Gyurkity Péter

A Földhöz nagyon hasonló bolygót találtak

Csillagászok szerint az első háromba is bekerülhet az új felfedezés, amely ráadásul nagyon közel van hozzánk.

Az Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) kutatói közleményben jelentették be, hogy egy közeli naprendszerben egy újabb exobolygót fedeztek fel, amely társával ellentétben szilárd felszínnel és valószínűleg komoly atmoszférával rendelkezik. Méretében ugyan jóval meghaladja a Földet, ám a szakemberek által korábban kidolgozott ranglistán még így is helyet kaphat az első háromban.

Az exobolygók katalógusának legújabb tagja a Gliese 832 csillag körül kering, méghozzá annak lakható zónáján belül. A vörös törpe mindössze 16 fényévre van tőlünk, ezzel gyakorlatilag a közvetlen szomszédság részének tekinthető, korábban pedig már felfedezték egyik kísérőjét, ez azonban egy Jupiterhez fogható hideg óriás, vagyis élet nagy valószínűséggel nem található rajta. Amíg azonban ez utóbbi (a Gliese 832b) mintegy kilenc év alatt kerüli meg csillagát, újonnan felfedezett társa (a Gliese 832c, illetve GJ 832 c) ugyanezt az utat alig 16 nap alatt teszi meg - ez nem jelent problémát, mivel a vörös törpe jóval haloványabb fényt bocsájt ki, vagyis az exobolygó felszínén elviselhető hőmérséklet uralkodhat.


Az atmoszféra jellege már több kérdést is felvet, mivel a 832c tömege a Földhöz képest ötször nagyobb, ez pedig azt is jelentheti, hogy a légkör túlságosan masszív, vagyis a beérkező hőt csapdába ejtheti, amely így nem tud eltávozni. Megvan az esély tehát arra, hogy a felfedezés inkább a Vénuszhoz hasonlítható, és a szuperföld helyett a szupervénusz kategóriába sorolandó. A bolygót egyébként a saját csillagára gyakorolt gravitációs hatása révén fedezték fel, a naprendszer eddig megismert felépítése során pedig a szakemberek saját rendszerünk miniatűr mását látják abban.

A felsorolt tényezők miatt a 832c a harmadik helyen tanyázik az Earth Similarity Index (ESI), vagyis a földszerűségi index rangsorában, amelyet a 23 fényévre lévő Gliese 667C c vezet, az 1200 fényévnyi messzeségben található Kepler-62 e előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #2
    "És ugye mivel 16 évig jönn a fény, mi most a 16 évvel ezelötti múltját látjuk. Közel sem biztos, hogy még most is létezik "

    16 év, egy egész bolygó vagy csillag életében semmi érdemleges nem történik. Mint írtad más léptékben kell gondolkodni. ;)
  • Macropus Rufus #1
    tetszik, hogy a csillagászok teljesen más léptékben gondolkodnak.
    A nagyon közel jelen esetben 151.372.800.000.000km-nek felel meg.
    Olyan 3.2millió évnyi út :D
    És ugye mivel 16 évig jönn a fény, mi most a 16 évvel ezelötti múltját látjuk. Közel sem biztos, hogy még most is létezik