Ötvös Tibor

Nemzetközi törvényeket sértenek a játékok?

A Modern Warfare 2 megjelenése újabb lendületet adott a magukat szakértőknek nevezett embereknek a játékok erőszakossága melletti kardoskodásra.

A Fox News "független és pártatlan" beszámolója után most egy svájci emberjogi szervezet (TRIAL) és egy fiatalok jogaival foglalkozó szervezet (Pro Juventute Switzerland) talált fogást pár játékon. A ma nyilvánosságra hozott "kutatás" eredménye szerint az erőszakos játékok megsértik a nemzetközi emberi jogokat és törvényeket is.



A "szakértők" fogtak húsz, véleményük szerint nagyon erőszakos játékot és órákon át játszottak velük. Megfigyeléseik arra irányultak, hogy vajon mennyire engedi a játék eldönteni, hogy mi a helyes és mi a nem. Arra a "meglepő" következtetésre jutottak, hogy a programokban nincs megszabva, mi a helytelen.

A hivatalos közlemény szerint a való életben törvények határozzák meg az életünket és ezek áthágása büntetést von maga után. Ám mivel az általuk játszott játékokban (többek között Army of Two, Call of Duty: Modern Warfare 1-2, Metal Gear Solid 4) ez nem így van, így szerintük nemzetközi törvényeket és emberi jogokat sértenek eme művek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zagrosz22 #17
    Mivel megláttam, hogy az MGS4-et is lencse alá vették, kíváncsi lettem, vettem a fáradtságot, és belekukkantottam az eredeti tanulmányba. Meghökkenve tapasztaltam, hogy egy nemzetközi port felvert tanulmányban következetesen rosszul írják le egy általuk vizsgált játék nevét (Metal Gear Solid helyett Metal Gear Soldier)! Ez pedig az alaposság igen súlyos hiányára utal, ez pedig az egész tanulmányt megkérdőjelezhetővé teszi. Az egy külön kérdőjel, miért kísérelnek meg nemzetközi jogi törvényeket vizsgálni egy olyan felvázolt jövőben mint az ami az MGS-ben van. Nem említik, hogy a játék alapvető eleme a rejtőzködés, lopakodás, a harcok minél hatékonyabb elkerülése. Ráadásul úgy állítják be, mintha a játék során a legjobb módszer az ellenfelek végleges kiiktatása lenne, s nem említik, hogy ez a játék végi értékelést rontja,tehát arra ösztönöz, hogy ne tegyél ilyet - legalábbis az 1-2-ben így volt, a 4-be csak belekóstoltam, nem hinném, hogy ezen változtattak volna.
    10 perces gyorsvizsgálat alapján tehát egy összecsapott vizsgálat, ami - és itt a probléma - mégis nagy port kavart fel és hat az emberekre, mert populáris téma.
  • Vorpal #16
    Ez is egy aspektusa a problémának, én nem a vészharangot kongatom, csupán megpróbálom ésszerűen körbejárni a dolgot.

    Ide jön: ha ez tendencia és ha tovább fejlődik, mert mondjuk rákapnak . A piac diktálja az igényeket és lássuk be, az embereknek minden okuk meg lehet dühösnek lenni a rendszerre és így bosszút gyakorolni rajta.
  • blessyou #15
    Csakhogy az MW2-ben korántsem egy akkurátusan felépített repteret kell megtámadni, mindenféle körülményeket modellezve, olyan valósághűen, ahogy csak lehet. A pályán az egyetlen valósághűség az audiovizualitás. Egyébiránt kb teljesen lineáris a dolog, semmiféle szabadság nincs benne, olyan, mintha egy terrortámadást belső kamerából néznél. Nem adhatsz parancsokat a társaidnak, nem váltogathatod a taktikákat, és a környezet nem reagál rád interaktívan. Mintha egy felvételt néznél, vagy egy mozifilm jelenetét. Baromira semmi beleszólás nincs a dologba. A játék egy történetet mond el, és ez szerintem jól is van így.
  • Vorpal #14
    Nem a Columbine is nem az iskolájuk modellje volt, utánaolvastam, elnézést.

