Ötvös Tibor

2010 legjobban várt PC-s játékai

Mint minden évben, így idén januárban is számba vesszük az idei év legérdekesebbnek ígérkező PC-s játékait. Ha minden jól halad, akkor 2010-ben két Blizzard játék is megjelenik (1998 óta először), de folytatódik a Total War széria, a BioShock, a Splinter Cell és a Crysis is. Év elején pedig megjelenik a világsikerű Assassin's Creed 2 PC-s változata is.

2010. igen termékeny év lesz, idén minden PC-s játékos megtalálhatja a maga számítását. Mivel elég sok a megjelenés, így a tavaly alkalmazott megoldás helyett inkább műfajokra osztva soroljuk fel az érdekesebb játékokat.

Stratégia
Elsőnek itt van mindjárt a Command & Conquer 4: Tiberium Twilight, mellyel az Electronic Arts lezárja a nagymúltú sorozatot. Az év legnagyobb sikerének azonban mégsem ez, hanem a Blizzard folytatása ígérkezik. A StarCraft II: Wings of Liberty körül elég forró a hangulat, ám maga a játék valószínű remekül sikerül majd.



Aki nyugisabb stratégiára vágyik annak ideális választás lehet a The Settlers 7, melyet nem is olyan régen jelentett be a Ubisoft. A Total War széria is folytatódik, ezúttal a világhírú hódító, Bonaparte Napóleon lesz a főszereplő. A Napoleon: Total War minden híresebb csatát felidéz majd, ám ezúttal átírhatjuk a történelmet, ha megnyerjük a Waterloo-i csatát.

Egy magyar fejlesztésről beszámolni mindig örömteli esemény és szerencsére idén sem maradunk hazai fejlesztés nélkül. A King Arthur első, tesztelésre kiküldött változatai pozitív visszhangot kaptak és jó érzés, hogy a világsajtó ennyire figyelemmel kísér egy hazai terméket. Érdekes újításokkal készül világhódító útjára a R.U.S.E., melyben stratégiában eddig nem látott eszközöket vethetünk be ellenfeleink ellen.



A Heroes of Might & Magic rajongók bizonyára emlékeznek a Disciples nevezetű konkurensre, mely szintén kellemes órákat szerzett a körökre osztott stratégiák kedvelőinek. Nos, idén érkezik a harmadik, jelenleg Renaissance címet viselő epizód, mely megújult grafikus motorral és lehetőségekkel várja a játékosokat. Érkezik a Warhammer 40k - Dawn of War 2: Chaos Rising, mely a nagysikerű stratégia hivatalos kiegészítője.

Akció
Az FPS-TPS stílus kedvelői sem panaszkodhatnak idén, hiszen régóta beígért folytatások és érdekes újdonságok is terítékre kerülnek. Februárban érkezik rögtön az Assassin's Creed 2, mely konzolokon már meghódította a játékosok szívét. Az egyik leghangulatosabb GTA-klón, a Mafia is remélhetőleg folytatódik az idén, a System Shock-rajongóknak pedig alig egy hónap múlva megérkezik a BioShock 2.

Nagy botrányokat okozott pedig még meg sem jelent az Aliens vs. Predator, mely szintén februárban érkezik meg a gépekre. Márciusban a Modern Warfare 2 babérjaira törő Battlefield: Bad Company 2 örvendezteti meg a háborús játékok szerelmeseit, de mégis az év legjobban várt FPS-e a Crysis 2 és a Medal of Honor lehet, melyekről eddig szinte alig tudhattunk meg valamit.



A TPS fanoknak érkezik a több ezer négyzetkilométernyi szabadon bejárható területtel rendelkező Just Cause 2, a meglepően jól sikerült horror folytatása, a Dead Space 2 valamint az alaposan átalakított Max Payne 3. Az id Software Rage-e már a tavalyi felsorolásban is szerepelt, reméljük 2010-ben végre valóban megjelenik. Az év első felében két, nagyon hasonló FPS is érkezik. Először februárban a STALKER: Call of Pripyat, majd még valamikor az első negyedévben a Metro 2033 is megmutatja a saját poszt-apokaliptikus világát.

A Splinter Cell: Conviction szintén sokat csúszott, de a látottak alapján megéri a várakozást. Ugyanez nem mondható el a Brink című akcióról, mely az eddigi bemutatók alapján nem szerepel majd túl jól. A Wolfenstein bukása miatt sokan már előre leírták a Raven szintén ide-oda halasztgatott időmanipulálós FPS-ét, a Singularity-t, mi azonban még reménykedünk.



Idén elméletileg két "idegenes" játék is érkezik. A második pontos megjelenési dátummal még nem rendelkezik, de örülni kell egyáltalán, hogy a Sega mégis zöld utat adott az Aliens: Colonial Marines-nek. A Deus Ex 3-ról szintén elég keveset tudunk, az év meglepetése lehet viszont a multira kihegyezett All Points Bulletin. A lengyelek a Hellion - Mystery of the Inquisition című középkori FPS-sel próbálkoznak, míg a sorozatrajongók a Prison Break börtönéből próbálhatnak meg kitörni.

Kaland
Az eddig eléggé elhanyagolt műfaj rajongói is kapnak pár csemegét, ám a felhozatal mennyisége továbbra is elmarad az előbbi két műfajétól, ám a minőségre talán nem lesz panasz. Először február 5-én jelenik meg a Haunted, melyben eltűnt testvérünket kell női főhősünkkel felkutatni. A Lost Horizon a rengeteg átvezető jelenetével és a megszokottnál több akciórészével próbál kitűnni a tömegből.


