Gyurkity Péter

7700 éves ikrek maradványait találták meg 

Az eddig igazolt legrégebbi ikrek korát is messze túlszárnyalja a Szibériában talált páros.

A kanadai Saskatchewan Egyetem kutatója számolt betöbb éve tartó munkájának eredményéről, amelyben hírül adta, hogy az eddig ismert legrégebbi olyan emberi maradványokat találták meg, amelyek ikrek létezéséről tanúskodnak. A felfedezés egyben egy hármas haláleset részleteit ismerteti meg a nagyközönséggel.

Az érdekes maradványokra Angela Lieverse még 2012-ben talált rá egy ősi szibériai temetőben, ahol a neolitikumban élt vadászó-gyűjtögető közösség tagjai temették el halottaikat. A csontok korát mintegy 7700 évre teszik, ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy ezek alapján egy fiatal, 20 és 25 év közötti anyáról, valamint annak ikreiről van szó, akik nem élték túl a szülés pillanatait. A régész elmondása szerint az első gyermek fordított pozícióban, vagyis lábakkal, illetve fenékkel előre jött részlegesen a világra, ami gyakorlatilag mindhármuk számára kimondta a halálos ítéletet, mivel ezzel nagy megterhelés érte az anyát, míg a második gyermek soha nem is látta meg a napvilágot.

Az anya minden valószínűség szerint elvérzett, míg az ikrek megfulladhattak. A közösség számára nyilván szomorú napok voltak ezek, a kutatóknak azonban mindenképpen izgalmas felfedezést jelentett a lelet, hiszen ezzel igazolták, hogy már jóval korábban is születtek ikrek – az eddigi legrégebbi igazolt maradványok (Dakota állam déli részéből) alig 400 évre nyúlnak vissza az időben. Napjainkban az összes születések mintegy 1-3 százalékában regisztrálják ikrek világra jöttét, a szakemberek pedig eddig nem tudták konkrét eredményekkel igazolni, hogy ez évezredekkel ezelőtt is így volt-e, illetve előfordultak-e egyáltalán ikrek a különböző emberi közösségekben.

A régészeti szempontból eddig láthatatlan érdekesség tehát most láthatóvá vált, már csak azért is, mert a közös sír korábban nem feltétlenül igazolta, hogy az ott eltemetett gyermekek valóban ikrek voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #1
    Mekkora tudós lehet már, aki azon gondolkodik, hogy évezdekkel ezelőtt születtek-e ikrek.