6
  • fityisztma
    #6
    Csak úgy, mert ez is dns téma: szabadon vásárolható kis dns szabász készlet, ha otthon akar az ember egy kicsit apasági perekre vizsgálatokat végezni, vagy dns másolási hibákat keresgélni: https://synbiota.com/dna-market/6
  • TokraFan
    #5
    Ettől nem kell tartanod. A fejlettebb országok már most is rendelkeznek olyan biológiai tömegpusztító fegyverekkel, melyekkel kiirtható lenne a világ...Ehhez nem szükséges új verzió
  • NEXUS6
    #4
    Igen lehet azt mondani, hogy hasonlít az ionizáló sugárzáshoz, mert az is mutációt okoz, de először ugye roncsolja a genetikai állományt, amit a sejt javító mechanizmusa megpróbál korrigálni több kevesebb sikerrel. Ha nem sikerül, akkor gyak egy mutáció marad belőle.
    Hasonlónak tűnik a szitu, hogy sugárterápiával is ki lehet nyírni a tumort, de a sugárzás, bármilyen kis dózisú növeli a rák kockázatát.

    Én inkább annak a veszélyét látom, hogy irdatlan sok pénzt költenek olyan dologra, ami valójában gyógyszerként vagy nem, vagy nem elég ahtékonyan/sok kocázattal alkalmazható. Valami új fegyverként viszol annál hatékonyabb lehet alkalmazni.
  • Ahoy
    #3
    Nem értetted meg a mutációk lényegét. Az általad említett tulajdonságok, és a rák kialakulásához vezető "hallmarks of cancer" 5-6 tulajdonság is sokszor nagyon apró mutáció. Pl csak egy bázispár deléciója.

    Egy egészséges szervezetben is naponta tucatnyi tumoros sejt keletkezik, csak ezeket elpusztítja az immunrendszer.

    Viszont ha a mutációs ráta extrém mértékben felgyorsul, akkor egész egyszerűen nem csak a sejtek és vírusok tulajdonságai változnak meg, hanem hirtelenjében a burkot alkotó fehérjék, létfontosságú csatornák génjei stb. Egyszerűen a sejt életképtelenné válik nagyon hamar, hogyha az erősen konzervált régiók megsérülnek. Ha egy fontos fehérjét kódoló szakaszban csak egy apró változás is történik, akkor az nem fog működni, vagy nem úgy működik, és a sejt egyszerűen elpusztul, vagy nem tudja ellátni a funkcióját - nem hogy szaporodni tudna.

    Na pontosan ezért pusztít pl az UV sugárzás, ionizáló sugárzások stb. Felfoghatjuk úgy is, hogy nem csak pár mutáció keletkezik ilyenkor, hanem hamar tönkremegy az egész. Kis mértékben az UV is DNS károsodást, mutációkat okoz... nagy intenzitásnál meg az egyik legjobb fertőtlenítő eszköz. A túlmutációknak is ilyen hatása lehet, persze ez még sok-sok tanulmányt igényel. A gyógyszeripari szabályozások egyre szigorúbbak, (jól látszik, hogy a gyógyszergyáraknak irdatlan pénzeket kell beleölni a vizsgálatokba, ráadásul egyre kevesebb új hatóanyagot engedélyeznek... mármár kezdünk átesni a ló túloldalára)... úgyhogy nem kell félni, hogy csak így komoly tanulmányok nélkül piacra kerül.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.03.14. 23:10:59
  • NEXUS6
    #2
    Azért az egy veszélyes út, hogy a mutálódott kórokozókat, rákos sejteket tovább mutáljuk.
    A rákos szövetben pl nincs benne a programozott sejthalál. A szöveteinkben van egy ilyen védelmi mechanizmus, ha nem képesek ellátni a feladatukat, akkor elkezdenek pusztulni, maguktól. A rák ezt iktatja ki.
    Kórokozók dettó, ettől kórokozók, hogy a szervezet működése ellen hatnak, ellentétben a "jó" baktériumokkal.
    A legtöbb veszélyes kórokozónál olyan gyors a változás, hogy az immunrendszer nem képes lekövetni, ha ezt még felgyorsítjuk, akkor esélyünk sincs semmilyen terápiára.

    Ez egy pandora szelencéje lehet. Az eddig viszonylag kezelhető influenza fertőzésekből pillanatok alatt kitenyészthetünk egy olyat, aminek a halálozási aránya, fertőzési képessége és lappangási ideje pont olyan ütemű, hogy a legtöbb áldozatot jelentsen.

    Pl egy kb 2 hetes lappangási idejű, könnyen fertőző, 90% halálozási arányú influenza kinyírná az emberiséget.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.03.14. 10:49:20
  • TokraFan
    #1
    Remélem valóban értelmes ez a kutatás, és idővel haszos gyógymódokhoz vezethet.
    Bár az elmúlt évtizedekben a rákkutatás csak a pénzt vitte iszonyatos módon, de nagyjából még mindig a mustárgáz származékainál tartunk a gyógymód tekintetében. Még a célzott kemo sem terjed, pedig annyi előnye legalább lenne, hogy nem mérgezik rommá az egész szervezetet ami néhe többet árt, mint használ...