányok nélkül piacra kerül.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.03.14. 23:10:59
 • NEXUS6 #2
  Azért az egy veszélyes út, hogy a mutálódott kórokozókat, rákos sejteket tovább mutáljuk.
  A rákos szövetben pl nincs benne a programozott sejthalál. A szöveteinkben van egy ilyen védelmi mechanizmus, ha nem képesek ellátni a feladatukat, akkor elkezdenek pusztulni, maguktól. A rák ezt iktatja ki.
  Kórokozók dettó, ettől kórokozók, hogy a szervezet működése ellen hatnak, ellentétben a "jó" baktériumokkal.
  A legtöbb veszélyes kórokozónál olyan gyors a változás, hogy az immunrendszer nem képes lekövetni, ha ezt még felgyorsítjuk, akkor esélyünk sincs semmilyen terápiára.

  Ez egy pandora szelencéje lehet. Az eddig viszonylag kezelhető influenza fertőzésekből pillanatok alatt kitenyészthetünk egy olyat, aminek a halálozási aránya, fertőzési képessége és lappangási ideje pont olyan ütemű, hogy a legtöbb áldozatot jelentsen.

  Pl egy kb 2 hetes lappangási idejű, könnyen fertőző, 90% halálozási arányú influenza kinyírná az emberiséget.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.03.14. 10:49:20
 • TokraFan #1
  Remélem valóban értelmes ez a kutatás, és idővel haszos gyógymódokhoz vezethet.
  Bár az elmúlt évtizedekben a rákkutatás csak a pénzt vitte iszonyatos módon, de nagyjából még mindig a mustárgáz származékainál tartunk a gyógymód tekintetében. Még a célzott kemo sem terjed, pedig annyi előnye legalább lenne, hogy nem mérgezik rommá az egész szervezetet ami néhe többet árt, mint használ...