Gyurkity Péter

Még nem tudjuk elkülöníteni a lakható exobolygókat

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy hiányos a lakható bolygók felderítésére alkalmazott módszer.

A csillagászok 1995 óta egyre nagyobb figyelmet szentelnek az exobolygók felkutatásának, ennek köszönhetően már több száz ilyen bolygó tartózkodik saját katalógusunkban. Sokan nagy reményt fűznek a lakható bolygók elkülönítéséhez, ám egy új kutatás szerint ez még technológiai korlátokba ütközik, így nem tudjuk biztosan megmondani, mely bolygók rendelkeznek a megfelelő légkörrel.

A kanadai kutatók által közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy a lakható bolygók elkülönítése komoly korlátokba ütközik. A probléma nem pusztán az alapvető módszerben rejlik, hanem egy olyan részletben, amelyet egyelőre nem tudunk megfelelő módon orvosolni, így még jó ideig eltarthat, míg megtaláljuk a megfelelő megoldást. Mindenképpen reményteljes azonban, hogy felismertük magát a problémát, így a jövőben a szakemberek elkezdhetnek azon gondolkodni, hogy miként tudjuk majd megkerülni az igazi áttörést megakadályozó korlátot.

Az exobolygók felkutatásánál a távoli csillagok fényére támaszkodunk, amely sokszor alig néhány fotonból áll, ezt kell "elfogni", majd pedig kielemezni. Jó esetben el tudjuk különíteni azt az igazán halovány fényt, amelyet a csillag egyik bolygója vert vissza, ennek elemzése révén ugyanis következtetni tudunk a lakható zónán belüli bolygó légkörének összetételére. A csillagászok elsősorban azon példányokra kíváncsiak, amelyek ezen adatok alapján mind oxigénnel, mind pedig metánnal rendelkeznek, ezek ugyanis egy őket folyamatosan újratermelő élővilág nélkül (a fotoszintézis és a mikrobák révén) nem maradnának meg közösen sokáig egyazon légkörben. A probléma ezzel kapcsolatos, előfordulhat ugyanis, hogy a bolygó egy saját holddal is rendelkezik, márpedig ezek felfedezésére egyelőre nincs megfelelő módszerünk.

Komoly lehetőségként merül fel, hogy az oxigén és a metán külön-külön megtalálható ezen bolygón és égi kísérőjén, a visszavert fényből azonban nem tudunk különbséget tenni a két légkör között. Még ha ki is tudnánk mutatni a hold jelenlétét, továbbra sem tudnánk megállapítani, hogy az említett gázok melyik légkörben lelhetők fel, vagyis a lakható bolygók kimutatásának módszere egyáltalán nem megbízható - ennek viszont tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy kellő bizonyossággal elkülönítsük a számunkra igazán érdekes jelölteket.

Hogy a szakemberek mennyiben tudnak majd megoldást találni a problémára, az még a jövő kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZsL #9
    El tudnak képzelni, de az egy másik kutatási téma lesz, ha már dúskálunk a számunkra használható bolygókban. Lehet, hogy alkothat a szénen kívül más atom is valamiféle élet kialakulására alkalmas láncmolekulákat, de mire megyünk vele, ha ahhoz mondjuk 1600 C fokra és 1000 atm nyomásra van szükség? Bizonyára akadnak ilyen bolygók, vagy holdak is (pl. az Io a felszíne alatt 100 km-rel), de a létük egyelőre nem több érdekességnél.
  • gforce9 #8
    Egyébként pont azért nézegetik az oxigént, mert az eléggé reagens anyag, csak úgy nem szokott jelen lenni, mert lekötődik. Ha mégis lelnek, annak valamiféle oka van és akár életre is utalhat.
  • Nulla7 #7
    De, el tudnak, és te is csak azért tudod elképzelni, mert előtted már tudósok elképzelték.

    Csak ugye olyan jó érzés azt gondolni, hogy a spanyolviasz a mi seggünkből ered...
  • gforce9 #6
    El tudnak képzelni oxigén nélkülit. Sőt tudnak is ilyenről. Itt a földön az oxigént az élőlények termelték. Előtte nem volt oxigén mégis volt élet. A szén pedig egy eléggé speciális atom, ami nagyon bonyolult kémiát tesz lehetővé. Ahogy mutatsz a kutatóknak olyan atomot, amelyik hasonló ehhez, rögtön be fogják venni a számításba.
  • Grodt #5
    MuchACHO79 Itt most azért fontos paraméter az oxigén és a metán, mert számunkra lakható bolygókat keresnek (legalábbis ebben a kutatásban), nem olyanokat, amiken kialakulhat bármilyen létforma.
  • MuchACHO79 #4
    Tudósok... Mégse tudnak elképzelni más szisztémán alapuló életet mint a zokszigéjn és a szén
  • ZsL #3
    Egyáltalán nem mindegy, mert ha egy másik téma (a fénysebességi korlát kicselezésének technikája) bejön, akkor hasznát vehetjük a számunkra lakható(vá tehető) bolygóknak.
  • gombabácsi #2
    de :)
  • NEXUS6 #1
    Nem tökmindegy?