Ötvös Tibor

Nehéz újra elkezdeni egy játékot?

Tavaly év végén rengeteg játék jelent meg és szinte el sem kezdtük az egyiket, már jelent is meg a következő nagy durranás. Azt vettem észre, hogy nem egy olyan játék van, melyet félbe kellett hagyni, hogy a másikat kipróbáljam és ha magába szippantott, akkor már végig is kellett vinni.

A kérdés azonban az, hogy a korábban félbehagyott alkotáshoz mekkora arányban tér vissza az ember. Számomra a Mass Effect 3 egyértelműen a tavalyi év játéka volt, ám ez a "kapcsolat" nem indult ilyen könnyen. A második rész és főleg a végjáték mély nyomokat hagyott bennem és épp ezért nagy elvárásaim voltak az utolsó kalanddal kapcsolatban. Épp ezért elég unalmasnak indult a dolog és két óra kalandozás után félre is tettem.

Ekkor jött meg ugyanis - kis késéssel - az életembe a Batman: Arkham City, mely beszippantott és nem engedett. Addig nem bírtam másra nézni, amíg le nem tudtam Wayne kalandját. Utána visszatértem Shepard kapitányhoz. És hirtelen nem tudtam, hogyan is áll a karakterem, melyik küldetést is csinálom és pontosan mi is volt eddig a történés. Felmerült bennem a kérdés, hogy elkezdem elölről, de szerencsére utána ismét beszippantott és nem volt menekvés.



Hasonlóan jártam az Assassin's Creed 3-mal. Ott a Hitman: Absolution kavart be és a 47-es ügynök kalandja jobban megfogott, mint Desmondé. Itt már azonban a visszatérés a Ubisoft alkotásához nem volt sikeres, hiszen a Hitman kivégzése után maximum 2 órát játszottam az Assassin's Creeddel, utána leszedtem és azóta sem tért vissza.

De ugyanez a helyzet a DLC-k esetében is. Egy, már befejezett játéknál vajon emlékszünk még az irányításra, ha közben letudtunk már három, teljesen más stílusú alkotást? Vagy újra meg kell csinálni a tutorialt? Esetleg szívjuk a fogunkat a sokadik hiba után és azon töprengünk, vajon mi tetszett ebben a játékban?

A nagy kérdés, hogy vajon mitől függ az, hogy mely alkotással vagyunk képesek újra élvezni a játékot! Kell, hogy megfogjon benne valami? Akkor azonban nem hagyom félbe, jöhet bármi. Vagy akár egy kapcsolatban? Ne hagyjam magam elcsábítani és ha elkezdtem akkor fejezzem is be? De akkor elveszik a játék élménye, hiszen a többség azért játszik, hogy kikapcsolódjon és nem azért, mert muszáj végigvinni a programot.

Elképzelhető, hogy ez csak személyes probléma, de én azért kíváncsi lennék az olvasók hasonló élményeire is. Ki melyik programot hagyta félbe és soha többé nem kezdte újra - és nem azért, mert nem tetszett neki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • garadas20 #38
    Én a mai napig játszok a régi játékaimmal is, meg néha néha kipróbálok új játékokat is, de szerintem habitustól függ, hogy kinek mennyi időt okoz egy régebbi abbahagyott játékba való visszaszokás. Nekem különösebb gondot nem okozott eddig ez, mondjuk kevés játékot vittem végig és a többségével játszogatok vagy újrajátszok. A kohan az pl nekem bejött, vagy zanzarah, játszok még néha a totalclub manager 2004 es évadjával is. Sok dosos játékom is van, amikből jó párat végig toltam, meg előveszek emus játékokat is, mert szeretek velük játszani. Szóval szerintem nem érdekes mivel játszol, ha azt élvezed és örömöt nyújt.
  • robogo81 #37
    Lehet röhögni,de Tomb Raider 1 Gyári Ps1 lemez,emuval max grafikán,nagy tv-n,gémpaddal,évente 1x végigküldöm,meg a cd lejátszóval lehet hallgatni a zenei sávokat rajta,több perces trackek.
  • Fbn Lx #36
    nálam fordított a helyzet, a me3-at félbehagytam mert volt jobb (asszem tán a guild wars 2), és a mai napig nem tértem vissza rá. ellenben az ac3 még a gw2-t is felül tudta írni arra a két-három napra, egyszerűen zseniális volt (leszámítva a befejezését, nagy alkotást vártam).
  • Elemir #35
    Hát engem életemben egy stratégia fogott meg, azóta semmi. Valami indiános volt, de már a címére sem emlékszem. Azóta nekem ezek nekem kevesek, hogy üljek előttük. Kinek mi :)
  • breckinridge #34
    Ámbörök!
    Senki sem játszik itt stratégiával? Én WITPAE-t (gyk. War in the Pacific Admiral's Edition) kezdtem a szövikkel. 1 nap=1 kör, minden hajót (a vége felé akár 3-4000), repülőszázadot, szárazföldi egységet (századtól hadosztályig) egyesével kell irányítani, egy kör a hadműveletektől függően 10-30 perc "munkát" jelent. Egy szuszra elvittem '42 őszéig, a Marshall/Gilbert visszavételéig. Ez kb. két hónapba tellett. Ekkor abbahagytam. Fél év múlva elővéve ezúttal '44 elejéig mentem (visszafoglaltam a Marianákat, a Fülöp-szigeteket, Borneót, Celebest, Jávát, Formosát, elfoglaltam Kyushut (kb. 2e repülő, 4-500 hajó és 200 szárazföldi egység segítségével), majd Hiroshimát, Sumatrán, Malayán és Kínában hulladoznak a supplyhiánytól. Most itt tartok. Abbahagytam. Akár egy év múlva is innen folytatom gond nélkül.
  • Elemir #33
    Érdekes kérdés ez. Érdekes csalódások és szerelmek voltak 2012-ben nálam.

