Balázs Richárd

Felerősíti a viharokat a légszennyezés

Kína és más ázsiai országok légszennyezése megdöbbentő hatást gyakorol az északi félteke időjárási sémáira, állítja egy tanulmány. A kutatók eredményei szerint a szennyező anyagok felerősítik a Csendes-óceán feletti viharokat, melyek beépülnek a világ más területeinek időjárásába is. A hatás télen a leghangsúlyosabb.

"A hatások meglehetősen drasztikusak. A szennyeződés vastagabb és magasabb felhőket, valamint erősebb csapadékképződést eredményez" - nyilatkozott a tanulmány szerzője, Yuan Wang, az amerikai Caltech Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa.

Ázsia egyes területein mérik a világ legszennyezettebb levegőjét. Kína fővárosában, Pekingben a szennyezés gyakran éri el a veszélyes szintet, az indiai Delhi kibocsátása ugyancsak rendre túlmutat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékein. Ezeknek iszonyatos következményei vannak a területeken élők egészségére, ugyanakkor egyre több bizonyíték van egyéb hatások kialakulására is. Egy amerikai-kínai tudóscsoport számítógépes modelleket alkalmazva megvizsgálta Ázsia szennyezéseinek hatását az időjárási rendszerekre. A csapat szerint a parányi szennyeződés részecskék a Csendes-óceán északi része felé áramlanak, ahol kölcsönhatásba lépnek a levegő vízcseppjeivel, ami sűrűbbé teszi a felhőket, hevesebb viharokat eredményezve az óceán felett.

"Mivel a Csendes-óceán viharvonala fontos része az általános globális cirkulációnak, az ázsiai szennyezés viharokra gyakorolt hatásai hajlamosak befolyásolni a világ más részeinek időjárását is, különösen télen, és főként az áramlási régiók, mint például Észak-Amerika esetében" - magyarázta Wang.

"Egyre egyértelműbbé válik, hogy a légkör szennyeződésének mind helyi, mind távoli hatásai lehetnek. Ez egy jó példa erre" - kommentálta az ázsiai hatások tanulmányát Ellie Highwood professzor, a brit Reading Egyetem éghajlati fizikusa. "Arra is akadnak utalások, hogy az Atlanti-óceán északi területei felett jelenlévő aeroszolok hatással vannak az ott kialakuló viharokra, illetve a dél-ázsiai monszun területeken megtalálható aeroszolok befolyásolhatják az egész világ körüli cirkulációt"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #8
  Pekingben a szmoggal nem a szennyezés mértéke, hanem a mikéntje a problémás. Fával, hulladékkal, szénnel fűtenek a lakók, de gáz esetén csak széndioxidot eregetnének, nem füstöt. Dublinban ezt megoldották a 80-as években.
 • ProGuru #7
  Már a f....m ki van a szmoggal meg az összes ilyen hülyeséggel ami manapság folyik ebben a világban ami már egy modern mérgező rabszolgasággá változott
 • NEXUS6 #6
  Ugyan nem szennyezik a környezetet, de ők veszik meg azokat a termékeket, amelyek előállításáért a kínaiak igen. Meg amihez a túlhajszolt biorobotokat használják (akiket nemsokára igaziakra cserélnek).
 • barret #5
  Csak az a baj,hogy ebből a káros utóhatásból azok is kapnak,akik nem szennyezik a környezetet! Hogy tartanák meg maguknak azok,akik csinálják!!!
 • NEXUS6 #4
  Én meg pár hete pont erről beszéltem. Hogy nemármindent a CO2 emelkedés/melegedés okozzon (pl pont a szigorúbb é-amcsi/ny-európai teleket) , a kínai elvtársak nyakló nélküli pöfékelésének, nehogymár ne legyen hatása!
  XD
 • nextman #3
  A felho stimmel:)
 • Csaba161 #2
  Bocs, nem tudom ez hogy keült ide, másik topicba írtam be
 • Csaba161 #1
  Nyilván a felhő irányába, mert még nincs minden word dokumentumba betekintése az NSA-nek, de majd most már lesz...