Balázs Richárd

A hajlított képernyők felvillanyozzák az agyat

A jövő - jelen állás szerint - a hajlított képernyőké. Egyre több eszköz alkalmazza a konkáv kijelzőket és a trend nem fog megtorpanni, állítólag az Apple következő iPhone 6 készüléke is ezt az irányt fogja követni.

A háttérben azonban nem csupán egy trend húzódik meg, a tervezők megpróbálnak egy mélyen gyökerező vágyból kamatoztatni, ami szeretne megszabadulni az éles sarkoktól és téglalapoktól, melyek immár évtizedek óta meghatározzák készülékeinket. A hajlítási őrület az anyagtudományok és a gyártástechnológiák számára is előnyös lehet az esztétikai vonzerőn túl. "Az első jelző, amit az emberek a hajlítások leírására alkalmaznak a 'lágy'" - mondta Oshin Vartanian, a kanadai Toronto Egyetem idegtudósa. "A görbületek története az agyban munkálkodó érzelmekről szól"

Vartanian és munkatársai egy kialakulóban lévő terület, a neuroesztétika kutatói, ami megpróbálja megérteni a szépség elismerésének neurológiai alapjait. Tavaly fMRI alkalmazásával tesztelték emberek lakásbelsőkről készült képekre adott reakcióit, megkérve őket, hogy ítéljék meg a képeket "gyönyörű" vagy "nem gyönyörű" értékelést adva. A döntő többség a hajlított jegyekkel és bútorokkal ellátott szobákat kedvelte az egyenes vonalakkal teletömöttekkel szemben. Az fMRI letapogatások megmutatták, hogy a hajlított kontúrok az agy élvezet-központjait stimulálják, míg a szögletesség a veszélyészleléssel kapcsolatos területeket aktiválta.

Az eredmények megerősítették az Egyesült Államokbeli Walter Művészeti Múzeum 2010-ben lefolytatott tanulmányát, ahol a látogatók szintén a hajlított körvonalakat favorizálták az egyenesekkel szemben. Az elektronikai eszközök azonban évtizedek óta ebben az egyenes paradigmában ragadtak, ami elsősorban a gyártási know-how korlátainak köszönhető. Ez azonban változik. Tavaly októberben adta ki a Samsung Galaxy Round okostelefonját, ami a Corning Gorilla Glass technológiájának egy hajlítható változatát, a Willow-t alkalmazza. A Corning cég azóta egy újabb változatot is bejelentett, a 3D Gorilla Glasst, ami akár 75 fokban is meghajlítható anélkül, hogy eltörne. Egy iparágban, ahol egy kis előny is milliárdos bevételeket hozhat, egyes gyártók mesterségesen tenyésztett zafírlapokat használnak az újgenerációs kijelzőkhöz.

A hajlított képernyőket áruló cégek természetesen a kézzelfogható előnyökre hívják fel a figyelmet. A konkáv alak kevesebb fényt ver vissza a néző felé, ezáltal nincs szükség magas háttérfényre, kevesebb energiát fogyasztva, illetve megnyújtva az akku élettartamát. Egy televízió esetében a hajlítás fokozza a képernyő úgynevezett sweet spotját, a legjobb nézési pozíciót, melynek hatására a néző jobban bele tud mélyedni a történésekbe. Nem mindenkit ragadott azonban meg a hajítottság. "Jellegzetes, különböző és egyedi. Magában hordozza a 'hűha' faktort" - mondta Paul Gray, az NPD DisplaySearch ipari elemzője. "A hajlítás okai a stíluson túl azonban rendkívül erőltetettnek tűnnek"

Több ipari szekértő szerit mindez csupán egy múló hóbort, a hajlított képernyők azonban egy gyorsan növekvő piacot testesítenek meg. Gray cégének becslése szerint a hajlított televíziók globális eladása az idei 800.000 egységről 2017-re több mint hatmillióra fog nőni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #22
  A cikk egy nagy BS, amikor a dizájnerek megmagyarázzák. Akik ugyan arra az autó padlólemezre tudnak tervezni egy fele akkora csomagterű, szűk utasterű, xarságot, ami még rosszabb légelláellási tényezővel rendelkezik mint egy másik.

