Ötvös Tibor

A legbrutálisabb játékok


Manapság nem meglepő, ha egy játékban erőszakos jeleneteket lehet látni. Ám vannak olyan, kiemelkedően brutális programok, melyek szinte már művészi szintre emelik eme ténykedésünket.

Az első a The Punisher, mely a népszerű Marvel karakter, a Megtorló bosszúhadjáratát állította a középpontba. Aki ismeri a hőst, annak nem túl meglepő, hogy Frank Castle szerepel a felsorolásban, hiszen miután a családját lemészárolta a maffia, Castle nem válogatott az eszközökben, hogy megbosszulja őket.

A játékban pajzsként használhattuk az ellenfeleket, akik miután bevégezték feladatukat, különböző brutális módon vethettünk véget szenvedéseiknek. A legjobb részek azonban a vallatások voltak, ahol aztán tényleg mindent bevethettünk - még a közelben esetleg megtalálható eszközöket is (az aprítógép látványos volt).


Egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki a Manhunt sem, mely a Rockstar eddig legbrutálisabb alkotása volt. Az elméletileg már kivégzett halálraítélt, James Earl Cash egy titokzatos helyen ébred és innen csak úgy menekülhet meg, ha követi a Rendező utasításait. A játékban elképesztő brutalitással végezhettük ki a többieket és itt aztán tényleg nem szabott határt semmi a számunkra.

A Mortal Kombat sorozat mindig is a brutális megoldásairól volt híres, ám a legújabb rész minden eddigin túltett. A pazar grafika miatt nagyon élethűen fröccsent a vér és a Fatalityk is elképesztő brutálisak lettek. Ráadásként ott volt az X-Ray megoldás is, amikor egy röntgenfelvételen láthattuk, ahogy törnek a csontok, roppannak a koponyák.

A The Darkness II egy remek folytatása lett elődjének, melyben változtattak a grafikai megoldáson. Azonban a cell-shaded megjelenésével nem csökkent a brutalitás, sőt. Jackie csápjai továbbra is kellő hatékonysággal irtották az ellent és számos új megoldást is kaptunk. A leglátványosabb az, amikor a hátsó felén keresztül húzhattuk ki az áldozatunk gerincét. És persze közben vér volt mindenfelé.


A Postal név is szinte mindenki számára ismerős lehet és remélhetőleg nem Uwe Boll katasztrofális mozija kapcsán. Az izometrikus megjelenítést használó akciójáték nem rendelkezett semmi alaphelyzettel, pusztán csak bekattant a Postal Dude nevet viselő "hős" és éktelen irtásba kezdett háza környékén. És, ahogy Forrest Gump mondaná, ha már ideáig eljöttem, miért ne menjek a szomszédba is? Mindenesetre a Postal a mai napig elrettentő példa az öncélú brutalitásnak és az összes családvédő szervezetet kirázza a hideg a név hallatán.

A Platinum Games egy igen egyedi beat'em up játékot tett le az asztalra, mikor megjelentette a Madworld című alkotását. A program fekete-fehér világgal bírt, melyben csak a vér volt vörös. És abból aztán volt bőven. Ez mondjuk nem is csoda egy olyan programban, amelyben láncfűrésszel is kaszabolhatunk. Ráadásul maga a játékmenet is a brutalitásra épített, ami azonban mégis kellemes emlékeket okozott a rajongóknak.

Persze az öncélú brutalitást mindenki elítéli és teszi ezt joggal. Ám a fent felsorolt alkotásokban - az egy Postalt kivéve - nem nagyon lehetne elképzelni, hogy másképp oldják meg a dolgot a készítők. És mindegyik alkotáson fel van/volt tüntetve a korhatár, így meglepetés egy vásárlót sem érhetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sz4bolcs #20
    Postal 1-gyel meg nem tudom, mi bajotok, baromi jó játék.
  • sz4bolcs #19
    Jaja, kardlobogtatás felsőfokon. :D Azért durván hullottak a végtagok.
  • Zero 7th #18
    Wehehe, ortopédia nagydíj nyertese, megosztva a Trespasserrel. Mennyit röhögtünk azon az übergagyi mozgáson... :D Joystickkel volt a legjátszhatóbb, egérrel csak a bénázás ment...
  • Zero 7th #17
    Előtte volt a Chasm, abban is már lehetett.
  • sz4bolcs #16
    Die by the sword? :D
  • sz4bolcs #15
    Lol, még emlékszik valaki a Nightmare Creaturesre? :D Epic játék volt, bár én csak a demojával játszottam, a teljest nem sikerült akkoriban megszereznem..
  • heist #14
    Manhunt király volt...
  • galocza #13
    nekem is a sof jutott eszembe, mint a (nekem) első végtaglelövöldözős.
    bár vér talán nem fröcsögött annyira...
  • GyaxyBoy #12
    Soldier of Fortune 1-ben is el lehetett választani a végtagoktól az embereket. Régi játék, nem emlékszem mennyire volt véres, de végtagokat jó volt ellövöldözni. :)
  • amitakartok #11
    Prototype hol marad? Szó szerint cafatokra lehetett tépni az összes civilt, akivel összetalálkoztál az utcákon - akár véletlenül is.