Gyurkity Péter

A fajgyűlölet öregít

Amerikai kutatók szerint a feketéket érő negatív szociológiai hatások életüket is megrövidítik.

A Maryland Egyetem kutatói a napokban tették közzé munkájuk eredményét, amely arra utal, hogy a fajgyűlölet, a kisebbségekkel szembeni érzések kimutatása és azok kifejezése közvetlen módon kihat az elszenvedő fél életkorára, mégpedig a DNS-en keresztül. Az adatokat ennél általánosabb szinten is értelmezhetjük, ám a készítők szerint mindenképpen sikert könyvelhetnek el.

A kutatás során összesen 92, 30 és 50 év közötti afro-amerikai vetette magát alá az úgynevezett Black-White Implicit Association Test-nek, amely elsősorban a faji hovatartozással, az egyes csoportokról alkotott, ám maguk a résztvevők által fel nem ismert, illetve be nem vallott ítéletekre, véleményekre világít rá. Ezen vélemények ugyanis a külső hatások eredményeként sokszor csak tudatalattinkban húzódnak meg, függetlenül attól, hogy azokkal tudatosan azonosolunk-e vagy sem. Az anyag készítői arra mutatnak rá, hogy a negatív vélemények átvétele károsan hat az illető személyek életére, annak hosszúságára.

A saját csoportunkkal kapcsolatos előítéletek, negatív asszociációk a kísérlet szerint kihatnak a telomer hosszúságára, rövidítik azt. A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál végén helyezkedik el, amely sejtosztódáskor védi a DNS-t a folyamatos rövidülés hatásaitól, illetve meggátolja a kromoszómavégek összetapadását. Ezen minőségében egyfajta biológiai óraként is használható, mivel megrövidülése az életkor lecsökkenését vetíti előre, például a krónikus megbetegedések esetében, legyen szó diabéteszről, szívproblémákról, avagy időskori szellemi hanyatlásról. A jelentős diszkriminációnak kitett résztvevőknél 140 bázispárral rövidebb telomert mértek, ami 2-3 évvel rövidebb életet jelez előre, ami egyben megfelel azon tézisnek, miszerint a tartós stressznek kitett, illetve nagy traumán átesett embertársaink gyakrabban élnek rövidebb életet.

Az eredményt tehát egy jóval tágabb körben is értelmezhetjük, ám a kutatók szerint munkájukkal így is hozzájárultak tudástárunk bővítéséhez, még akkor is, ha a különböző embercsoportoknál jóval korábban kimutatták az életkorban és a betegségre hajlamosságban mutatkozó eltéréseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • physis #21
    Köszönöm a választ. Örülök, hogy ezek szerint így van lehetőség arra, hogy szakértelemmel képes legyen segíteni az ember. Nekem nincsenek hosszantartó tapsztalataim. Érdeklődésből tanultam a cigány nyelvet (kb. alapfokig), a néprajz is érdekelt. Gyakorlatibb téren csak gyerekek tanításával foglalkoztam, de eddig csak nagyon rövid ideig. Könnyen lelkesednek, képesek kiözönleni az ember elé a buszmegállóban egy órával előtte is és ott várni. Emlékszem, a kislány még nem isemrte a számokat jól (tízesátlépés), csak az ujjain számolt (nem járt abban az időben iskolába), de nagyon várta a matekozást, és ha tíznél nagyobb számokat kellett összeadnia, akkor maga köré gyűjtötte az ismerős telepi gyerekeket, és összetett kezekkel számoltak akár harmincig is. Mélyebb tapasztalatokat azonban nem szereztem, csak egy-két élményt.
  • Vol Jin #20
    Na ha vazzeg, ha a cigányasszony úgy reagál a fia bebörtönzésére, hogy végre férfi lett a fia, akkor most ki a hibás, ha utáljuk őket, mint a szart. Ha emiatt stresszes és korábban megdöglik, az csak jó hír. Mondom ezt liberálisként.
  • johnfly #19
    Volt alkalmam hosszabb ideig betekinteni a cigányság mindennapjaiba, és meg kellett állapítanom, hogy rengeteg problémájukat egy kevesek által ismert belső terror idézi elő, egy szigorú szabályok szerint vett hierarchikus rendszer ez, ami szó szerint kerékbe töri a társadalmunk ezen tagjait.
    A cigány életformának megvannak a maga tradíciói, és ezt kihasználva helyezkednek el köztük a megfelelő pozíciókban olyan emberek, akik kihasználva, szegénységben és tudatlanságban tartva, vagy taszítva őket, érik el, hogy ez a fennálló helyzet állandósult maradjon.
  • FoodLFG #18
    Mások meg a nyakukra szaporodó élősködők miatt stresszek, mert nekik kell eltartani őket.
  • Zero 7th #17
    Lolbazdmeg, ezt a baromságot honnan vetted?
  • physis #16
    Ez a fajta terror - mindentől függetlenül - már rövid távon is nagyon súlyos poszttraumás tüneteket okoz, amelyek maguktól nem feltétlenül gyógyulnak spontánul. A súlyosabb, hosszabb terrorbehatás során rögzült poszttraumás zavart pedig már csak kezelni lehet, gógyítása még inkább csak kísérleti szakaszban van. Bármiféle hasonló probléma nagyon beszűkíti az élet élvezetét, és a később kiesett GDP, adók, segélyek, TB miatt szerintem országos szinten is felmérhetetlen nemzetgazdasági, költségvetési károkat is okoz. El tudom képzelni, hogy Magyaroszágon a rejtett és csendben eltűrt erőszak (családon belül, iskolán belül, börtönön belül) olyasfajta gazdasági károkat okoz (persze arányosan kisebb méretben), mint ahogy az AIDS is képes gazdaságilag padlóra küldeni egyes afrikai országokat.