  Tegnap a Samu ügyfélszolgálatánál volt időm bámulni egy 4K TV-t. A hajlított képernyő azért jobb valamivel, mert egy bazi nagy kijelzőnél már jelentősen eltérő lehet a fókusztávolság a közép ponton, ahova nézel, meg a széle között. A hajlított viszont kevésbé eltérő lehet. Ezért kicsit olyan tisztábbnak, realisztikusabbnak, 3D-snek tűnik a kép.
  Cserébe viszont az egyik felén visszatükröződik az, ami a másik oldalon nem, ami marha zavaró.
  (A Samu ügyfélszolgálata meg kapja be, a telómat nem voltak hajlandók megjavítani, ráadásul vagy 1 órát várakoztam amíg ezt voltak szívesek közölni. Mellette viszont a maszek GSM gyorsszervíz meg igen. És 3000-FT-ért, a Samu meg mondta, hogy ha ragaszkodok hozzá 50 000 Ft-ért szívesen alaplapot cserélnek. Szal most momentán nincs olyan dúrva szmájli, amit ide most jól beszúrhatnék nekik)
 • SupraMKIII #21
  "A hajlított képernyők felvillanyozzák az agyat"

  Ja. És a 220V is, meg az ipari áram is.

  De ettől még egyik sem jó ötlet. Csak új...
 • Vol Jin #20
  Már kaphatók az ilyen telefonok, de nincs túl nagy tolongás utánuk.
 • Frekvency #19
  "Hogy egy telefon ilyen legyen, az meg az igazi debilizmus. "

  ó, pedig lesz ilyen és a csajok imádni fogják. A felemelt kezükben tartva fognak le-fel vonulgatni vele miközben könyökhajlatukban ott figyel majd a fülestáska : )
 • Frekvency #18
  jól van idegtudós mester, leülhetsz, megdolgoztál a pénzedért...
 • Vol Jin #17
  Az, hogy egy gömbölyded forma miként stimulálja az agyat egy szögletessel ellentétben teljesen lényegtelen szempont egy televízióvásárlás esetében, mert ott a tudatos gondolkodás felülvizsgálja ezeket az érzeteket. Ha nem a hajlítási sugár középpontjából nézzük a készüléket, sokkal zavaróbb a látvány, mint egy sík kijelzőnél. Kilógva a falból akadályoz a szabad mozgásban. Látszik a hátulja oldalról, ami azonnal felülbírálja az ívelt formák esztétikai előnyét. Egy bizonyos szögből nem nézhető, ami nem dobja fel a vasalás közben paprika tévét bámuló háziasszonyokat. Sorolhatnám, hogy miért nincs értelme és miért fog elbukni ez az elképzelés.

  Hogy egy telefon ilyen legyen, az meg az igazi debilizmus.
 • Cat #16
  "a koreaiak már évek óta semmit sem fejlődtek etéren, vagy legalábbis nem látványosan, más márkák már rég átlépték őket a képminőség tekintetében"

  Nevetséges és hazug állítás, de tőled ez már megszokott. A japánokat évekkel ezelőtt lelépték, és továbbra is tőlük jön az innováció. A Samsung külső dobozba telepített modulja igenis nagy találmány, mert a kijelzőnél SOKKAL gyorsabban fejlődik az elektronika, ahogy görbe tévéjük is csak a két koreainak van, a minap pedig az LG egy 2560-as felbontású mobillal jelentkezett. Ezekhez a valódi újításokhoz képest a Sony (vagy bármely más japán márka) a fasorban sincs.
 • asgh #15
  A hajlított képernyő max. egy direkt erre a célra fenntartott sötét szobában, pontosan középről nézve élvezhető. Falra szerelni értelmetlen, oldalról nem lehet rendesen rálátni, nappaliban minden fényforrás belecsillog. Azaz bemutató teremben jó, otthon katasztrofális.
 • gforce9 #14
  Míg a torrentstatok azt mutatják, hogy az emberek többsége ponltletojja a felbontást meg a 3d-t, addig fizesse ki a jobb panelt és a fejlesztését az, akinek arra igénye van. Teljesen jó lenne egy csak kijelző+cserélhető "agy", csak azt úgy nem buli, jobb eladni párévente a vackokat mindenestől, persze rátéve az A++ energiaosztályt, hogy azt higyjük micsoda környezettudatos üzletpolitikát csinálnak. Közröhej az egész.
 • cloud.strife #13
  De egy év alatt is annyit változnak a panelminőségek, attól még nem lesz jobb a 3 éve tévé mert kicserélünk egy dobozt.

  Nagyon sokan elfelejtik hogy nem csak a szolgáltatások fejlődnek, hanem az LCD panelek is. (igaz a koreaiak már évek óta semmit sem fejlődtek etéren, vagy legalábbis nem látványosan, más márkák már rég átlépték őket a képminőség tekintetében)