Gyurkity Péter

Olcsóbb rakétákkal versenyezne Európa

A magáncégek kihívására egy olcsóbb rakéta kidolgozásával válaszolna az Európai Űrügynökség.

Az ESA az elmúlt csaknem két évtized alatt számos sikert ért el, mi több, az Ariane 5 rakétákkal kellemes szeletet hasított ki a hordozórakéták piacából. A többnyire amerikai magáncégek, így például a SpaceX felemelkedésével azonban fokozatosan veszítettünk versenyképességünkből, ezt pedig az illetékesek most egy olcsóbb változat kifejlesztésével ellensúlyoznák.

Az Európai Űrügynökség tagjai, pontosabban a tagállamok illetékes miniszterei, Luxemburgban kerítettek sort újabb találkozójukra, itt pedig három fontos kérdésben is megállapodtak. Eldőlt például, hogy a rakéták területén két irányban folytatják az eddigi munkát, itt egyrészt megindul az Ariane 6 kifejlesztése, amely moduláris felépítéssel és két eltérő változatban áll majd rendelkezésünkre, de nem mondanak le az olasz Vega rakétáról sem, amely megkapja saját frissítését. A két projektre összesen 4 milliárd eurót szánnak, bár a hangsúly egyértelműen az Ariane 6 rakétán lesz, amely a remények szerint 130 millió euróról 70-90 millióra csökkenti majd a fellövések átlagos költségét. Egyik változata (az A62) közepes méretű kormányzati és tudományos célra szánt eszközöket, másik verziója (az A64) pedig nagyobb telekommunikációs műholdakat állít majd geostacionáris pályára.


Az Ariane 6 négy gyorsítórakétás konfigurációban

A költségek legnagyobb részét a franciák állják majd, de ehhez szükségük lesz Németország anyagi és egyéb támogatására, amiről sikerült megegyezniük. Ezzel egy időben 800 millió eurót költenek majd az ISS-hez kapcsolódó programokra, amelyek így 2017-ig biztosan folytatódni fognak (ez mindössze 20 millió euróval marad el az eredetileg kívánt összegtől), mi több, az olasz és brit fél ígéretet tett arra, hogy megerősítik kiállásukat ezen projektek mellett. Ők korábban a harmadik fontos témaként felmerülő, 2018-ban útnak indítandó, az életre utaló jeleket kutatni hivatott ExoMars jármű ötletét támogatták nagyobb meggyőződéssel, itt most szintén növelték saját részüket, bár ez utóbbi 200 millió helyett csak 140 millió eurót kapott a miniszterektől - ez az összeg azonban egyelőre elegendő lesz a folytatáshoz és jövőre megindulhat a fontosabb iparági szerződések megkötése.

Az óceánokat figyelő Sentinel-6 műhold tervét szintén jóváhagyták a találkozón, míg az AnySat révén kialakulhat a kisebb, telekommunikációs célokra szánt, könnyen átalakítható eszközök koncepciója. Hazánk egyébként várhatóan 2015-ben válik a szervezet teljes jogú tagjává, amit a magyar illetékesek fontos előrelépésnek tartanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #8
  Ez a szabad verseny nem annyira szabad. Egyrészt a műholdak nagy része katonai, amit házon belül szeretnek megoldani, másrészt az USA-ban nagyon szigorú törvények vannak, és a műholdak és egyéb űreszközök felbocsátását hazai rakétákkal lehet csak és kizárólag megoldani! A SpaceX elsősorban az USA-ban versenyképes, az oroszok, indiaiak még mindig olcsóbbak (és bennfentes értesülések szerint, ha kellene még le tudnák nyomni az árakat elég drasztikusan), Európa is elsősorban a saját űreszközei kiszolgálását akarja olcsóbbá tenni. A másik, hogy a nemzetek, cégek nem csak az olcsóságot nézik, hanem a megbízhatóságot is, van erre egy index, és akármennyire jó a SpaceX ezen a téren - a kevés indítás miatt - valahol a legalján van. Európának nagy szüksége van a saját űrelérésre, ez nem csak munkahelyet termet, meg innovációt ( = fejlesztést), űripari cégek működéstét, de mérnökök és kutatók sem mennek máshova. Szóval a verseny nem minden.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.12.12. 12:02:33
 • Sir Cryalot #7
  -látszatopportunisztikus opportunizmus
 • Sir Cryalot #6
  "Annak nem vagyok semmennyire a híve, hogy Európában 10x-es áron fejlesszünk ki rosszabbat, pályázati pénzből megtámogatva, aminek a felét ellopják, a másik felét pedig rosszul használják fel. Mert sajnos itt ezt látom. "

  -akkor ez látszatopportunizmus :)
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2014.12.10. 17:39:36
 • Caro #5
  Semmi közöm a ruszkikhoz, én a szabad verseny híve vagyok :) Én annak szurkolok, aki a legjobb. Ha a SpaceX, akkor nekik.
  Annak nem vagyok semmennyire a híve, hogy Európában 10x-es áron fejlesszünk ki rosszabbat, pályázati pénzből megtámogatva, aminek a felét ellopják, a másik felét pedig rosszul használják fel. Mert sajnos itt ezt látom.
 • Kryon #4
  Az indiai, orosz, japán fejlesztéseknél jobb/olcsóbb. Egyedül a SpaceX versenyképes vele, de a megcélzott tömegű műholdak feljuttatásához a Falcon 9 kapacitása kevés, a Falcon heavy-é meg túl nagy. Ez pont a kettő közé ékelődik be, ami ideális.
 • emberz #3
  Minél hamarabb, annál jobb. Nekünk is minél hamarabb ki kell jutnunk az űrbe, ha nem is önerőből, hanem "csak" Európa részeként. Ez a két, előttem szóló ruszkibérenc pedig ballagjon vissza félázsiába, vagy a csuti segglukba. A két kis ölebet ideette a fene acsarogni, egy kis baksisért, a fityiszes döbrögiknek.
  Utoljára szerkesztette: emberz, 2014.12.09. 09:37:13
 • Caro #2
  Nem baj, majd "európai" módon kitalálnak valami plusz adót, ha esetleg európai cégként nem európai hordozót akarsz használni. Vagy nem európai cégként európaiaknak szolgáltatni :)
 • COOLancs #1
  Nagy volt az ujjongás Luxemburgban, örültek mint majom a farkának egy olyan rakétának ami már most elavult. Ha tényleg annyiba kerül mint képzelik (de úgyis több lesz) akkor már ma versenyképtelen a SpaceX-el, de addigra az indiai, orosz, japán fejlesztések és a Falcon újrahasznosíthatósága végleg beteszi a kapukolcsot az Arianespace-nak.