Gyurkity Péter

Már hárommilliárd éve lélegzett a Föld 

Egy új kutatás szerint az eddig feltételezettnél jóval korábban beindult a fotoszintézis folyamata.

Noah Planavsky, a Yale Egyetem geokémikusa egy új kutatása alapján állítja, hogy az oxigént termelő baktériumok nem 2,5 milliárd évvel ezelőtt, hanem már jóval korábban, mintegy 3 milliárd éve megkezdték munkájukat, ezzel pedig igencsak megelőzték az úgynevezett Nagy Oxidációs Eseményt.

Az eredetileg a kékmoszatokhoz sorolt cianobaktériumok döntő szerepet játszottak a légkör oxigéntartalmának felépítésében, mivel ők már a növényeknél jóval korábban megkezdték az oxigén termelését. Eddig úgy vélték, hogy ez nagyjából 2,5 milliárd évvel ezelőtt következett be - az említett esemény ennek kapcsán az oxigéntartalom ugrásszerű növekedését jelzi, amelynek eredményeként lehetővé vált a fejlettebb, összetettebb életformák megjelenése. A napfény energiáját felhasználó, szervetlen anyagból szerves anyagot létrehozó, Gram-negatív festődésű baktériumok azonban a tanulmány szerint - legalábbis egyes régiókban - már ennél korábban is jelen voltak.

A szakember az Afrika partjai mentén, nem túl mély óceáni vizekből származó köveket vizsgált meg, amelyek kora 2,95 milliárd évre tehető. Ezekben a molibdén és a vas szintjét mérték meg, amelyek a fotoszintézis markereiként is használatosak, a molibdén izotópjai mentén ugyanis követni lehet a mangán oxidációját, ez utóbbi folyamat pedig értelemszerűen sok oxigént igényel. Az eredményekből megállapították, hogy a cianobaktériumok jelen voltak, azok egyes körzetekben intenzív oxigéntermelést végeztek, ami egyben azt is jelenti, hogy a fotoszintézis kezdeti időszakát mintegy 500 millió évvel kitolhatjuk.

A dél-afrikai Pongola környékén begyűjtött kövek tanulmányozása alapján egy másik anyagban ezzel egy időben arról esik szó, hogy a légkör oxigénszintje 100 ezerszerese volt annak az értéknek, amelyet a nem biokémiai reakciók eredményeztek volna. Ez utóbbi kutatás Planavsky szerint jól kiegészíti saját munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #75
    Vagy csak olyan rakás szar lett az SG főoldal, hogy mindenkinek elment e kedve a cikkek olvasásától...
  • fonak #74
    Már felszippantotta a tömegeket a facebook.
  • JMáté #73
    Csak ennyi, srácok? 72 hsz? Az én időmben mi nem egyszer 1000 kommenten keresztül is képesek voltunk dühöngeni egy-egy tudományos cikken.
    Csak 72. Sic transit gloria mundi.
  • Vol Jin #72
    Kezdjük ott, hogy ateista vagyok.

    De bizony túlértékelted magad, mert le se voltál szarva itt.

    Tökre egy másik barom bebüfögése gerjesztette itt a kommentfolyamot. Olvasd már el te szerencsétlen balfasz. Büfögtél egyet az elején, kaptál talán két kommentet is, de minek. Teljesen más szálon futottak itt az események, azt böfögtél egyet, hogy mekkora zseniális nagy kommentfolyamot generáltál. Hát egy nagy büdös lófaszt.

    Ráadásul hülye is vagy, mint a faszom kifordítva. Mondtam én neked, hogy isten létezik? Hülye balfasz.
  • Achatius #71
    Vol Jin - 1.) Na most nagyon ügyesen demonstrálod egy vallásos emberrel való társalgás nehézségeit. Felhozhatsz nekik bármennyi példát, bizonyítékot a válasz: nem. Felhoztam egy állítást, erre nem megcáfolod, hanem csak idelöksz egy ilyen mondatot.
    2.) Nem érzem, hogy túlértékeltem volna magam
    3.) Isten nem létezik (egyik sem)
  • TokraFan #70
    Özönvízzel nem lehet mindenkit kiirtani a p*csába, éppen ez a baj ezzel az egész hülyeséggel! Még a szárazföldi élővilágot sem, miután számos organizmust kurvára nem érdekel az özönvíz, csodásan eléldegél a föld alatt, legyen szó akár apro rovarokról vagy baktériumokról, egysejtűekről.
    A vizi élővilágra ugyan lehet negatív hatása, de teljes kipusztulásukat aligha fogja okozni.
  • Vol Jin #69
    Szerintem túlértékeled magad. Ráadásul baromságokat is beszélsz, mert szó sincs arról, amit most felvázoltál.
  • Achatius #68
    Na látom szép vitát sikerült generálnom a hétvégére. Érdekes, hogy manapság is ennyi vallásos ember van. Ő nekik ajánlanám, hogy lapozgassák a nyomorult híreket és vegyék már észre a világot maguk körül. Ja amúgy nekem is van egy kedvenc részem a bibliából, ha már így előkerült a kommentekben Noé neve. Isten megteremté a világot és szabad akaratot ad az embereknek, hogy úgy éljenek, ahogy ők akarnak. Majd egy özönvízzel mindenkit kiírt a p...ba, aki nem úgy élt, ahogy ő akarta...
  • ManoNegra #67
    Mellesleg I. Béla nincs rajta. Egy Geobitzas feliratú zománckép alapján állapították meg, hogy az I. Géza. Aztán hogy tényleg őt mintázza-e, az csak valószínűsíthető.
  • MaRee #66
    Hát ez nagyon jó! Le a kalappal, 65 hozzászólás amiben szó sem volt a cikkről. e57, szerintem a gyakorikérdések.hu-n nagy sikered lenne a tényeiddel