Deponia

A klasszikusan rajzolt nyomvonalat követi majd a Deponia, az Alter Ego pedig inkább a horror-rajongóknak okoz majd izzasztó perceket. A Jekyll & Hyde a népszerű történetet dolgozza majd fel, a Black Sails pedig a kalózok világába kalauzolja el a játékosokat.

Sport
A sportok rajongói is megkapják szokásos sorozataik frissitett verzióit, ám szerencsére akadnak új franchise-ok is. Ilyen lesz a Bizarre Creations nevével fémjelzett Blur is, melyben nem a tiszta versenyen lesz a hangsúly. Ugyanez igaz a Split/Second-ra is, mely a legnépszerűbb multis autóverseny lehet idén. Szerencsére tavaly kikerült a Sony kezeiből a Forma-1 játékok joga, így végre ismét bepattanhatunk kedvenc istállónk egyik járművébe és megmutathatjuk a visszatérő Schuminak, ki a király.


Split/Second

A menedzser-rajongóknak pedig készül a Pole Position 2010/2011, melyben az egyik csapat irányítását vehetjük át. A Fifa idén két alkalommal is visszatér. Először a világbajnokságra elkészített Fifa 2010: World Cup jelenik meg, majd a szokásos Fifa '11 is tiszteletét teszi. Ezzel együtt természetesen legnagyobb riválisa, a Pro Evolution Soccer is felfrissül.

RPG
Végül nézzük az egyik legnépszerűbb műfajt, melynek rajongói bőven el lesznek látva tennivalóval. Mi mással is kezdhetnénk, mint a január 28-án megjelenő Mass Effect 2-vel, mely minden téren jobbnak tűnik, mint elődje. Készül a Németországban Az év szerepjátéka díjat elnyerő Drakensang folytatása, valamint a The Dark Eye: Demonicon is.

Egy év alatt két Blizzard játék? A jelek szerint igen. A StarCraft II mellett ugyanis a 11 milliós előfizetői táborral rendelkező World of WarCraft megkapja harmadik kiegészítőjét Cataclysm címmel. Az egykori Gothicos srácok egy új franchise elindítását készítik elő az Arcania: A Gothic Tale-lel és a látottak alapján sikerülni is fog nekik.


The Dark Eye: Demonicon

Ugyancsak folytatódik a Two Worlds és elméletileg a Fallout: New Vegas is betoppan. Régóta csúszik, de elméletileg hamarosan kezeink közt tarthatjuk a Sega ígéretes akció-kaland-RPG-jét, az Alpha Protocol-t is. Egy másik bolygóra repít el minket a Mars, mely a Silverfall készítőinek új akció-RPG-je. Online fronton szinte minden ismertebb sci-fi franchise megkapja a saját játékát. Javában készül a Star Trek Online, a BioWare gőzerővel dolgozik a Star Wars: The Old Republic kódján és ha lesz vállalkozó kedvű forgalmazó, akkor a jelenleg leállított Stargate Worlds is megjelenhet.

A felsorolásokból elég sok játék kimaradt. Ennek oka, hogy még vagy nem történt hivatalos bejelentés (Call of Duty: Vietnam) vagy nem tudni, érkezik-e PC-re (Alan Wake). Mindenesetre az jól látszik, hogy bár sokan temetik a PC-s játékokat, azok egyáltalán nem akarnak eltűnni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Renjike #114
    nekem a Crysis2 Metro2033 Bad Company 2 és a Halo Ultimate War pack aki nemtudja mi az nézzen utnánna
  • Robi546 #113
    ja és még ezek is szóba jöhetnek nekem: GTA4,GTA SAN ANDREAS,GTA SAN ANDREAS MULTIPLAYER és a Mercenaries 2 !!
  • Robi546 #112
    ja és még ezek is szóba jöhetnek nekem: GTA4,GTA SAN ANDREAS és a Mercenaries 2 !!
  • Robi546 #111
    Nálam pedig ezek jöhetnek szóba: test drive unlimited 2,transportando o brasil,cod 4,cod modern warfare 2,crysis 2,syberia 1,syberia 2,Secret Files Tunguska, Secret Files 2,Nibiru age of secrets,és a többi kalandjátékok.
  • csiber #110
    Jéé én valahogy egyiket se várom :)
  • szabii98 #109
    Nálam AVP3,CoD Vietnam, Medal of Honor jöhet szóba.Esetleg még valami AVP szerű gém(mint az X-Men Origins Wolverine tavaly:P)
  • zombeeka #108
    A felsoroltak közül :Assassins Creed2, Aliens vs Predator, Bioshock2, Crysis2, és a Medal of Honor jöhetnek nálam számításba!
    A többi lecsó...
  • DanielGray #107
    Húúú....nagyon felkeltetted az érdeklődésemet a játék iránt.Nagyon komplexnek tűnik a dolog.Egy nagy probléma van,hogy nem beszélni "páruszki".Azért mindenképpen "megsasolom",hátha sikerül valamit kibogarászni a dologból.
  • Vass Gábor #106
    És a duke nukem hol marad az kimaradt a listából.
  • Merces #105
    docking computer not insalled XD