Ötvös Tibor

F.3.A.R. - két testvér közös kalandja


A F.E.A.R. első része egy szinte tökéletesen megkomponált akció-horror-FPS volt, mely méltán aratott hatalmas sikereket a játékosok körében. A második rész azonban sokak számára komoly csalódás volt (érdekes, hogy a Condemned is hasonló cipőben jár: az első siker, a második gyenge), de az eladásokon ez nem látszott meg.

Mindenesetre a rajongók bizodalma most a F.3.A.R. címet kapott harmadik részben van, mellyel elméletileg lezárják a trilógiát az alkotók. A Day 1 az első videók alapján az előzőnél is jobban háttérbe szorította az első részt klasszikussá tevő horror-thriller elemeket és inkább az akcióra helyezték a hangsúlyt. A multi terén azonban számos érdekességgel szolgálnak majd és jelen cikkünkben eme újdonságokat mutatjuk be.


A fejlesztőknek nincs könnyű dolga, hiszen egy horror játék attól félelmetes, hogy a játékos úgy érzi, egyedül áll szemben az ismeretlennel és bármi is rejtőzik egy-egy ajtó mögött, azzal nekünk kell megküzdenünk. Egy társ jelenléte valamennyit enyhíthet eme feszültségen és a Day 1 ezt egy úgynevezett "kényszerű ko-op"-pal próbálja megoldani.

A rendszer lényege, hogy a két főszereplő, Point Man és Paxton Fettel cseppet sem kedvelik egymást és ezt minden cselekedetükkel kifejezhetik a másik irányába. Az ellenségeskedés az eddigi történetükből adódik. Point Man ugyanis az első rész végén fejbe lőtte saját testvérét, aki így most egy szellem képében tér vissza. Alma, az édesanyjuk ugyanis ismét terhes és ezen csemetének világra jöttét csak közös erővel állíthatják meg.

A Point Mant választó játékosok az ismerős lehetőségekkel találják szembe magukat. Hősünk profi szinten kezel minden fegyvert és képes az időlassításra. Új "képessége", hogy képes fedezékbe bújni, de a játék ilyenkor sem vált át külső nézetbe. Fettel azonban egy teljesen új élményt hoz be a játékba.



Az egykori gonosz telekinetikus energiájával képes minden megmozgatni és - akár csak Starkiller a Force Unleashedben - a tárgyak mellett az ellenfeleket is rongybabaként hajíthatja el egyik sarokból a másikba. Fettel azonban képes átvenni egyes ellenfelek irányítását is, ami nagyon hasznos tulajdonság. Mennyivel egyszerűbb lesz nagyobb tömegeket "szétoszlatni", ha megszálljuk az egyiküket és simán ledobunk magunk elé egy gránátot.

A "kényszerű ko-op" is leginkább Fettellel játszva jelenik meg. Karakterünk képes olyan ajtókat, átjárókat meglátni, melyeket Point Man nem, így lerövidítheti a pályákat és kikerülhet egy-egy nagyobb csatát. És a legfontosabb, hogy nem kell, hogy eme információt, lehetőséget megossza testvérével, egyszerűen magára hagyhatja.

A Day 1 azt azonban nem árulta el, hogy ennek milyen következményei lesznek (meg kell várnunk a pálya végén Point Mant vagy sem; van valami mutató, mely mutatja a kettőnk kapcsolatát stb.), helyette inkább kiemelték, hogy visszatérnek a F.E.A.R. 2-ben látott robotos részek is, ám itt jóval fontosabb szerepet kapnak majd. Hogy ez jó vagy rossz hír, azt mindenki döntse el saját maga.

Mindenesetre a F.3.A.R. is kint lesz a 14-én kezdődő E3-on és akkor visszatérünk az év végén megjelenő játékra.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FRISSÍTÉS: A Day 1 bejelentette, hogy nem F.3.A.R. lesz a harmadik rész címe, hanem egyszerűen F.E.A.R. 3.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bogyoka #3
    Én most néztem meg egy friss trailert erről a játékról, és nagyon megtetszett, bár végig futott a hideg a hátamon, de imádom a horror játékokat.:)
  • zidder #2
    Nekem nagyon bejött a 2,ik rész akárcsak az első.... az extraction point-ot meg inkább hagyjuk, mert csak egy összebarmolt bugos kieg volt, amit végig sem tudtam játszani, mert a kórház tetején mindig kifagyott.
  • koschwarz #1
    nagyon egyetértek az első bekezdéssel. kötelezőből végignyomtam a 2. részt, de szerintem - főleg hangulatban - nyomába sem ért az elsőnek. másrészt nekem az első rész kiegje, az extraction point apokaliptikus végénél igazából véget ért a sztori. erőltetett volt a 2, és a 3-dikat meg eleve annak érzem.