Balázs Richárd

Kvantum-világcsúcs szobahőmérsékleten

39 percen át maradt fenn szobahőmérsékleten egy máskülönben rendkívül törékeny kvantumállapot, ami sok millió számítás elvégzéséhez elegendő.

Az ultragyors kvantumszámítógépek előtt tornyosuló akadályok legújabb áttörési kísérletében egy nemzetközi csapatnak sikerült diadalmaskodnia. A hagyományos számítógépeknél az adatokat egyesek és nullák láncolatával tároljuk, míg a Stephanie Simmons, az Oxford Egyetem anyagtudósa által a Science szaklapban közzétett kísérletben az információ kvantumbitjeit, kubitjeit egy olyan "szuperpozíció" állapotba késztették, amiben egyszerre lehetnek egyesek és nullák, számítások hadát végezve el egyidejűleg.

A kísérletben a csapat- melyben a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatói is részt vettek Mike Thewalt vezetésével - mínusz 269 Celsius fokról elkezdték fokozatosan emelni a szilíciumban elhelyezkedő foszforatomok magjaiba kódolt információt hordozó rendszer hőmérsékletét egészen 25 Celsiusig. A szuperpozíció ezen a kellemes hőmérsékleten 39 percen át maradt fenn. A korábbi szobahőmérsékleten mért rekord mindössze két másodperc környékén mozgott. A csapatnak a hőmérséklet emelkedésével sikerült a kubitek manipulálása is, majd az átalakított információk "visszafagyasztása". Ez a kubitek kiolvasásához használt optikai technika csak nagyon alacsony hőmérsékleteken működik.

"39 perc talán nem tűnik túl hosszúnak, de ha figyelembe vesszük, hogy egy foszforion atommag perdületének megfordítása - a kvantumszámításokat futtató művelettípus - csupán a másodperc százezred részét veszi igénybe, akkor elméletileg több mint kétmillió műveletet lehet elvégeztetni, mialatt a szuperpozíció a természetes bomlás következtében egy százalékkal csökken. Ilyen erős és hosszú életű kubitek nagy segítséget jelenthetnek bárki számára, aki egy kvantum számítógép megépítésével kísérletezik" - mondta Simmons. "Ez megnyitja az igazán hosszan tartó koherens információtárolás lehetőségét" - tette hozzá Thewalt.

A csapat egy szilíciumforgáccsal kezdte, amit kis mennyiségű más elemekkel, köztük foszforral támogattak meg. Ahogy fentebb említettük, a kvantuminformációt a foszforatomok magjába kódolták. Minden nukleusz egy belső kvantum-tulajdonsággal rendelkezett, egy perdülettel, melynek hatására egy apró rúdmágnesként viselkedik, amikor mágneses mezőbe helyezik. A perdületek manipulálhatók, hogy felfelé (0), lefelé (1), vagy a kettő közötti bármilyen szögbe mutassanak, megtestesítve a két másik állapot szuperpozícióját.

A csapat mindössze az abszolút nulla fok fölött 4 Celsiusszal készítette elő a kísérletet, majd egy mágneses mezőbe helyezte. További mágneses mező impulzusokat használtak az atomi perdület irányának megbillentéséhez és a szuperpozíció állapotok létrehozásához. Amikor a kísérlet ebben a kriogén hőmérsékletben helyezkedett el, az ionok közel 37 százalékának atommag perdületei - a kvantum koherencia tipikus viszonyítási alapja - körülbelül három órán át maradtak szuperpozíció állapotukban. Ugyanekkora arányban élték túl a szobahőmérsékletet 39 percen át. "Ezek az élettartamok legalább tízszeresek a korábbi kísérletekben mértekhez viszonyítva" - mondta Simmons. "Sikerült azonosítanunk egy alapvetően zajmentes rendszert. Ezek nagy teljesítményű kubitek."

A nagyszabású kvantumszámítások kivitelezése előtt azonban akad még bőven tennivaló. A kísérletben a 10 milliárd foszforion atommag perdületét ugyanabba a kvantumállapotba helyezték, számítások futtatásához azonban a fizikusoknak különböző kubiteket különböző állapotokba kell állítaniuk. "Ez az utolsó nagy kihívás ahhoz, hogy kontrollálhatóan kommunikáljanak egymással" - összegzett Simmons.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #10
    -180 °C folyékony nitrogénnel megoldható, ami kifejezetten olcsó. A néhány elvin ára is csak magánszemélyek számára elérhetetlen. Ma már szinte minden egyetemen van legalább egy olyan korszerű NMR ami 20 K alatt üzemel. Kizárt, hogy tényleg szobahőmérséklet megcélzása lenne jelenleg a cél. Sőt azt megkockáztatom, hogy a hűtéstechnológia fejlődése előbb teszi elérhetővé otthon a néhány kelvint, minthogy a kvantumprocesszorok otthoni használatának a gondolata komolyan felmerüljön.
  • Inquisitor #9
    Eddig működő kvantum prociból a legtöbb az az abszolút nulla fok pár fokkal ment csak, utána volt egy "csúcs" tartó, ami már "csak" -180 fokot igényelt. Ehhez képest a szobahőmérséklet nagyon durva ám. Ilyen drabális hűtés drága, körülményes, energia igényes és marha sok helyet foglal.
  • codaco #8
    "elméletileg több mint kétmillió műveletet lehet elvégeztetni"

    Ezt most úgy értették, hogy a másodperc százezred része alatt végzik el ezt a művelet mennyiséget?
  • asgh #7
    Előbb létre kellett hozni a kubiteket, majd bizonyítani, hogy kibírják a szobahőmérsékletet. Az majd az x-edik lépes lesz, hogy szobahőmérsékleten hozzák létre őket és az x+n-edik, hogy értelmes számításokat is végeznek velük.
    Ez kb. olyan, mint az űrhajózás: előbb fellövünk egy műholdat, aztán egy majmot, aztán megkerüljük a Földet, aztán megkerüljük a Holdat, aztán leszállunk a Holdra, és így tovább.
    Az exobolygók gyarmatosítására valamennyit ugyan várni kell, de ettől még van értelmük a megelőző lépéseknek.
  • fszrtkvltzttni #6
    csak tippelni tudok, hogy itt a stabilitás demonstrálása volt a cél, hogy lám, szobahőmérsékleten is milyen sokáig bírja
  • Lollerka #5
    koszonjuk emese
  • xido #4
    na tessék..39 perc...egy csillagkapu féregjárat is ennyi ideig tartható nyitva a tárcsázó oldalról:)
  • osztmivan #3
    Akkor hozzászólnék.
    Valaki magyarázza el, mi ebben az eredmény.
    Mert kcomputer laikusként nem fogom, miért jó ha valamit lehűtünk, + energiával felmelegítünk, 39 percig 99%-os biztonsággal használjuk, majd újra visszahűtjük.
    Ahelyett, hogy lehűtjük, x óráig 100% biztonsággal használjuk.
    ???
  • Archenemy #2
    Érdekes egy tisztán tudományos cikkhez mennyire kevesen szólnak hozzá. Bezzeg ha evolúció lenne, már itt őrjöngene a fél sg.hu, hogy megvédje a tudományt.
  • fszrtkvltzttni #1
    Amikor részecskékről van szó a spin-t magyarul is spinnek nevezik, nem fordítják le perdületnek, hogy ezzel is jelezzék: szinte semmi köze nincs a klasszikus perdülethez, önálló kifejezés a részecskefizikában. Ellenben a nukleusz idegen eredetű szónak magyar eredetű (és talán közérthetőbb) szinonimája az atommag.