    Épp ezért, az Általad említett típusú iskolai erőszak ellen, főleg ahol az tendenciózus, ,,ráakadásszerű'', uszulásos terrorban jelenik meg, nagyon komoly és átgondolt rendszerbe forrt szakmai eszközökkel fel kellene lépni, úgy, hogy az ne csak hosszú- és középtávon, hanem azonnal megszabadítsa terrorizált személyeket. Ez nem csak emberiességi, de gazdasági érdek is, és nemcsak hosszú, de rövid távon is azonnal be kellene avatkozni.

    Viszont ennek szerintem nincs köze a cigánysághoz, mindezt ugyanis akkor is meg kellene lépni, ha Magyaroszágon teljesen homogén népesség lenne. A szeplős, dagi, dadogós, szorongó vagy más okból kireksztődő gyerekeket akkor is meg kellene védeni. A cigánysághoz szerintem azért sem kötődik ez a probléma, mert a gyerek származásának szerintem csak nagyon kevés bejósló értéke van e téren. Alapból kegyetlen pszichopaták akármilyen néposztályban kb. ugyanannyi arányban születnek (szerintem), a pszichopátia kialakulásának - úgy tudom - evolúcióbiológiai okai vannak: ezeknek az érdekes szociális ragadozóknak/parazitáknak egy 1-2%-os arányban stabilizálódik az arányuk minden néposztályban, ami egyes feltételezések szerint egyszerű populációbiológiai eszközökkel igazolható.

    Épp ezért az iskolai terror ellen a cigányságtól teljesen függetlenül is nagyon hatékony eszközrendszert kell kidolgozni. Ami meg a pusztán csak marginalizálódott, neurotikus, lemaradt vagy szegénykultúrájú cigánygyerekeket illeti, ők szerintem nem elsődleges forrásai a terrornak, sőt őket kifejezetten meg kell védeni a közvélemény kirekesztő nyomásától, őket nem érdemes elkülöníteni, e téren nem lenne érdemes populista engedményt tenni a közvélemény felé. Számos terrorizálási helyzet sajnos amúgy is hajlamos arra, hogy rejtve maradjon éveken át, akár homogén közösségekben is (ezt szépen dolgozza fel az Abigél film is). A terror kialakulásának pontos mechanizmusát kellene kutatni (főleg a tömeglélektanhoz, mikroszociológiához értő emberekkel), és szakszerű célzott, pontosabb eszközöket alkalmazni, amelyekkel viszont valóban fel kellene számolni a terrort akár draszikusan rövid távon is.
  • M0RN1NGST4R #15
    ha a gyűlölet öregíti a négereket, akkor biztosan másokra is hasonló hatással van, nem? Talán be kéne vezetni egy ilyen típusú kárpótlást is egy bizonyos magyarországi kisebbségnek.

    "Kárpótlás a fiatalság korai elvesztéséért"

    ez lenne a minimum, elvégre emlékév van.
  • Skyline #14
    És van az a faj is aki a munka szó hallatán szörnyet hal és a munkatáborokat haláltáboroknak élte meg, majd milliókat zsebelt be "holokauszt " kárpótlások címszóval... Szegények őket is üldözik a gonosz rasszistákok és bizonyára az ő életük hossza is csökken...
  • Amergin #13
    Ejnye gyerekek! Nem vágjátok a lényeget.
    Az a lényeg, hogy szegény "haláltáborban" megsemmisített, de valamilyen csoda folytán mégis megmaradt zsidók génjeibe beépült az ellenük irányult fajgyűlölet, ami az utódaikban is hat, ezért: alanyi jogon járnia kell holokárpótlás minden zsidónak, aki a világon él, mindörökre!
    Na ez itt a lényeg kérem szépen!
    Shálom!
  • Pluskast #12
    Komolyan ilyen cikket.... Engem meg a munka öregít, mert a munkahelyemen fellépő negatív stressztől hamarabb fogok kipurcanni. Idióta barom amcsik!