Balázs Richárd

3000 éves nadrág Kínából

Ha valaki szereti a retrót az öltözködésben, az aligha talál a most bemutatásra kerülő nadrágoknál megfelelőbbet. Egyenes szárai és széles ülepe arra utal, hogy a nadrág, mint találmány a lovagláshoz kapcsolódhat.

A történelem előtti idők öltözködésének legjellemzőbb darabjai a köpenyek, tunikák és ágyékkötők voltak, a nadrág már az új találmányok közé tartozik, az eddigi legnagyobb múltra egy Nepálban talált darab tekint vissza a maga 2400 évével. Mayke Wagner és kollégái a berlini Német Régészeti Intézetben két gyapjú nadrágot tanulmányoznak, melyek a kínai Hszincsiang temetőjéből kerültek elő. A kormeghatározások szerint megközelítőleg 3000 évesek a ruhadarabok.

Valamivel korábban a helyiek köpenyeket és szoknyákat viseltek, akkoriban kezdett azonban népszerűvé válni a lovaglás. "A lábak belső részei a normális mozgás során nem voltak kitéve hosszabb ideig súrlódásnak" - magyarázta Wagner. "Ez csak akkor vált problémává, amikor naponta szétterpesztett lábbal kellett közlekedni egy lovon"

Wagner elkészítette a nadrágok egy reprodukcióját és rájött, hogy a széles üleprész ráncokba lóg le, hasonlóan a mai fiatalok által is kedvelt mélyülepű nadrágokhoz. Amikor az egyik kutató magára öltötte "egyértelműen az volt a benyomása, hogy ez a nadrág kényelmetlen lenne hosszú sétákhoz" - mondta Wagner, hozzátéve, hogy a széles ülep megvédi a lágyékot, ideálissá téve a lovaglóüléshez. A lovaglással való kapcsolatot a sírokban talált lószerszámok is alátámasztják.

"A nadrág a szabászat egyik fontos fejlesztése" - mondta Abby Lillethun, az amerikai Montclair Állami Egyetem tanára, aki szerint a történészek régóta gyanították a lovaglással való kapcsolatot. "A meglepő ezekben a nadrágokban, hogy keresztöltésekkel készítették az ülep részt, ami megvédi a lágyékot, ugyanakkor a comb belső oldalát is, amire szükség van a lóháton"

Kora ellenére a nadrágot művészi részletekkel is ellátták. "Hajlamosak vagyunk alábecsülni a több ezer évvel ezelőtt készült ruhadarabokra fordított energiát, csak azért mert kevés maradt fenn belőlük" - mondta Wagner. "Ezek a ruhák ugyanúgy szóltak a stílusról és a megjelenésről, nem csupán a rendeltetésről"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adler741 #2
    Bikiniben)
  • thegodhimself #1
    igen és a jégkorszak idején 15-20.000 éve tunikában jártak az emberek :/