Balázs Richárd

Meglepően szívós a DNS

Nem csoda, hogy bolygónk minden zuga nyüzsög az élettől. A legújabb kísérletek szerint a DNS képes túlélni egy űrkilövést és a légkörbe történő visszatérést, mindezt a rakéta külsején utazva.

Cora Theil és munkatársai a Zürichi Egyetemen parányi gyűrű alakú kettős szálú DNS-eket, úgynevezett plazmidokat kevertek egy oldatba, majd felkenték egy rakéta külsejére. A rakéta 13 percen át repült, 270 kilométeres magasságba emelkedve, mielőtt visszatért volna a Földre. Bár a légköri súrlódás több mint 1000 Celsius fokra melegítette a DNS-t a visszatérés során, Theil a rakéta számos pontján életképes molekulákat talált. A legnagyobb túlélési arányt a csavarfejek barázdáiban tapasztalták, ahol a plazmidok 53 százaléka élte túl az űrutazás és a visszatérés viszontagságait.

A plazmidok DNS-e az antibiotikus ellenálláshoz, valamint a fluoreszkáláshoz szükséges fehérjéket kódolt. Amikor a csapat a visszatért plazmidokat E.coli és egér sejtekbe ültette, a sejtek 35 százaléka visszaadta ezeket a tulajdonságokat, arra utalva, hogy a DNS teljesen működőképes maradt.


Az eredmény izgalommal töltheti el a pánspermia elmélet támogatóit, akik szerint a földi élet csíráit űrből érkezett mikrobák ültették el, bár az még nem tisztázott, hogy a DNS milyen hosszú utat képes túlélni az űrben.

Üröm az örömben, hogy mindez alaposan ronthatja a földönkívüli élet megtalálásának esélyeit. Amikor az űrügynökségek robotegységeket küldenek más bolygókra, erőteljes tisztítási folyamaton esnek át, hogy a földi élet összes nyomát letakarítsák a szondákról, elkerülendő más bolygók beszennyezését, ami még nehezebbé tenné az idegen élet észlelését. Thiel szerint eredményeik arra utalnak, hogy az ügynökségeknek a tisztítás előtt mesterséges DNS-el kellene bevonniuk robotjaikat, hogy megbizonyosodjanak az eltávolítás sikeréről.

"Érdekes és provokatív tanulmány" - fejtette ki véleményét Christopher Carr, az amerikai MIT szakértője, aki úgy véli, hogy az UV sugárzás idővel minden védtelen DNS-t elpusztít az űrben, azonban érdemesnek tartja újra megvizsgálni az űrkutatás eszközeinek sterilizálási módszereit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #8
  Amúgy a DNS-re sokkal inkább a kemény kozmikus sugáráz a legveszélyesebb. Egy pár perces rakéta út csak azt bizonyítja be hogy a bolygóba történő becsapódást jelentős része túléli. A pánspermmia elmélet szerint ezt megelőző néhány ezer/millió éves vándorlást viszont elég csekély mennyiség, valszeg zéró % vészeli át működőképesen.
 • Archenemy #7
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

  Meg hát az élet az egy dolog, egy értelmes civilizáció meg egy másik.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Fermi-paradoxon

  ehh tényleg meg kéne írni előre a leggyakoribb hsz-eket, hogy csak be kelljen másolni, uncsi mindig ugyanazokat leírni
 • Pares #6
  Ha a Földön alakult ki, akkor máshol is kifejlődhetett, ha meg az űrből jött, akkor máshová is megérkezhetett... Nem hiszek a "véletlenben", tekintve az univerzumban uralkodó méreteket, a galaxisok, csillagok és bolygót mennyiségét, egyszerűen kizártnak tartom, hogy a Föld egyedi lenne...
 • Euro #5
  Más. Más. Más... :)
 • halgatyó #4
  Ez nem cáfolja az evoluciot.
  Más: Egyáltalán nem biztos, hogy a csavarfejek alatti hézagok is 1000 fokra melegedtek.
  Ahhoz, hogy DNS hőállóságát vizsgálják, nem kell rakéta. Egy laboratóriumi kemence is megteszi, ami sokkal olcsóbb.
  Más. A DNS önmagában még nem működik. Ha jól értem, akkor a visszatérő DNS molekulákat valami bonyolult kütyüvel belepasszírozták működő sejtekbe.
 • verge175 #3
  Ez tenyleg meglepo, de attol meg nyugodtan agyaljanak tovabb azon, hogy hogyan alakult ki az elet, mert a panspermia elmelet semmire se valasz. Csak atteszi az elet kialakulasanak a problemajat mashova.
 • emberz #2
  Ez mennyiben cáfolja az evolúció elméletét? Semennyiben, nesze neked szerencsétlen. Pont az a lényeg, hogy nem kell semmiféle isten sem az élethez, sem a teremtéshez, csak az ilyen dolgok felfogásához szükségeltetik egy bizonyos értelmi szint, amit a legtöbben nem teljesítenek. Ezek szerint te sem.
 • Moondom #1
  Nesze neked evolúció!!!