Balázs Richárd

Hat csóvával jár haláltáncot egy aszteroida

Különös objektumra bukkantak a csillagászok a Hubble űrtávcsővel a Mars és a Jupiter között meghúzódó aszteroida övben. Az összes ismert aszteroidával ellentétben, melyek egyszerűen csak parányi fénypontoknak tűnnek, a P/2013 P5 jelű aszteroida hat, üstökösökre emlékeztető porcsóvával rendelkezik, amik úgy sugároznak ki az objektumból, mint egy kerti gyeplocsolóból a vízpermet.

A szokatlan űrkőzet, amiről az Astrophysical Journal Letters-ben számoltak be, igen sok fejtörést okoz a csillagászoknak, akik megpróbálnak valamilyen magyarázatot találni a furcsa külsőre. "Szó szerint megdöbbentünk, amikor megláttuk" - mondta az észlelést vezető David Jewitt, a UCLA csillagásza. "Ami ennél is elképesztőbb, a csóvaszerkezete drasztikus változásokat mutatott mindössze 13 nap leforgása alatt, ez is meglepett minket. Nehéz elhinni, hogy egy aszteroidát vizsgálunk"

Pedig a pályája és azon tény, miszerint az aszteroida övben helyezkedik el, kizárja az üstökös lehetőségét. Amikor augusztus 18-án először megpillantották az űrsziklát a Hawaii-i Pan-STARRS távcsővel, csupán szokatlanul életlennek tűnt a felvételeken. Csóváit, szám szerint hatot a NASA fedezte fel a Hubble űrtávcső szeptember 10-én készített képein. A Hubble szeptember 23-án tért vissza az aszteroidához, konstatálva, hogy kinézete teljesen megváltozott, úgy tűnt mintha a teljes szerkezet megfordult volna. "Teljesen ki voltunk ütve" - idézte fel a felvételek fogadtatását Jewitt.


Az egyik magyarázat szerint az aszteroida forgási sebessége túllépte azt a pontot, ahol a felszíne elkezd széthullani, időnként port lövellve ki. Jewitt elmondása szerint munkatársaival kizárták egy nemrég bekövetkezett aszteroida becsapódás eshetőségét, mivel akkor egyszerre kellett volna nagy mennyiségű pornak kirobbannia az űrbe. Ez az objektum legalább öt hónapja eregeti a port, magyarázta Jewitt, hozzátéve, hogy modellezésük szerint az első kitörésre április 15-én kerülhetett sor. A csillagász szerint az aszteroidát a napfény nyomása "pörgethette be". Amennyiben forgási sebessége elég gyorssá vált, az aszteroida gyenge gravitációja többé már nem lehetett képes összetartani az objektumot.

Eddig úgy tűnik, hogy az aszteroida fő tömegének csak egy kis részét - talán 100-1000 tonnát veszített el. A több mint 210 méteres sugarúra becsült mag ennél több ezerszer nagyobb tömegű. A csillagászok folytatják a P/2013 P5 megfigyelését, hogy lássák, vajon a por az aszteroida egyenlítői síkjánál távozik-e. Amennyiben igen, az bizonyítaná a forgásból eredő széthullást. A modell megoldaná az aszteroidák pusztulásának rejtélyét. Az évmilliók alatt a nagyobb kőzetek összeütköznek, és kisebb darabokra szakítják egymást, akadnak olyanok is, amik ennek hatására kilökődnek az aszteroida övből és elindulnak a Naprendszer belseje felé. Az azonban valószínűtlen, hogy az övben maradó kisebb aszteroidák újra összeütköznének. A P/2013 P5 példája azt sugallja, hogy ezek az űrkőzetek inkább saját magukat pörgetik szét.

Jewitt szerint az ilyen aszteroidák a fenti spekuláció miatt is viszonylag gyakori jelenségek lehetnek az aszteroida övben. "A csillagászatban ahol egyet találsz, ott végül egy egész csomóra bukkanhatsz" - mondta. "Ez egy lenyűgöző objektum és szinte egészen biztos, hogy csak az első, amit sok másik fog követni"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #38
    Nem tudom érted-e, hogy hülye vagy. Akkor lesz egy jégdarabból üstökös, ha a pályája közeli perihéliummal rendelkező elnyújtott ellipszishez kezd közelíteni.
    A naprendszerben lévő kis tömegű objektumok pályái nem stabilak, a nagyobb tömegű objektumok miatt. A relatíve kis tömegű jégdarabok pályái folyamatosan változnak, és amikor megfelelő lesz, akkor üstökössé válik. Innentől számolódik az az átlag 10000 év, de létrejönni már jóval előbb létrejönnek. Nincs semmiféle logikai ellentmondás, csak HÜLYE vagy! Teccik érteni?
  • fszrtkvltzttni #37
    Az már sokkal bonyolultabb, hogy értsd is amit olvasol. Az nem az életkorról szól, hanem arról az időről amíg aktívak. (Olyan pályán haladnak ami időről időre megközelítik a Napot, és csóvát húznak.) De nem csodálkozom rajta, hogy nem megy a szövegértés, eddig se nagyon brillíroztál.
  • fszrtkvltzttni #36
    A hülyeségeid még unalmasabbak.
  • fszrtkvltzttni #35
    "Átlagéletkoruk kb 10 000 év." Marhaság. tudósok ilyet nem mondanak, max az olyan hülyék mint te, a hasukat csapkodva.
  • fszrtkvltzttni #34
    Végül csak kihoztad ebből is az evolúciót, te szerencsétlen.
  • immovable #33
    Itt is etetik a trollt. :)
  • gothmog #32
    Azt írta:
    "az üstökösök pályája is könnyen változik"
  • Richard Donkies #31
    Csak nem azt akarod mondani, hogy ma már nincsenek rövidpályájú üstökösök?

    Mert, ha vannak akkor teljesen felesleges engem cáfolandó, a hosszú pályájú üstökösökről beszélned.

    Nem tudom érted e a logikai baklövésedet?

  • Messier31 #30
    A saját linked már megcáfolt. A 10000év a rövid periódusú üstökösökre vonatkozik. Egy hosszú pályájú üstökös, ami több ezer, vagy több millió évente találkozik csak a nappal, nem feltétlenül pusztul el 1 találkozástól. Elérheti az 1000-et is. És az üstökösök pályája is könnyen változik. Ezt a kreacionista maszlagot már számtalanszor cáfolták.
  • gforce9 #29
    "cáfolja az üstükösök rövid élettartamára vonatkozó kijelentésemet" Nem akarom cáfolni. Az üstökösök élettartama rövid. Ez viszont nem befolyásolja a naprendszer életkorát. Egyébként pedig én vagyok a hülye, hogy leállok vitatkozni triviális dolgokon. Jó éjt.