Gyurkity Péter

Újabb hipersebességű csillagokat találtak

Az újonnan felfedezett, galaxisunkból kifelé tartó csillagok a megszokottól eltérő pályán mozognak.

Egy nemzetközi csillagászcsapat a napokban jelentette be, hogy további úgynevezett hipersebességű csillagokat találtak, amelyek azonban - a megszokottól eltérő módon - nem a Tejútrendszer közepéből származnak, pályájuk így eltérést mutat a korábbi példányokhoz képest.

A hipersebességű csillagok - hypervelocity stars - többnyire kettős csillagrendszerekből származnak, amelyek szerencsétlen módon túl közel kerültek egy fekete lyukhoz, emiatt pedig a páros kettészakadt. Amíg azonban az egyik csillag belezuhan a fekete lyukba, párja kifelé lökődik, meglehetősen nagy sebességre tesz szert, ez pedig meghaladja a galaxistól való eltávolodáshoz szükséges szökési sebességet, vagyis a találkozás eredményeként kiszakadhat a Tejútrendszerből. Az újonnan felfedezett példányok ezen családba tartoznak, ám egy új kategóriát képviselnek, köszönhetően szokatlan pályájuknak.

A saját galaxisunkhoz mérten is több mint 1,6 millió kilométeres óránkénti sebességgel száguldó, összesen 20 csillag a korábbiaktól eltérően nem a spirál közepén található szupermasszív fekete lyuktól ered, vagyis máshonnan érkezhettek meg jelenleg mért helyükre. Problémát jelent azonban, hogy a pontos megfigyeléshez ezen csillagokat töb évtizeden keresztül követni kell, és a mérésben előforduló legkisebb eltérés (hiba) komoly következményekkel járhat, így a kutatók még csak találgatnak az eredet helyéről és módjáról, itt nyilván további munkára lesz szükség.

Az elmúlt évtizedben (pontosabban az eredeti 2005-ös felfedezés óta) összesen 18 ilyen csillagot találtak, vagyis a mostani csapattal megduplázódik a nyilvántartás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #1
    En is szivesen lelepnek mar a tejutbol :)