Gyurkity Péter

Helikoptert küldene a Marsra a NASA 

A kisebb drón a marsjárók munkáját segítené, előre kiválasztva a megfelelőnek tűnő útvonalat.

A Mars felszínén már több földi eredetű eszköz végezte, illetve végzi munkáját, ezeknél azonban az időben fel nem fedezett kisebb bukkanók, akár egészen apró kavicsok is órási galibát okozhatnak. Ezen segítene egy speciális drón, amely a levegőből segítené a felszíni egységek dolgát, kijelölve számukra a megfelelőbb útvonalakat.

A Jet Propulsion Laboratory egy érdekes ötlettel állt elő, amelynek kivitelezése azonban éveket vehet igénybe. Szakembereik egy olyan speciális helikoptert alakítanának ki, amely kifejezetten a marsi légkörben tevékenykedne, a marsjárókkal együttműködve nemcsak azok munkáját, de a földi irányítás dolgát is megkönnyítené, hiszen jóval nagyobb területen és gyorsabban közlekedhetne, nagyobb terepet láthatna be, a felvételek készítésével pedig megelőzné, elkerülhetővé tenné a marsjárókra leselkedő akadályokat és veszélyeket.


Jelenleg ezen drón fejlesztése és tesztelése zajlik a JPL műhelyében, egyelőre egy korai prototípus formájában. Arról még nem született döntés, hogy pontosan mikor és milyen úton juttatnák el az eszközt égi szomszédunkra, de könnyen lehet, hogy egy jövőben véglegesítendő újabb marsjáró küldetést egészítenek majd ki ezzel, ami azt jelenti, hogy még hosszú évekre vagyunk az éles körülmények közötti bevetéstől. A jelenleg rendelkezésre álló eszköz mindenesetre 1,1 méter széles, súlya mindössze 1 kg, vagyis egy meglehetősen kicsinyke fejlesztésről van szó. Elsődleges feladata a Mars felszínének vizsgálata lesz, ennek érdekében még a Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE  kameráját is lepipáló képkészítő modult kapna, ám az általa visszaküldött képeken elsősorban a marsjárók számára akadályt jelentő bukkanókat keresik majd.

A drón számára nagy kihívást jelent majd a Mars ritka légköre, a gyengébb gravitáció, valamint a zord időjárási körülmények, ezért a tesztelés során igyekeznek egy strapabíró eszközt kialakítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamyno #13
    Ugh, és ha felborul az a sz@r ott több millió km távolságban akkor hogy állítod fel? Még jó, hogy nem te küldöd oda cuccokat mert már tele lenne szeméttel a bolygó :P
  • Vol Jin #12
    Mármint század annyit, csak ott elég a harmada is.
  • Vol Jin #11
    A marsi légkör egy százaléka a földinek, míg a gravitáció a harmada.
    Azaz, ha nincs valami négyzetes arányosság, akkor harmincszor kisebb felhajtóerőt tud termelni egy helikopter a Marson, mint a Földön.
  • Tetsuo #10
    Szerintem, ezzel itt mindenki tisztában van. ;-)
    A légköri nyomás különbsége az, ami sokaknak nem esett le. ;-)
  • ostoros #9
    A Marsi gravitáció kisebb...
  • Molnibalage #8
    A földi gravitációs te zseni... Nézd már meg azt, hogy a marsi légkörnek mik a paraméterei és milyen a környezet. A gyerekjátéknak meg nem teljesen automata vezérlése van és nem napelemes..

    A falnak megyek a sok magadfajta balfasztól...
  • ugh #7
    Persze hogyne. Vagy 8-10 eve 5-6 rongyert lehet kapni olyan "gyerek jatekot", ami nem egy high tec es siman legyozi a foldi gravitaciot.
    Egy aprobb kamerat is elbir szerintem ezt nasa szinten egy picivel nagyobban megvalositani gyerekjatek mar vagy 20 eve.
    Ez van amikor a "sok" tudas mar gatolja a kreativitast.
  • Tetsuo #6
    Egyelőre esély sincs egy ténylegesen működő helit készíteni ilyen alacsony költségvetésből.
    A NASA ill. a bedolgozók is ontják a sok marketingrizsát, ahogy kell.
  • MsUser #5
    Archenemy Ez jó, meg tököt babot is :)
    Utoljára szerkesztette: MsUser, 2015.02.03. 05:25:26
  • Archenemy #4
    Obligát SG.hu hozzászólás:
    Nem értem, hogy miért ilyen ósdi technológiákkal foglalkoznak, miért nem a féregjárathajtóművel, mert az antigravitációt is termelne!