Gyurkity Péter

Előretörnek a játékletöltések

Legalábbis egy brit felmérés szerint, amely többek között arra mutat rá, hogy jelenleg még mindig a hagyományos, offline terjesztése formák vannak fölényben - ez azonban nem sokáig lesz így.

A UK National Games Survey 2009 névre keresztelt felmérésben nemcsak brit, de holland, belga, francia, német, sőt amerikai játékosokat is megkérdeztek szokásaikról, számuk meghaladta a 13 ezret. A válaszokból kitűnik, hogy a többség a konzolokat részesíti előnyben a játékoknál, ám a letöltések aránya éppen itt a legalacsonyabb.

A szakemberek ugyanis elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a játékosok milyen úton-módon szerzik be az újabb alkotásokat, illetve azok kisebb-nagyobb kiegészítéseit. Miközben a brit játékosok csaknem fele a konzolok mellett teszi le a voksát amikor a játékok kerülnek szóba, alig 7 százalékuk szerezné be az új címeket és a kiegészítőket a konzol saját online digitális rendszerén keresztül, vagyis a hagyományos offline terjesztői cégek itt még viszonylagos biztonságban vannak. 35 százalék inkább a személyi számítógépet választotta a játékok esetében, esetükben viszont már 14 százalék szavaz a legális online letöltésekre, vagyis az internetes terjesztési csatornák használata mellett.

A brit játékosok 19 százaléka veszi igénybe időről-időre mobiltelefonját a játékok élvezetéhez, itt már viszont értelemszerűen jóval nagyobb jelentősége van a letöltéseknek, hiszen 44 százalékuk szerzi be ilyen módon az egyes alkotásokat. Mindez nemcsak azt jelzi, hogy a telefonok esetében magától értetődő az online terjesztési rendszerek előnye, hanem egyben előrevetíti a hagyományos számítógépeknél és a konzoloknál várható folyamatot, ami viszont nem sok jót tartogat a hagyományos üzleteknek. Utóbbiak attól tarthatnak, hogy az elkövetkező években egyre csökkenő forgalomból kell majd valahogy fenntartaniuk magukat, ami nyilván nem lesz könnyű.

A helyzetet tovább súlyosbíthatja számukra az olyan hordozható konzolok elterjedése, amelyek már kizárólag az online terjesztést veszik igénybe - nem véletlen, hogy több nagy név Európában egyenesen bojkottálta a legújabb PSP-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)