Gyurkity Péter

Tovább csúszik a Mars-expedíció 

Az amerikaiak továbbra is elsőként érnének a vörös bolygóhoz, ám a küldetés a következő évtizedre csúszik.

Az amerikai kormány illetékes bizottsága úgy döntött, hogy három évvel elhalasztják a Mars-küldetés indulópontját, vagyis az expedícióra legkorábban 2021-ben kerülhet sor. Kihasználnák a két bolygó egymáshoz való ideiglenes közelségét, ám az indulási dátum több jelenlegi projekten múlik.

A Mars bolygó megkerülését is magába foglaló küldetést még tavaly javasolta az a Dennis Tito, aki az űrturizmus egyik élharcosaként ismert a szakmai körökben. Kezdeményezésével sokan egyetértettek, a kedvező vélemények pedig nem sokat változtak, annál is inkább, mert a holdraszállás ma már távoli emlék csupán, és egy újabb sikeres akció némileg feledtetné az amerikai közvéleményben terjedő pesszimista hangulatot, amely elsősorban az ország fokozatos visszacsúszásából, az eddig élvezett első hely várható elvesztéséből adódik. A rajt azonban több fontos kísérlet sikerén múlik, a pénzügyi megszorításokkal küszködő NASA-nak pedig ismét bizonyítania kellene.

Ezen projektek egyike a Space Launch System (SLS), amely a visszavonultatott űrsiklókat hivatott felváltani - erre az Ares I és Ares V kombinálásával kerülne sor, a végleges konstrukció pedig kibővíthető lenne, így végül akár 130 tonnát is bolygókörüli pályára emelne, amivel megdöntené a Saturn V rakéta rekordját. Az Orion lakómodul már a legénységnek adna otthont, ebben 6-8 űrhajós töltené el az utazáshoz szükséges időt, ami egy ritka együttállásból fakadóan a normálisnak számító 2-3 év helyett mindössze 1,5 évre csökkenne le az odaúton.

A finanszírozásnál természetesen szükség lenne még a Fehér Ház segítségére, ez enélkül valószínűleg nem lenne sikeres - az azonban csak az elkövetkező években derül ki, hogy az USA nem túl fényes gazdasági helyzete mennyiben befolyásolja majd a terveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #10
    Vagy csak másra szánták az űrállomást. Például kutató-állomásnak és nem felfedező bolygóközi űrhajónak. Másra való, és ilyen is kell, többek között azért, hogy a kutatások alapján a Mars-utazás megvalósuláson.
  • ostoros #9
    Nem, igaza van. Legalábbis a manőverezhető űrállomásban. Ha lenne két darab, akkor a Mars expedíció igazából gyerekjáték lenne. Még ha nem is szállnak le, csak arra használnák a Mars körülit, hogy onnan irányítsák a szondákat, már azzal is százszorosára gyorsítanák a szondák adatgyűjtését.
    Ha pedig a leszállás is felmerül, akkor egyértelműen olyan leszállóegység kell, ami kicsi és nem túlterhelt olyasmikkel, amik simán lehetnek az űrállomáson is.
  • Zero 7th #8
    Nézőpont kérdése, szerintem meg ez az ötlet egy idiótaság, nagyon nem tartunk még ott. Perpillanat űrállomáson szerelni össze az űrhajót nettó ráfizetés. Majd ha belaktuk a Naprendszert, és lesz máshol is bánya meg acélgyár, mint a Föld felszínén, majd akkor talán megéri ez. Vagy ha lesz egy űrlift.
    De addig nem.
  • emberz #7
    Elég hajmeresztő dolognak tartom, hogy még mindig nem kezdtek el odafent összeszerelt űrhajót építeni, ami az űrállomásról indulna és oda is térne vissza! Eleve felfoghatatlan, hogy miért nem egy mobil, manőverezhető űrállomásban gondolkodnak, ami a technológiai fejlődés függvényében tudna egyre nagyobb utakat tenni a közeli térségekben. Úgy néz ki, mintha idióták terveznék a dolgokat...
  • Vol Jin #6
    Ez olyan, mint az euro bevezetése.
  • Irasidus #5
    Nem árt megnézni, hogy hol tart a vasimir, jelenleg egy sima ionhajtőmű tolóerélyét sem éri el, és sok külsős mérnök szerint lehet, hogy nem is fogja. Szép dolgokat mondtak róla, de nagyon is elképzelhető, hogy annak a fele sem igaz...
  • T0nk #4
    Gyász. Akkor addig marad a KSP.
    Na meg a hód.
  • kvp #3
    Ahogy elnezem nagyon varjak a csodat, azaz inkabb a vasimr hajtomurendszer bevezeteset. Azzal mar csak 2-3 honap vagy kevesebb lenne az ut. Persze jobb lenne egy bolygokoruli palyan osszeszerelt melyuri hajo, ami inkabb hasonlitana egy urallomasra. Mindez ugy, hogy legyen eleg reakcios anyag es energia akar a visszaut tobbszorosere is, hogy biztos vissza is tudjanak jonni. A Mars korul meg addigra ott varhatna oket egy komplett urallomas, amit tavvezerlessel vinnenek oda joval a kuldetes elott. Osszessegeben meg olcsobb is lenne mint a jelenlegi mindent egyben fel majd ujratoltes nelkul oda es vissza megoldas.

    A masik lehetoseg, hogy elobb utobb megelozik a nasa-t. Vagy mas allamok (pl. kina) vagy a maganszektor. Mindket esetben kinosan nezne ki a nem amerikai zaszlo a felszinen. (meg esetleg egy kinai buffe a leszallohely mellett, amire vegul a nasa is odaer)
  • NEXUS6 #2
    Wazze, pedig már nagyon készültem!
  • Macropus Rufus #1
    "Tovább csúszik a Mars-expedíció "
    ki hinne...

    sráckoromban 2010-re akartak embert kűldeni oda. Sztem még lesz egy pár dátum.