Gyurkity Péter

Fontos inka maradványokat találtak Peruban 

A jelentés szerint a most előkerült leletek egy fontos vallási központ jelentőségét emelik ki.

A perui kulturális minisztérium közölte, hogy régészek az Andok központi részén elhelyezkedő Junin régióban fontos leletekre bukkantak, amelyek segítségével egy ősi inka vallási központ egykori felépítését és jelentőségét írhatjuk majd le. Az itt egykor zajló tevékenységek részletes megismerése további munkát igényel.

A szakemberek Jauja városától délre, a Hatun Xauxa nevű egykori település maradványait kutatták. Ez több évszázaddal ezelőtt fontos adminisztrációs és egyben vallási központ szerepét töltötte be, itt a helyiek mindkét területen számos eltérő tevékenységet folytattak. Ezt jól tudjuk, hiszen a település életéről és jelentőségéről megfelelő mennyiségű adat áll rendelkezésünkre, mi több, a források egészen a gyarmatosítás korára visszanyúlnak. A most megtalált leletek azonban a város megalapítására, annak első periódusára, valamint a későbbi események menetére is tartalmaznak utalásokat, így jelentős mennyiségű új információval egészül ki a tudástár – egyelőre ezen leletek megőrzését igyekeznek biztosítani, hogy a terepmunka lezárása után megindulhasson a kiértékelés.

A régészek többek között rábukkantak az ushnu néven emlegetett szent trónra, amelyről egykor terményeket, így például kukoricából készült lőrét öntöttek le, az isteneknek szánt felajánlásként. Ennek északi szélén vörös festékkel leöntött falmaradványokat találtak, amelyeket eredetileg a település alapítása körül emelhettek, az egyéb leletek pedig az építkezések ezt követő szakaszaira, valamint az építészeti jellegben végbement változásokra mutatnak rá. A temetkezési hely is előkerült, ami pedig a felajánlásokat illeti, itt kiemelt szerepet kapott Macahuisa, az inkák víz- és esőistene.

A mostani felfedezések révén a települést összevethetik egy másik fontos adminisztrációs központtal, amely Huanuco Pampa néven az inka úthálózat részeként élte mindennapjait – itt korábban szintén találtak temetkezési és felajánlási helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #1
    semmi Annunakikok? ehh, ezek a majákok, akarom mondani inkákok se a régiek már...