    Én pl felraktam a COD BO2-t, de életemben először letöröltem egy fps-t, mert nem bírtam elviselni ezt az iszonyat szörnyű játékélményt. Szerintem a legrosszabb irány a COD történetében.

    Viszont amit újra megpróbáltam. A Hitman-t miután végigvittem, feljebb vittem a nehézségi szintet és elkezdtem újra. Úgy már nem volt erőm, és kedvem végig vinni, de azért pár kedvenc küldetést újrajátszottam.

    A Far Cry 3 volt az a game, amit kétszer egymás után végigvittem, és mindenkinek ezt ajánlom, mert másodjára tényleg sokkal több élményt ad. Persze kell hozzá türelem is, mert újra végignézni minden szöveget, kár. Nem is értem miért nem lehet továbbnyomni. Sok game-nél nem lehet már továbbvinni.

    Korábban ilyen talán csak pár játékkal volt. A GTA4-et toltam végig már 3x, a Bad Company 2-t 2x, illetve Sims2-t 2x, Half-Life 2 2x.
  • galocza #32
    hasonló helyzet: itt van pár az elmúlt évek javából pár nagy durranás a sztím accon, erre mivel játszom? ruszki meg germán teszkó gazdaságos stratégiákkal (majesty, kings bounty, disciples + kohan).
    hiába, a játékélmény a siker és frusztráció megfelelő arányú elegye. ezek nagyon tudják 8).
    a portal 2 meg várhat...
  • galocza #31
    hm, ez nem túl bíztató... engem a fallout3 nem kötött le (uncsi volt), végigvittem, csak a dlc-k maradtak, az se mind - vinyóhalál. tudom, hogy az 1-2-t időnként (6-8-10 évente) elő fogom szedni, tán még tacticsnak is adok még egy esélyt, de nincs az az isten, hogy a fallout3-nak újra nekiálljak.
    vegast meglátjuk, nekem is fenn a gépemen a f3-mal együtt (szintén legál, sztímes). nekem lehet jobban bejön, az összes falloutból eddig new reno volt a kedvenc helyszínem.
  • zord01 #30
    Jah és a legszebb. SA-ban mindent megcsináltam kód nélkül. De mindent ám. Grafitit, kagylókat, minden xart. Erre a játék a végén kiírta, hogy 99%. Azt hittem felrobban a fejem. Utána olvastam neten, hogy van ilyen bug... Hát igazán megalázó érzés volt, 2 hónap kód mentes játék után, hogy 100%-nál (99% köszike) kellett kódot használnom, hogy 100%-os legyen a végigjátszásom.
  • zord01 #29
    Úr isten tanklopás, úr isten...

    Elmondom, de nem fogod elhinni. Egyetem 1. vagy 2. évfolyam, haverom albijában gyűlt a banda, hogy megyünk bulizni. Ők elmentek, mi meg még tankot loptunk. És újra, és újra, és újra. Aztán megint és megint és megint. Közben újra meg újra kirángatott minket egy rendőr. Hányszor kezdtük újra? Úgy 100-szor kb. Közben ... mint az állat... 80%-os Stroh rum. Úr isten...
    Ő lőtt én vezettem, aztán elkaptak és cseréltünk. Kb 19:00-tól, hajnali 4-ig loptuk azt a rohadt tankot. Voltak a gyufaszál vékony oszlopok, amik kidönthetetlenek voltak. Ha nekimentél megállított és kikaptak a rendőrök. "Enyhén" be.....va mindíg felkenődtünk rá.
    Aztán egyszer csak sikerült. Vááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!!!!!

    HolyGod... volt egy tankunk. Onnantól kezdve néha-néha átalakítottuk Vice City éjszakai látképét. :)

    VC-ben ez volt a legkeményebb.


    San Andreasban meg mindig gyúrtam... te jó ég. Néha már többet, mint a való életben... No meg összeszedni a sok zsét... kemény volt.
    A végén meg már moddolni is elkezdtem. Beleraktam a fejem CJ feje helyére (persze előbb ki kellett fehéríteni, mint Jacko-t).

    Van is egy képem, ahogy én állok a játékban a kedvenc sniperemmel, mögöttem a 10 kedvenc kocsim (Lambo, SLR, Veyron, F1-es, Honda motorkerékpár... De jó az a kép... :) )