    Ide tenném még, hogy a Mw2 EGYETLEN PÁLYÁJÁRÓL beszélek.
  • Vorpal #13
    Nézzétek. Én tudom, hogy tininek lenni milyen vicces és hülye dolog, így csak informatív jelleggel dobtam fel az egészet. Egyetértek az alattam szólóval. Ez az a reflex amit a katona is gyakorol és neki a ravasz meghúzását nem reflex szerűen tanítják, ezt érdemes tisztázni.

    Egy érdekesség csak, hogy a Columbinei lövöldözés elkövetői is felépítették iskolájuk modelljét, hogy gyakorlatozzanak rajta a doom ban.

    Hogy a fiatalabb korosztálynak is képe legyen erről egy példa:

    Mondjuk készítenék egy játékot azzal a címmel, hogy a "Magyar Parlament ostroma". Az lenne a cél benne, hogy egy akkurátusan felépített parlamentet kellene megostromolni, megtámadni az adott rendszert, adott eszközökkel és keretek közt és mindenféle körülményekkel modellezve. (szükségállapotban, normális napon stb.) olyan valósághűen ahogy csak lehet. Csak ennyi lenne a feladat. Esetleg kifejezetten community építő jelleggel kombinálva.

    Na most nem tudom hányan néztek itt híradót, kinek engedi meg az anyukája, de próbáljátok ezt elképzelni a 2006-os események tükrében.

    A cinikus és szarkasztikus megjegyzéseken előre is köszönök, mindig jó veletek megtárgyalni egy témát. A piroska és a farkas külön tetszik, ugye nyilván a posztoló nem gondolta végig, hogy itt a valósághű reflexgyakorlatról beszélünk.
    Ezért nem a Herripotter nézésével gyakorlatoznak a katasztrófavédelmiek.
  • iambg #12
    COD MW2 bocs, elírtam. Ez is a szakértők hibája.
  • iambg #11
    Én úgy gondolom, hogy a COD MF2 és hasonló társai engem úgy megfertőztek, hogy az ilyen embereket lehet, hogy még le is-nám.

    Bár... Várjunk csak! Nem! Mégse tenném! Hisz ÉN ilyet nem tennék! Viszont játszom ilyen játékokkal.

    Akkor most hogy van tisztelt szakértők? Miért érzem ellentmondásosnak a helyzetemet? Legyenek szívesek megmagyarázni, mert most úgy érzem, hogy nekem erőszakosnak kéne lennem!

    Próbáljam meg esetleg?

    Akkor viszont az a szakértők hibája lesz és nem a játékoké, mert a szakértők beszélik belém, hogy mivel ilyen játékokat játszom, ezért erőszakos is leszek. Szerintem a szakértők tehetnek mindenről.

    Pereljük be a szakértőket
  • endrev #10
    Általában a témáról:

    Amit az ember lát, azt egyszerre le akarja másolni, mert a tudata ismételgeti, és párhuzamosan működik az önkontroll, ami ellensúlyozza ezt a folyamatot.

    Ha viszont valamit SOKSZOR, FOLYAMATOSAN lát, azzal az önkontroll már nem bír. A tudat lemásolja és egy küszöb fölött már ismételgeti mint egy gép. Mindenről AZ fog eszébe jutni, mert kikondicionálta magát a látott minta ismételgetésére.
  • Woland88 #9
    Már megértem, hogy az SG-n miért vették le a cikkek mellől a "szerzők" nevét. Ez körülbelül egy két napos hír és a tanulmányban koránt sem az szerepel amit itt fentebb írnak. Nevetséges, hogy ilyen cikkeket leközölnek.....
    Érdemes elolvasni....
  • amitriptilin #8
    bakker össze kéne rakni egy jó gépet, de dög vagyok már arra is... no mindegy... marad a tetris... pedig úgy gyilkolnék már